1. Tests

  VisionNet VN-8000S: Sensationeel… en controversieel

  Er is een nieuw fenomeen onder de hobbyende satellietkijkers: cardsharing. TVSatellite wil deze trend niet negeren, dus bekijken we in deze test de VisionNet VN-8000S.
  Jarco Kriek
  27 januari 2016
  0.0
  comments 9
  VisionNet VN-8000S: Sensationeel… en controversieel

  Er is een nieuw fenomeen onder de hobbyende satellietkijkers: cardsharing. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er illegale handelingen gepleegd worden. Cardsharing binnen eigen huis is waarschijnlijk (er zijn nog geen gerechtelijke uitspraken over gedaan) gewoon legaal. Anders wordt het wanneer men buitenshuis gaat cardsharen en men via het internet contact maakt met externe servers. Enkele nieuwe ontvangers hebben deze mogelijkheid van de fabriek uit meegekregen, en zijn om deze reden erg gewild. TVSatellite wil het fenomeen niet negeren, dus bekijken we in deze test de VisionNet VN-8000S.

   

  Tot voor kort waren de mensen binnen ‘cardsharegroepjes’ bekenden van elkaar. De beheerder van de server moet namelijk het IP-adres (zeg maar het ‘internetadres’ van de computer) van de mensen die willen inloggen op deze server autoriseren. Een nieuwe rage is dat men met bepaalde satellietontvangers door middel van speciale software kan inloggen op buitenlandse servers, waar men via de internetverbinding de codes (keys) kan ophalen om gratis te kijken naar televisiezenders waar men normaal voor moet betalen. De belangrijkste satellietontvangers die deze mogelijkheden aan boord hebben zijn de X-Cruiser en de VisionNet. Deze laatste namen we eens onder de loep.

   

  De merknaam VisionNet was tot voor kort onbekend in de satellietbranche. De VisionNet VN-8000S valt op omdat hij een netwerkaansluiting heeft. Zo’n netwerkaansluiting betekent in bijna alle gevallen dat de ontvanger, al dan niet via alternatieve software gemaakt door derden, op het internet kan worden aangesloten. De VisionNet ontvanger komt hoogstwaarschijnlijk uit de koker van M-Vision, dat zijn ontvangers weer koopt bij het Koreaanse KAON, één van de grootste OEM-satellietfabrikanten van ter wereld.

   

  De ontvanger op zich

  De voorzijde van de ontvanger ziet er modern uit. Onder een klepje vinden we de gleuf van de ingebouwde kaartlezer, en daarboven zit een viercijferig display. Met vier toetsen kunnen enkele basisfuncties van de ontvanger worden bediend zonder gebruik van de afstandsbediening.

   

  Aan de achterkant van de ontvanger vinden we diverse aansluitmogelijkheden die voor de huidige generatie digitale satellietontvangers standaard te noemen zijn: een LNB-ingang, LNB-doorlus, twee scartaansluitingen, een video/audio cinch aansluiting en een digitale coaxiale audio-uitgang. Verder is er een RF-modulator om de satellietontvanger via een coaxkabel aan de televisie te verbinden, en een stroomschakelaar om de stroom van het apparaat te halen zonder de stekker uit het stopcontact te halen. En dan is er natuurlijk nog die geheimzinnige ethernetaansluiting...

   

  Als we naar de inhoud van deze VisionNet VN-8000S kijken, zien we een compact vormgegeven moederbord en een standaard voedinggedeelte, die los van elkaar in de behuizing geplaatst zijn. Dat laatste is belangrijk omdat standaard voedingen nog wel eens storingsgevoelig zijn. Als de voeding los op een print zit kan er gemakkelijker een vervangende voeding geplaatst worden, of zelfs een voeding van een ander type. In de behuizing vinden we ook een losse print van de kaartlezer. De ruimte in de behuizing is prima ingedeeld met de drie afzonderlijke printplaten, die door kabels met elkaar verbonden zijn.

