1. Tests

  Visiosat Big Bisat: De oplossing voor ontvangst van minstens acht satellieten

  Het Franse merk Visiosat is bij satellietkijkers bekend vanwege de Bisat, een schotel waarmee tot vier satellietposities tegelijk kunnen worden ontvangen. De opvolger draagt geheel toepasselijk de naam ‘Big Bisat’.
  Jan-Hein Visser
  14 februari 2016
  0.0
  comments 3
  Visiosat Big Bisat: De oplossing voor ontvangst van minstens acht satellieten
  Het Franse merk Visiosat is bij satellietkijkers bekend vanwege de Bisat, een schotel waarmee tot vier satellietposities tegelijk kunnen worden ontvangen. De opvolger draagt geheel toepasselijk de naam ‘Big Bisat’. Totaal TV testte deze gigant in de praktijk.
   
  Veel kijkers gebruiken de Bisat-schotel om meerdere satellietposities, zoals Astra1, Astra3 (regiozenders), Astra2 (onder meer de BBC) en Hot Bird, te kunnen ontvangen. Toch hebben sommige kijkers behoefte aan meer. De ‘oude’ Bisat kon niet concurreren met de Wavefrontier, een antenne waar veel meer LNB’s op passen en waarmee dus ook meer satellietposities kunnen worden ontvangen. Ook de ophanging van de LNB’s was een beetje problematisch bij de Bisat. LNB’s zitten snel te dicht op elkaar, en alleen de meest smalle LNB’s passen in het brandpunt. Daarnaast wilde het gewicht van al die LNB’s op de houder nog wel eens problemen geven, vooral als de schotel veel wind vangt. De Big Bisat belooft op deze punten een flinke verbetering. Het is wel een prijzige schotel: wie eraan begint is al snel meer dan € 200,- kwijt, exclusief LNB’s en switches.
   
  Uitpakken
  Bij het optuigen van de schotel kwamen we een allesbehalve professionele gebruiksaanwijzing tegen. Een aantal in het Frans en summier Engels opgestelde, slecht geprinte, aan elkaar geniete velletjes papier moesten ons wegwijs maken. Met grote letters wordt vermeld dat het geheel binnen tien minuten te installeren is. Vergezeld van de waarschuwing om dit niet bij slecht weer te doen, en bij problemen niet te proberen de negen kilo (!) zware antenne vast te houden. Of we hem in dat geval gewoon maar moeten laten vallen is onduidelijk.
   
  De antenne is gemaakt van polyester kunststof en glasvezel, met daaroverheen een beschermende verflaag. De Big Bisat heeft, in tegenstelling tot de gewone Bisat, een glad oppervlak. Het bevestigingsmateriaal is werkelijk loodzwaar, lijkt onverwoestbaar en volgens Visiosat ook geheel roestvrij. Visiosat geeft op de schotel dan ook een garantie op van 10 jaar. Op de schotel zit een sticker met de tekst ‘Visiosat HD’. De betekenis daarvan is een beetje duister: elke schotel is immers geschikt voor ontvangst van HDTV. Willicht wil Visiosat op deze manier HDTV via de satelliet promoten?
   
  Aanschaf heeft eigenlijk alleen echt zin voor wie met één vaste antenne een stuk of acht satellietposities tegelijk wil bekijken. Vooralsnog maakt Visiosat maar beperkte hoeveelheden van deze antenne, omdat het geen massaproduct zal worden. Toch lijkt er in Nederland veel belangstelling te zijn voor de schotel. De antenne is een goed alternatief voor met name de kleinere Wavefrontier. De Big Bisat is een stuk groter - met een middellijn van zo’n 80 centimeter - én een stuk duurder, maar wel veel makkelijker te installeren dan de Wavefrontier en bovenal roestvrij. Er kan een hemelboog van 40 graden (misschien nog wel wat meer) worden overbrugd. Dat houdt in dat bijvoorbeeld Astra2 op 28 graden oost tot en met Atlantic Bird 1 op 12,5 graden west kan worden ontvangen.
   
  Optuigen
  Bij het optuigen van de schotel - iets waar wij eerder 100 dan 10 minuten voor nodig hadden - merkten we dat in ieder geval over veel dingen goed is nagedacht. Alle bijgeleverde onderdelen klopten, of waren zelfs overcompleet: de meegeleverde schroeven waarmee de antenne aan de houder wordt bevestigd, zaten ook al in de schotel zelf. Verder worden er standaard vier LNB-houders meegeleverd. Er passen er overigens met gemak acht op de antenne. Aanvullend moeten nog eens de LNB’s worden aangeschaft, alle DiSEqC-switches en eventuele extra houders. De antenne vereist nogal wat extra investeringen, en de Big Bisat is dan ook bij uitstek bedoeld voor de echte liefhebber die hoge eisen stelt aan zijn installatie en veel wil ontvangen.
   
  Het installeren en uitrichten van de Bigsat viel ons alleszins mee. Het in elkaar zetten lukte dan wel niet in tien minuten, maar was toch heel eenvoudig. De rail waarop de LNB’s komen is gemaakt van een hard soort plastic. Deze wordt aan de feedarm bevestigd, maar ook met aluminium zijstangen aan de zijkanten van de schotel vastgezet. Het vastschroeven was met de juiste sleutel en schroevendraaier geen enkel probleem en het geheel is dan ook echt stevig. Een minpuntje is dat de feedarm van de antenne dezelfde is als bij de oude Bisat. Daar pasten de kabels vaak al niet allemaal doorheen, en bij deze uitgebreide versie is het dus al helemaal lastig om alle kabels op deze manier weg te werken.
   
