1. Tests

  Videoland Unlimited: Videoland Unlimited nog vrij beperkt

  Videoland Unlimited is al een poosje beschikbaar via de decoders van enkele tv-aanbieders. Sinds kort is de dienst er ook voor andere kijkers.
  Jarco Kriek
  21 juli 2016
  6.0
  comments 6
  Videoland Unlimited: Videoland Unlimited nog vrij beperkt
  Videoland Unlimited is al een poosje beschikbaar via de decoders van enkele tv-aanbieders. Sinds kort is de dienst er ook voor andere kijkers.

  Videoland Unlimited is een all you can watch-videodienst van The Entertainment Group. RTL Nederland is meerderheidsaandeelhouder in dit bedrijf. Abonnees kunnen voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar de beschikbare content kijken. Videoland Unlimited heeft een catalogus met duizenden films en afleveringen van series. Het moet concurreren met het Amerikaanse Netflix, dat een half jaar na de Nederlandse lancering onder liefhebbers van films en series een trouwe schare abonnees heeft opgebouwd. 

  Videoland Unlimited is geen onbekende in Nederland. Het is al sinds eind vorig jaar beschikbaar op tv-decoders van KPN, XS4All, Telfort, Glashart Media, Delta Kabel en Caiway. Nu komt Videoland Unlimited dus 'over the top' (OTT) rechtstreeks – dus zonder tussenkomst van een tv-aanbieder – in de huiskamer. Een internetaansluiting en een geschikt afspeelapparaat is het enige dat nodig is. 

  En daar komt meteen het eerste probleem om de hoek kijken: Videoland Unlimited is nog niet op elk apparaat beschikbaar. Voorlopig kan men de videodienst alleen gebruiken via pc, tablet en internettelevisie van Samsung. RTL belooft wel dat er voor het einde van 2014 apps komen voor smartphone en internettelevisies van andere in Nederland populaire fabrikanten. Ook is de komst op de PlayStation 3 en PlayStation 4 aangekondigd. Met meer tv-aanbieders is men in gesprek over directe beschikbaarheid via de tv-decoder. De kans bestaat dat Videoland Unlimited ook voor Apple TV, Chromecast en andere mediaspelers/streamers beschikbaar komt.

  In deze test baseren we ons vooral op gebruik via pc, iPad en Samsung internettelevisie. Voordat we toegang krijgen tot Videoland Unlimited moeten we een account aanmaken. Daarmee kunnen we ook digitale punten kopen om nieuwere films en series te kijken die buiten de onbeperkt kijken-dienst vallen. Feitelijk wordt er dus een koppeling tussen de all you can watch-dienst Videoland Unlimited en de video on demand-dienst Videoland gemaakt. 

  Dat kan bij het zoeken van films soms hinderlijk zijn; je denkt dan een interessante film te hebben gevonden, maar later blijkt dat je toch extra moet betalen via het digitale puntensysteem. Gelukkig zijn er in de zoekfunctie filters beschikbaar waardoor alleen titels uit het aanbod van Videoland Unlimited zichtbaar zijn. 

  De aangeboden filters maken het zoeken veel handiger. We kunnen onder meer het genre 'film' kiezen. Verder is een Kijkwijzer-filter waarmee we op basis van aanbevolen leeftijden in de catalogus kunnen zoeken.

  Eén van belangrijkste zaken is natuurlijk het aanbod. Dat is bij Videoland Unlimited heel anders dan bij Netflix. Videoland biedt meer Nederlandse content. Veel series die eerder op RTL-zenders zijn uitgezonden maken hiervan onderdeel uit. Ook Nederlandse films maken het voor de liefhebbers van dit genre interessant. Datzelfde geldt voor het kinderaanbod, want Videoland Unlimited biedt veel series die bij RTL Telekids te zien zijn. Wat verder opvalt, is dat Videoland Unlimited via OTT – in tegenstelling tot bij tv-aanbieders – geen erotiek biedt. Of dit in de toekomst nog gaat komen, is niet bekend. 

  Het aanbod bestaat in totaal uit duizenden titels, vergelijkbaar met Netflix. Inhoudelijk is het verschil groot. Waar Netflix op dit moment mikt op de allround film- en serieliefhebber, kan Videoland Unlimited het beste als compromis voor de hele familie gezien worden. Of dat ook zo blijft is nog niet te zeggen. Netflix is al vele jaren – weliswaar buiten Nederland – actief en kan met contentaanbieders op grotere schaal onderhandelen over rechtenovereenkomsten. Ook rechten van bepaalde klassiekers liggen voor Nederland voorlopig exclusief bij Netflix vast. Als deze rechten weer op de markt komen, bestaat de kans dat de contentaanbieder niet meer voor exclusiviteit kiest en dat deze films ook bij Videoland Unlimited te zien zijn.

