1. Tests

  Vu+ Solo 4K: Preview: eerste 4K settopbox voor satelliet

  VU+ brengt binnenkort de eerste 4K Ultra HD settopbox op de markt. Totaal TV mocht alvast een testmodel onder de loep nemen.
  Jarco Kriek
  27 augustus 2016
  0.0
  comments 13
  Vu+ Solo 4K: Preview: eerste 4K settopbox voor satelliet
  VU+ brengt binnenkort de eerste 4K Ultra HD settopbox op de markt. Totaal TV mocht alvast een testmodel onder de loep nemen.

  Via distributeur Astrasat ontvingen we een met de hand geassembleerde VU+ Solo 4K settopbox: een proefmodel van de ontvanger die binnenkort voor de consument beschikbaar komt. Het apparaat heeft een mooi uiterlijk, met aan de voorzijde als blikvanger een groot, duidelijk display. 

  Kaartlezers en CI
  Onder de frontklep vinden we een USB-poort, twee interne kaartlezers en een Common Interface-slot. De kaartlezers konden we nog niet met een CanalDigitaal- of TV Vlaanderen smartcard testen: op dit moment is alleen de fabrieksfirmware beschikbaar. De verwachting is dat direct bij of kort na de start van de officiële verkoop van dit apparaat hobbyfirmware verkrijgbaar is. Daarmee zijn de interne kaartlezers ook met de smartcards van veel aanbieders te gebruiken. In het CI-slot zijn de meest gebruikte modules voor de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen smartcards wel gewoon bruikbaar. Hierdoor konden we dus naar het zenderaanbod van deze aanbieders kijken.

  Extra tuner
  De VU+ Solo 4K beschikt over twee interne en daardoor niet verwisselbare DVB-S2-tuners voor satellietontvangst. Er bestaat bij deze tuners geen doorlusmogelijkheid. Wel kunnen we optioneel een derde verwisselbare tuner in het apparaat plaatsen. Omdat we hierbij ook de optie voor een gecombineerde DVB-C/T-tuner hebben, is de VU+ Solo 4K - aangevuld met de uitgebreide online IPTV mogelijkheden - een volwaardige hybride ontvanger met uitgebreidere multimediafuncties. Omdat de DVB-C/T-tuner ook de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2 ondersteunt, is hij op dat punt toekomstzeker.

  Ook voor gewoon HD
  Dat geldt natuurlijk ook voor de Ultra HD mogelijkheid. Want ook als men (nog) geen Ultra HD-televisie in de huiskamer heeft, is het te overwegen om bij aanschaf van een nieuwe tv-decoder goed naar deze VU+ Solo 4K te kijken. Ook SD- en HD-zenders kunnen zonder problemen worden bekeken, op zowel een Ultra HD-televisie al een HD-televisie. Een ander voordeel is dat Ultra HD-zenders op een HD-televisie bekeken kunnen worden. Natuurlijk niet in Ultra HD-beeldkwaliteit, maar men hoeft deze zenders in ieder geval niet te missen.

  Aansluitingen
  Naast de interne en optionele tuners vinden we aan de achterzijde een optische digitale geluidsuitgang, een HDMI-aansluiting, een gigabit netwerkaansluiting, twee keer USB 3.0 en een aan/uit-schakelaar. Het apparaat heeft geen interne voeding, maar er wordt een losse voedingsadapter meegeleverd. Hierdoor blijft de warmteontwikkeling binnen het apparaat binnen de perken, en het zorgt ervoor dat de VU+ Solo 4K een redelijk compact apparaat is. De bespaarde ruimte in de ontvanger is goed gebruikt, want via een slede kan een 2,5 inch harde schijf worden gemonteerd. Deze kan men direct via de achterzijde in het apparaat plaatsen: openschroeven is hierdoor niet nodig.

  Prestaties
  De meegeleverde afstandsbediening kennen we van de meeste modellen van fabrikant VU+. Hij ligt lekker in de hand en voldoet goed. In onze praktijktest van dit review-model verliep het zappen tussen zenders goed. Er is iets meer tijd nodig - ongeveer een seconde - om een Ultra HD-zenders op het scherm weer te geven. De meest gebruikte zenderzoekfuncties zijn aanwezig en het apparaat kan via add-ons gepersonaliseerd worden. Net als alle andere VU+ modellen werkt de Solo 4K op het Linux-besturingssysteem. De gebruikte grafische menustructuur is de standaard VU+ variant. Die is eigenlijk wat eenvoudig voor een Ultra HD-ontvanger, maar met de verwachte komst van hobbyfirmware wordt dit minpunt weggewist. De DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS worden ondersteund en werken probleemloos. Kijken we onder de ‘motorkap’ dan zien we dat het hart van de ontvanger een 1500MHz Dual Core Broadcom-processor is. Daaraan gekoppeld is een flash geheugen van 4GB en een RAM geheugen van 2GB. Het aansluiten en gebruik op een Ultra HD-televisie gaat moeiteloos. Dit komt omdat er een HDMI 2.0 aansluiting aanwezig is. 

  Prijs en kwaliteit
  Aan de VU+ Solo 4K hangt een fors prijskaartje. Afhankelijk van de gekozen configuratie ligt de verkoopprijs al snel boven de 500 euro. De aankoopprijs is echter verdedigbaar. Het gaat om de eerste generatie 4K Ultra HD-settopboxen. En dit apparaat biedt daarnaast buiten Ultra HD diverse multifunctionele mogelijkheden dat het eigen meerdere apparaten in één is. Ook voor bezitters van Ultra HD-televisies met ingebouwde satelliettuner is de VU+ Solo 4K een apparaat om goed naar te kijken. Door zijn uitgebreidere DiSEqC-aansluitingen is gebruik van draaibare en grote multisat-installaties makkelijker.

  Conclusie
  Ondanks dat we een fabrieksmodel van de VU+ Solo 4K met nog niet volledig uitgewerkte firmware op de testbank hebben gehad, is onze eerste indruk uiterst positief. Binnenkort publiceert Totaal TV een uitgebreide hardwaretest van het productie – en dus het consumenten – model van de VU+ Solo 4K.

  Reacties

 1. TV-TIP Pyeongchang live

  Pyeongchang live
  NPO 1 om 10:55 uur
  Brons op de 500 meter in Sotsji was natuurlijk prima, maar omdat zijn tweelingbroer Michel goud won, en een andere Nederlander zilver (Jan Smeekens) bleef er toch iets knagen bij Ronald Mulder. Na vier jaar krijgt hij eindelijk de kans op revanche. Overigens: op deze Spelen wordt er nog maar één 500 meter geschaatst.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES PLUS SOUNDTRACK CD I TONYA

   Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. I, TONYA draait vanaf 22 februari in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes plus een soundtrack cd weggeven.

  TV-TIP #forever

  #forever
  NPO 3 om 18:05 uur
  Dex ligt continu overhoop met zichzelf en met zijn stiefvader. Bloem is de dochter uit het ogenschijnlijk ideale gezin. Sal heeft een haat-liefde-verhouding met zijn Marokkaanse roots en Noa heeft te dealen met een moeder die meer oog lijkt te hebben voor de wereldproblematiek, dan voor haar dochter. Samen kunnen de vier de wereld aan. Toch?