   

  Zoals gezegd beschikt de VisionNet over een interne kaartlezer, maar de ontvanger heeft geen Common Interface-sloten. Strikt gesproken zijn deze ook niet nodig, omdat de kaartlezer via emulatie overweg kan met de meeste coderingsnormen. Dat betekent dat men de CanalDigitaal Irdeto- of Seca/Mediaguard-smartcard gewoon in deze ontvanger kan gebruiken. Ook worden de maandelijkse updates voor deze kaarten gewoon goed verwerkt en wordt de smartcard daardoor voorzien van nieuwe sleutels (keys). Naast de Irdeto- en Seca/Mediaguard-codering kan de emulator ook overweg met de Viaccess, Nagravision en Conax coderingen. Indien de gebruiker zich beperkt tot zenders die gebruik maken van deze coderingen - wat meestal het geval zal zijn - wordt het ontbreken van een Common Interface slot niet als een gemis ervaren. De ontvanger kan echter niet overweg met NDS-smartcards, die onder andere gebruikt worden door de betaalpakketten van Sky in Europa. Wanneer men bijvoorbeeld een geldige, werkende smartcard voor het Engelse Sky Digital pakket in de kaartlezer steekt blijft het beeld op zwart en geeft de kaartlezer aan dat er een Nagravision smartcard in de ontvanger zit.

   

  Smart DiSEqC

  De Visionet VN-8000S beschikt over een groot aantal DiSEqC-mogelijkheden, zodat kan worden geschakeld tussen verschillende LNB’s en schotels en een draaibare schotel kan worden aangestuurd. Daarnaast ondersteunt deze ontvanger ook het Stab USALS motorprotocol. Hierdoor wordt het vinden van satellieten aan de hemel heel gemakkelijk: alleen het goed uitrichten van de schotel en het ingeven van de coördinaten waar de schotel staat opgesteld is voldoende.

   

  Daarnaast beschikt de VisionNet over het zogeheten Smart DiSEqC. Via deze optie in het menu van de ontvanger worden alle DiSEqC-instellingen vanzelf goedgezet. De gebruiker heeft er voor de rest geen omkijken naar. Op zich een zeer handige optie. Echter, als dezelfde satellietontvanger in een andere configuratie wordt gebruikt dan bij de eerdere Smart DiSEqC-installatie, zijn er toch problemen. Een fabrieksreset is dan de enige uitweg.

   

  Netwerkmogelijkheden

  Dan komen we bij de belangrijkste reden waarom de VisionNet VN-8000S zo populair is: de netwerkaansluiting. In het menu zien we ook de mogelijkheid om de netwerkverbinding te configureren.

   

  Bijzonder aan de VisionNet is dat hij, indien verbonden met het internet, bepaalde zenders openzet. Dat gebeurt in tegenstelling tot cardsharing bij Linux-ontvangers, zoals de Dreambox en Triple Dragon, niet met een compleet pakket. Hier gaat het slechts om transponders van een bepaald pakket waar naar gekeken kan worden. We zullen het voor de zekerheid dus maar ‘transpondersharing’ noemen. Een ander opvallend verschil is dat men bij de eerder genoemde Linux-satellietontvangers zelf emulators, een sharegroep en de addons moet installeren. Bij deze VisionNet is alles al in de firmware geïnstalleerd, en hoeft men de ontvanger alleen maar aan te sluiten op het internet via de netwerkpoort. Een soort ‘zwartkijken voor dummies’, dus. Zo kan men zonder problemen naar een aantal Premiere-zenders kijken, zijn er pornozenders in overvloed, is het Griekse Nova-pakket op vele transponders open en is de Nilesat-satelliet eigenlijk helemaal een open boek. Met de nieuwste firmware, die via het internet op te sporen is, zou zelfs een groot deel van het Nederlands satellietpakket op deze manier te openen zijn.

   

  Wat wel opvalt is dat het soms heel lang duurt voordat een zender ‘open’ gaat. Ook heeft de ontvanger meer moeite om een zender op het scherm te krijgen als er een populair programma wordt uitgezonden, zoals bijvoorbeeld een sportwedstrijd of een bepaalde film. Het aantal aanvragen op de onbekende server waarmee de VisionNet verbinding maakt is dan waarschijnlijk te groot om snelle informatieverspreiding naar alle satellietontvangers mogelijk te maken.

   

  Het is bekend dat de VisionNet met verschillende onbekende servers verbinding maakt als men de netwerkinstellingen in de ontvanger aanzet. Door middel van een trace is ongeveer na te gaan waar via het internet mee verbonden wordt. Zo bleek dat we terecht kwamen op een Chinese server. Hier worden dus - en dit moet via een omweg gaan, omdat de hier te bekijken satellieten niet in China te ontvangen zijn - de streams verzameld en verstuurd naar de VisionNet-ontvangers die met de server verbonden zijn. Op het internet zijn ook traces bekend van VisionNet-ontvangers die met servers in Oost-Europa worden verbonden.

