1. Tests

  Zidoo X6 Pro: Zidoo combineert Android en Kodi

  Mediaspelers met toegang tot internetcontent zijn erg in trek. De Zidoo X6 Pro combineert Android met Kodi en kan 4K Ultra HD weergeven.
  Jarco Kriek
  3 september 2016
  8.0
  comments 4
  Zidoo X6 Pro: Zidoo combineert Android en Kodi

  Mediaspelers met toegang tot internetcontent zijn erg in trek. De Zidoo X6 Pro combineert Android met Kodi en kan 4K Ultra HD weergeven.

   

  De Zidoo X6 Pro kan het beste als een kleine computer worden gezien. Het formaat is zeker bescheiden. Het apparaat meet nog geen 11 bij 11cm en is met minder dan 3cm opvallend dun. Dunner kan eigenlijk niet, omdat de diverse aansluitmogelijkheden dat niet toelaten. De Zidoo X6 Pro wordt met minimale accessoires geleverd. Naast de mediaspeler zijn alleen een afstandsbediening, de externe voedingsadapter en een HDMI-kabel aanwezig.

   

  Minimale aansluitingen

  Aan de voorzijde van de ontvanger zien we alleen een infraroodoog en een led die aangeeft of de mediaspeler aan of uit staat. Op de achterzijde zien we enkele belangrijke aansluitmogelijkheden: de 5 volt ingang voor stroomvoorziening, een CVBS-aansluiting via mini-jack, HDMI, netwerkaansluiting en een optische geluiduitgang. Aan de zijkant vinden we twee USB 2.0-poorten en de mogelijkheid om een microSD geheugenkaart te plaatsen.

   

  Afstandsbediening

  De meegeleverde afstandsbediening is niet echt je van het. We moeten wel heel erg goed op de mediaspeler richten voordat het signaal van de druktoetsen door het apparaat wordt opgepikt. Dit is overigens bij meer Android-mediaspelers het geval, misschien omdat Android hoofdzakelijk voor touchscreenbediening is gemaakt. Gelukkig zijn er optioneel betere afstandsbedieningen verkrijgbaar die in sommige gevallen ook als flymouse en gamepad te gebruiken zijn. Hiervoor moeten we dan wel enkele tientallen euro's uitgeven.

   

  Octa Core processor

  Het hart van de Zidoo X6 Pro is een Cortex-A53 Rockship 64-bit Octa Core processor met een maximale snelheid van 1,5GHz. Hieraan gekoppeld is een 2GB DDR3 RAM geheugen. Voor opslag van bestanden en het besturingssysteem is een 16GB eMMC flash geheugen aanwezig. De krachtige hardware is nodig omdat de Zidoo X6 Pro een 4K Ultra HD mediaspeler is. Er is ondersteuning van de HEVC/H.265 compressietechniek en Ultra HD beelden met 60fps kunnen worden afgespeeld. Om daadwerkelijk in Ultra HD op geschikte televisies te kunnen kijken is de HDMI-beelduitgang voorzien van de benodigde HDMI 2.0-techniek. Ook het geluid is van de best mogelijke kwaliteit omdat de mediaspeler 7.1-kanaals Dolby Digital ondersteunt.

   

  Android 5.1 Lollipop

  De mediaspeler is voorzien van één van de laatste versies van het Android-besturingssysteem, namelijk Android 5.1 Lollipop. Het is niet bekend of Zidoo dit model mediaspeler in de toekomst naar nieuwere Android-versies gaat opwaarderen. Er is wel de mogelijkheid aanwezig om via internet nieuwe software in de mediaspeler te plaatsen. Zidoo heeft voor de X6 Pro eigen software gemaakt die regelmatig wordt vernieuwd om bugs op te lossen. Dat is ook wel nodig, want het apparaat werkt zeker niet probleemloos. Vooral wanneer we de speler langer achter elkaar gebruiken, merken we dat de werking wat instabiel wordt.

   

  Draadloze mogelijkheden

  Draadloze verbindingen behoren tot de standaard mogelijkheden. Er is ingebouwde wifi met ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n/ac via de 2,4 en 5GHz frequentiebanden. In de praktijk blijkt echter dat de wifi soms voor een tijdelijke dip in de internetverbinding zorgt. Het is daarom aan te bevelen om - waar mogelijk - altijd een bekabelde verbinding te gebruiken naar de router en dus het internet. Tevens is er de mogelijkheid van Bluetooth 4.0. De koppeling met Bluetooth-apparaten verloopt probleemloos.

   

  Google Play Store

  Omdat de Zidoo X6 Pro op het Android-besturingssysteem functioneert, kunnen we ook apps op het apparaat installeren. Dit kan via de Google Play Store. Naast vele betaalde apps kunnen ook duizenden gratis apps worden geïnstalleerd. Wie al eerder apps voor een ander apparaat gedownload heeft, kan door gebruik van hetzelfde account deze apps automatisch op de mediaspeler plaatsten. Dat geldt ook voor betaal-apps. Android zorgt er tevens voor dat de mediaspeler ook als gameconsole kan worden gebruikt. Zo kunnen we bijvoorbeeld met de MAME-emulator onze televisie omtoveren tot ouderwetse speelhal met videogamehits als Pacman en Donkey Kong. Maar door de krachtige chipset zijn ook nieuwe snellere spellen met snelle beeldverversing goed te spelen.