  Uitrichten
  De alignmentsoftware die Visiosat beschikbaar stelt op de website (alleen toegankelijk voor wie zich aanmeldt met bedrijfsgegevens of toegang krijgt van een dealer) hielp ons enorm bij de installatie van de antenne. Bij de kleinere Bisat konden we onze LNB’s amper op de houder passen, en was vooral de hoogteafstelling lastig. Bij de Big Bisat is dat een stuk eenvoudiger. Met de software van Visiosat kan voor iedere geografische positie worden bepaald in welke windrichting de schotel moet worden gericht (het azimut) en hoe de LNB’s voor de diverse satellietposities vervolgens op de rail moeten worden geplaatst.
   
  Daarnaast is ook de tilt van belang. Bij de Big Bisat hoeven de houders niet meer individueel in hoogte worden versteld. Dat hoogteverschil was bij de gewone Bisat nodig aangezien satellieten in een denkbeeldige boog aan de hemel hangen. Bij de Big Bisat wordt dit opgelost doordat de schotel in zijn geheel kan worden gekanteld. Tenslotte is er de elevatie: de mate waarin de schotel achterover helt. Al deze variabelen worden door de software ingevuld. Het enige dat men dan nog zelf dient te bepalen is de skew van de LNB’s zelf door deze in hun houder te draaien voor een optimale signaalsterkte.
   
  In onze testopstelling voor Astra1 (19,2 graden oost), Astra2 (28,5 graden oost), Astra3 (23,5 graden oost) en Hot Bird (13 graden oost) kregen wij een elevatiewaarde van ongeveer 29 graden en een tilt van min 11. De schotel kantelden we dus naar links en de elevatie stelden we in zoals opgegeven.
   
  Finetuning
  De LNB’s hebben we vooraf op de rail gemonteerd met de verkregen waardes. Het enige wat we nog moeten vinden is het azimut van de schotel zelf: het aantal graden ten opzichte van het zuiden. We hebben Astra1 als nulpunt genomen, en draaien de antenne met een signaalmeter vanuit het zuiden een stukje naar links totdat we het signaal van de Astra1-satellieten tegenkomen. Alle overige instellingen blijken meteen vrijwel correct. Let op: alle signalen van de satellieten - zowel in hoogte als volgorde - komen gespiegeld binnenvallen. Dit lijkt vreemd, maar heeft te maken met hoe de antenne de signalen weerkaatst. De signaalsterkte is naar ons inzicht op alle bekende satellieten ruim voldoende, al kregen we bij onze test zonder finetunen een iets lagere waarde dan wij van de gewone Bisat gewend waren.
   
  Het is eigenaardig dat Visiosat in de alignmentsoftware de Sirius-satelliet op 5 graden oost geheel weg heeft gelaten. Met het grootste gemak is het met deze antenne mogelijk om minstens acht satellietposities op te vangen. Binnen de range van ongeveer 40 graden passen bijvoorbeeld van oost naar west Astra2, Astra3, Astra1, Hot Bird, Eurobird 9, Sirius, Thor en Atlantic Bird 3. Uiteraard komt er dan een andere azimutwaarde uit voor het nulpunt (ongeveer 16 graden oost). Het verdient de aanbeveling om waar het kan te werken met de meest smalle LNB’s, zoals die van Alps. Op die manier kan de onderlinge afstand een kleine vier graden beslaan. Voor nog ‘krappere’ situaties heeft Visiosat overigens een speciaal monoblock met aparte houder voor een afstand van drie graden bedacht. Deze LNB troffen we in Nederland nog nergens aan. Bovendien geeft een monoblock problemen in combinatie met een DiSEqC-switch. Wellicht dat de echte enthousiastelingen een oplossing vinden om nog meer satellieten te ‘pakken’ met de Big Bisat.

  Reacties

 1. TV-TIP The Guardian

  The Guardian
  Net5 om 20:00 uur
  Nadat de legendarische reddinsgzwemmer Ben Randall zijn crew verliest in een tragisch ongeluk, wordt hij als leraar uitgezonden naar de school voor 'Coast Guard Rescue Swimmers'. Hij gaat helemaal op in zijn nieuwe baan en zet de boel op stelten met onorthodoxe lesmethodes. Een van zijn beste studenten is zwemtalent Jake Fischer, die helaas liever zijn bekwaamheid etaleert, dan dat hij de wil toont om zijn leven voor een ander te geven. Randall drijft Fischer tot het uiterste en probeert hem te veranderen in een jongen die met hart en ziel voor het bestaan van reddingszwemmer kiest. Samen vertrekken ze naar Alaska waar Fischer meteen te maken krijgt met een enorm moeilijke test.

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Legend of the Guardians

  Legend of the Guardians
  SBS9 om 20:00 uur
  Sören is een jonge uil, in de ban van zijn vaders verhalen over de Guardians of Ga'Hoole, een mythische groep van gevleugelde helden die in een grote veldslag hebben gestreden om alle uilen te redden van de kwaadaardige Pure Ones. Terwijl Sören ervan droomt zich ooit bij zijn helden te voegen, spot zijn oudere broer Kludd met dit idee. Kludd doet er alles aan om meer aandacht en liefde van hun vader te krijgen dan zijn jongere broer. Maar de jaloezie van Kludd heeft vreselijke gevolgen… beide jonge uilen vallen uit hun nest en landen recht in de klauwen van de Pure Ones. Het is nu aan Sören om een moedige ontsnappingspoging te ondernemen met de hulp van andere dappere jonge uilen. Samen vliegen ze over de zee en door de mist om de Grote Boom te vinden, de basis van de legendarische Guardians. Zij zijn Sörens enige hoop om de Volmaakte Strijders te verslaan en de uilenkoninkrijken te redden.

  Zappen.blog.nl