   

  Naast dit alles beschikt de software voor deze ontvanger ook over emulatiemogelijkheden. De keys (sleutels) om gratis, via de ingebouwde emulator, naar betaaltelevisiezenders kunnen door de consument in de software geplaatst worden. Ook hier is er weer een actieve rol van de gebruiker nodig om tot deze (potentieel illegale) mogelijkheden te komen.

   

  Conclusie

  Na de bekende lege smartcards, alternatieve software voor ontvangers en hobbymodules lijkt men nu een nieuwe manier gevonden te hebben om de consument – als deze hier tenminste van gediend is - gratis te laten kijken naar televisiezenders waarvoor eigenlijk een betaald abonnement nodig is. Op papier is dat natuurlijk leuk voor de kijker, maar deze moet zich goed realiseren dat het altijd verboden is om op deze manier te kijken naar gecodeerde zenders. Daarnaast is er natuurlijk veel vaagheid rond dit onderdeel van de ontvanger. Waarmee maak je eigenlijk verbinding via het internet? Wie zitten er achter deze servers? De personen aan de serverzijde van de verbinding weten namelijk wel uw IP-adres, en kunnen daar misschien dingen mee doen waar u geen weet van heeft.

   

  Waarom mag deze ontvanger dan eigenlijk verkocht worden? De reden die het meest voor de hand ligt is dat de ontvanger bij aankoop niet uit zichzelf zal verbinden met onbekende servers. De consument moet zelf de verbinding via het menu opzetten. Hierdoor wordt de uiteindelijke illegale handeling gepleegd door de consument en niet door de fabrikant of verkoper van de ontvanger. Vergelijk het maar met een Ferrari: deze zijn gewoon in Nederland te koop en niet illegaal, maar een Ferrari-rijder kan er wel illegale handelingen mee plegen, zoals ver boven de maximumsnelheid rijden. In dat soort gevallen is ook de fabrikant of verkoper van de auto niet verantwoordelijk voor eventuele wetsovertredingen die met de auto worden begaan: alleen de gebruiker.

   

  Als we naar de satellietontvanger kijken zien we een trendy vormgegeven apparaat met een fraai grafisch menu, dat heel goed is gestructureerd. De afstandbediening ligt lekker in de hand en de toetsen reageren zeer goed. Verder is smart DiSEqC een enorm voordeel, en ook de kaartlezer die veel smartcards slikt is een groot pluspunt.

   

  Er zijn ook minpuntjes. De zapsnelheid van de satellietontvanger is niet altijd heel erg snel. Nadeel is natuurlijk ook het gemis van de Common Interface-sloten. Als de kaartlezer in de toekomst om wat voor reden dan ook niet meer zou werken, kan dit op geen enkele manier worden opgevangen en heeft de gebruiker in feite een free-to-air ontvanger over. Dit zal echter niet zo’n vaart lopen. Belangrijker is de vraag of men deze ontvanger alleen voor de netwerkdoeleinden zou moeten kopen. Er is namelijk geen zekerheid dat deze mogelijkheid over langere tijd blijft werken. Mocht het de mensen achter de ontvanger te heet onder de voeten worden, dan zou het zomaar kunnen dat de server in het buitenland uitgezet wordt. Of er dan nieuwe firmware beschikbaar komt met een nieuwe server kan niemand zeggen.

   

  De VisionNet VN-8000S is een goed werkende ontvanger met enkele spannende (maar illegale) mogelijkheden. Voor de kijker die hier geen gebruik van wil maken zijn er goedkopere ontvangers op de markt. Wie wel geïnteresseerd is welke zenders hij zonder abonnement kan openpeuteren, maar geen zin heeft om zich te verdiepen in Linux, heeft aan de VisionNet een goedkoop alternatief voor de Dreambox.

  Reacties

 1. TV-TIP Alleen op de wereld

  Alleen op de wereld
  NPO 3 om 18:00 uur
  Remi is een vondeling, maar verder is hij een gewone jongen die wordt opgevoed door Betty. Als hij elf jaar is komt zijn pleegvader Jerome eindelijk thuis. Maar is Jerome wel zo blij met Remi?

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:00 uur
  Live de wedstrijd van de UEFA Champions League: PSV - FC Rostov.

  Zappen.blog.nl