   

  Video on demand

  Dankzij apps maken we van de Zidoo X6 Pro een veelzijdig apparaat. Zo kunnen we van vele diensten voor video on demand en uitgesteld kijken gebruik maken. Waar sommige Android-mediaspelers moeite hebben om Netflix soepel te laten functioneren, is dat bij deze Zidoo X6 Pro geen probleem. Alles kan zonder stotterend beeld bekeken in goede kwaliteit afgespeeld worden. Hoewel de mediaspeler 4K Ultra HD ondersteunt, konden we helaas niet naar Netflix Original series in deze betere beeldkwaliteit kijken. De in Nederland veel gebruikte apps voor video on demand, zoals Videoland, NPO Gemist, RTL XL, KIJK en NLziet, werken goed. Voor kijkers met een televisie die geen of slechts beperkte Smart TV mogelijkheden biedt, is de Zidoo X6 Pro dus wellicht een uitkomst.

   

  Kodi

  Wellicht voor velen belangrijker is de aanwezigheid van de Kodi (voorheen XBMC). Het maakt de Zidoo X6 Pro een stuk veelzijdiger. Waar we in het Android-gedeelte van de mediaspeler alleen video, muziek en foto's via USB of microSD kunnen afspelen, kunnen we dat met Kodi vanaf alle opslagapparaten - zoals NAS-servers - in het huisnetwerk. Daarvoor is wel enige kennis nodig, maar voor de beginnende Kodi-gebruiker biedt het internet - en vooral de instructievideo's op YouTube - de helpende hand. Het is belangrijk om te weten dat vrijwel alle bestanden bij het afspelen worden ondersteund. Dat geldt ook voor BluRay-ISO's. Maar Kodi is veel meer. Zo kunnen we via het internet naar streams van duizenden tv-zenders over de hele wereld kijken. Daar zitten ook betaalzenders tussen, waaruit blijkt dat het niet allemaal legaal is wat er via Kodi wordt aangeboden. Dat geldt ook voor het aanbod van films en series. De nieuwste films, die soms zelfs nog niet in de bioscoop te zien zijn, kunnen via apps als Phoenix, Genesis en Icefilms worden bekeken. Ook hiervoor - en voor het kiezen van automatische Nederlandse ondertiteling - biedt het internet uitkomst. Tegen extra betaling leveren sommige verkopers de Zidoo X6 Pro volledig met de belangrijkste en meest gebruikte add-ons en instellingen. Dat de mediaspeler bij gebruik van add-ons vaker vastloopt, komt in de meeste gevallen niet door het apparaat zelf, maar door het crashen van Kodi als gevolg een fout in de gebruikte add-on.

   

  Conclusie

  De afstandsbediening is de zwakste schakel bij deze mediaspeler. Hierdoor lijkt het of het apparaat niet goed functioneert, terwijl dit niet het probleem is. Dat betekent niet dat er geen verbeteringen nodig zijn, maar de basis van de Zidoo X6 Pro is zeker in orde.

   

  VERBRUIK EN OPSTART De Zidoo X6 Pro gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 10 watt. De opstarttijd bedraagt minder dan twintig seconden.


  FIRMWARE We hebben Zidoo X6 Pro getest met softwareversie 1.0.27 inclusief Android 5.1 Lollipop en Kodi 15.2 Isengard. Apparatuur beschikbaar gesteld door Media24store.nl.

  Reacties

 1. TV-TIP Nederland verhuist

  Nederland verhuist
  NPO 3 om 19:50 uur
  De jonge dansende student Sores gaat op kamers in een bejaardenhuis. Erik en Heeltsje verruilen samen met hun kinderen een rijtjeshuis in Wageningen voor simpele, oude caravans zonder enig comfort..

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP The Big Year

  The Big Year
  RTL 8 om 20:30 uur
  Vogelspotters Stu, Brad en Kenny hebben alle drie te kampen met persoonlijke problemen. Stu wil met pensioen, maar is nog druk met de afhandeling van de fusie van zijn bedrijf. Computerprogrammeur Brad leeft na een scheiding weer bij zijn ouders. Aannemer Kenny's derde vrouw vindt dat hij teveel met zijn hobby bezig is en te weinig met het stichten van een gezin. Stu, Brad en Kenny zetten hun problemen aan de kant en stellen een doel: de meeste vogels spotten in Noord-Amerika binnen één kalenderjaar. Naarmate het avontuur vordert, slaat de vriendschappelijke rivaliteit om in een echte strijd. Wie is de beste vogelspotter?

  Zappen.blog.nl