Arie Boomsma
Arie en de kleine mensen

En dat zijn zeker niet de minste ambities: kampioen kogelstoten worden bij de World Para Athletic Championships, een plekje scoren in de voetbaltop, doorbreken als tassenontwerpster of Neerlands bekendste vlogger van de troon stoten. Boomsma wilde dit programma maken vanwege een constante verwondering naar onbekende werelden: “Ik wil de levens van die mensen in beeld brengen. Ze hebben vaak te maken met vooroordelen en dat zie je ook zeker terug. Maar ik wil juíst laten zien dat mensen die op het eerste gezicht misschien zwak lijken, precies dezelfde dromen hebben als wij.” Ook op privégebied zijn veel dingen anders als je klein bent. In welke molen kom je terecht als je wilt weten of je ongeboren baby ook een groeistoornis heeft? En is transgender zijn nóg ingewikkelder als je klein bent? Boomsma gaat het allemaal ontdekken. Ook gluurt hij mee met een klein stel dat een aangepast huis zonder hoge keukenkastjes en eindeloze trappen laat bouwen.
Hoofdbrekens
De 43-jarige presentator maakt graag programma’s met een spanningsboog: “Ik vind het mooi als mensen een obstakel moeten zien te overwinnen, in welke vorm dan ook. Dat moet de rode draad zijn.” En dat deze mensen tegen dingen aanlopen, wordt wel duidelijk in het programma. Iets simpels als een rondje supermarkt is bijvoorbeeld een uitdaging van jewelste: de helft van de producten staat te hoog, dus je moet steeds iemand aan zijn jasje trekken. Zwemmen met achondroplasie - de meest voorkomende vorm van dwerggroei - is ook geen sinecure als je hoofd relatief groot is en je dus topzwaar bent. En lekker een middagje shoppen? Vergeet het maar. Kleding moet altijd op maat worden gemaakt, omdat je ledematen in verhouding veel kleiner zijn dan je romp. Boomsma zag zijn bijzondere vrienden ook knokken op maatschappelijk gebied. “Werk vinden is moeilijk, en mensen praten tegen je alsof je drie bent. Maar juist daarom komen krachtige eigenschappen naar voren. Prachtig!”
Superzeldzaam
De opnames zijn net afgerond. En een half jaar is best lang, dus de presentator heeft veel van die elf bijzondere levens meegekregen. “Wat mij het meest is bijgebleven, is dat je niet moet vergeten dat ieder mens liefde nodig heeft en gerespecteerd wil worden. Ook als je er anders uitziet. Als je deze mensen straks leert kennen ga je van ze houden, wedden? Het zijn onwijs innemende types.” Alle verhalen zijn bijzonder, maar dat van de zesjarige Emma heeft wel echt impact gemaakt op Boomsma, die met een hele rits human interest-programma’s op zijn naam toch wel wat gewend is. Emma heeft primordiale dwerggroei, een superzeldzame vorm van dwerggroei. Ze wordt met haar 64 centimeter soms zomaar opgepakt alsof het een pop is. Nog geen vijf kilo weegt ze. Soms hoor je haar hoge stemmetje, maar Emma gebruikt vooral gebarentaal. Ze kan niet zelf eten of alleen slapen. Boomsma: “Haar ouders cijferen zichzelf totaal weg om voor haar te kunnen zorgen, met het vooruitzicht dat ze niet oud gaat worden. De meeste mensen met deze aandoening worden krap dertig jaar. Maar het is een vechtertje en ze maakt graag grapjes.” Arie en de kleine mensen is zeker niet gemaakt om alleen op de zielige kant van een groeistoornis in te zoomen: “Deze mensen zijn enorm ambitieus en tetteren van energie!”
Lees hier het interview met Arie over Sprakeloos
Lees hier het interview met Arie over In de schaduw van het nieuws