  Wat bij Videoland Unlimited goed werkt zijn de persoonlijke aanbevelingen. RTL heeft veel tijd en energie gestopt in dit onderdeel. Samen met de eerdergenoemde filters zorgt dit ervoor dat abonnees makkelijk een film of serie kunnen vinden om te bekijken. Dat kan de abonnee ook vooraf doen, want na het vinden van een geschikte video kan deze in de kijklijst worden opgeslagen. Later bekijken is in dat geval met enkele handelingen voor elkaar. Videoland Unlimited scoort bij het zoeken naar content beter dan Netflix. Al moet wel gezegd worden dat Netflix de overzichtspagina op de website en de apps iets beter gestructureerd heeft.

  Ons belangrijkste punt van kritiek is de beeldkwaliteit. Die is bij Videoland Unlimited minder goed. Het aantal titels dat in HD wordt doorgegeven is zeer mager, terwijl dit bij Netflix bijna de standaard is geworden. Het prijsverschil van één tot twee euro (afhankelijk van of men nieuwe of oude Netflix-klant is) in het nadeel van Videoland Unlimited is dan ook niet echt gerechtvaardigd. Via een groter televisiescherm is het nadeel van de mindere beeldkwaliteit natuurlijk extra goed zichtbaar. Ook jammer is dat met de tablet-apps streaming naar Chromecast en Airplay naar bijvoorbeeld Apple TV nog niet mogelijk is.

  Als we kijken naar naar de manieren waarop we op dit moment OTT van Videoland Unlimited gebruik kunnen maken, dan geven we een ruime voldoende voor gebruik via pc en tablet. De app voor de Samsung Smart TV internettelevisie is een ander verhaal. Die scoort op dit moment nog een onvoldoende. De zoekfunctie en het gebruik van filters zijn moeizaam. Dat komt vooral door de niet goed werkende en soms trage navigatie met de afstandsbediening. Een omslachtige oplossing is om via pc of tablet een film of serie te zoeken en in de kijklijst te plaatsen, en hem dan op de Smart TV vanuit de kijklijst te selecteren om te bekijken. 

  Wat verder opvalt, is dat er op dit moment nog geen koppeling is tussen het OTT-abonnement en het abonnement via een tv-aanbieder van Videoland Unlimited. Wie al abonnee is via een tv-aanbieder en ook via pc of tablet direct via internet naar Videoland Unlimited wil kijken, moet op dit moment twee abonnementen van tien euro per maand afsluiten. RTL werkt volgens eigen zeggen aan deze koppelingsmogelijkheid, die later dit jaar beschikbaar moet komen.

  Het is nog te vroeg om een eindoordeel over Videoland Unlimited te geven, maar dat er nog veel werk aan de winkel is, is wel duidelijk. Om echt te kunnen concurreren met Netflix moet het aanbod beter en moet de dienst op meer apparaten beschikbaar komen, maar moet vooral de beeldkwaliteit verbeterd worden. Videoland Unlimited is vooral een toegevoegde waarde in gezinnen die van jong tot oud van één all you can watch-dienst gebruik willen maken. 

  Reacties

 1. TV-TIP Divergent Series: Insurgent

  Divergent Series: Insurgent
  Net5 om 20:00 uur
  Tris (Shailene Woodley) krijgt het steeds moeilijker. Ze zoekt bondgenoten en antwoorden in hetgeen wat is overgebleven van het futuristische Chicago. Tris en Four (Theo James) zijn voortvluchtigen en worden achternagezeten door Jeanine, de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok moeten ze uitzoeken waar de familie van Tris zijn leven voor heeft gegeven en waarom de leiders van Eruditie er alles aan doen om ze tegen te houden. Achtervolgd door hun keuzes in het verleden, zijn zij wanhopig om hun geliefden te beschermen en worden Tris en Four met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd. Langzaam maar zeker ontrafelen zij de waarheid over hun verleden en uiteindelijk over de toekomst van hun wereld.

  Doe mee en win!

  • *

   4X VIP-PAKKET THE MUMMY

   Tom Cruise speelt de hoofdrol in de spectaculaire nieuwe film van de wereldwijde legende: The Mummy. Terwijl men dacht dat ze overleden was, wordt een prehistorische prinses wakker in haar graftombe. Totaal TV geeft vier VIP-pakketten van deze 3D-film weg met daarin een T-shirt, een dvd van Jurassic World en twee bioscoopkaartjes voor The Mummy.

  TV-TIP Halo 4: Forward Unto Dawn

  Halo 4: Forward Unto Dawn
  RTL 7 om 20:00 uur
  Op de militaire academie van de United Nations Space Command wordt een groep jonge kadetten klaargestoomd. Zij moeten straks de strijd aangaan met rebellen die op meerdere planeten in opstand zijn gekomen tegen het gezag van de UNSC. Een van de militairen in opleiding is Thomas Lasky, die twijfelt aan het nut van de naderende oorlog. Bovendien is hij bang dat hij niet in de wieg gelegd is voor het leiderschap dat van hem wordt verwacht. Dan wordt de academie plotseling opgeschrikt door een gewelddadige aanval van buitenaardse wezens. Lasky is genoodzaakt te vechten om de academie en zijn medestudenten te beschermen. Daarbij krijgen de strijders hulp van een geheimzinnige bondgenoot; een gepantserde supersoldaat die iedereen alleen maar kent als 'Master Chief'.

  Zappen.blog.nl