Iain de Caestecker
The Control Room
Waar gaat The Control Room over?
“De serie speelt zich af in een 112-meldkamer waar mijn personage Gabriel, ‘Gabe’ voor zijn collega’s, werkzaam is als zogeheten centralist. Dat is de persoon die zorgt dat dat de hulpdiensten zo snel mogelijk naar de plek van de melding gaan. Op een avond krijgt hij een telefoontje van een vrouw die zegt dat ze haar vriend heeft vermoord. Ze weigert echter haar naam en adres te geven. Groot is de ontzetting wanneer de onbekende vrouw zegt dat ze zijn stem herkent. Daarna hangt ze snel op.”
Heftig! Hoe gaat Gabe daarmee om en wat voor man is hij eigenlijk?
“In eerste instantie zegt hij dat hij geen idee heeft wie ze is. Maar daarna wordt duidelijk dat er wel degelijk een belletje is gaan rinkelen. Zonder teveel op de gebeurtenissen vooruit te willen lopen kan je zeggen dat Gabe een vrij verlegen en introverte jongeman is met een traumatische jeugd. Door het telefoontje en de gebeurtenissen die volgen wordt hij gedwongen de demonen uit zijn verleden eindelijk onder ogen te zien.”
Wat sprak je aan in de rol?
“Ik ben dol op thrillers en The Control Room is een echte page-turner. En als geboren Glaswegian is het natuurlijk altijd hartstikke leuk om weer op je geboortegrond te mogen filmen. De Schotse crew en de mensen, dat is zonder meer een van de leukste dingen eraan.”
Gabe en zijn vader praten nauwelijks, en al helemaal niet over gevoelens. Typisch Schots?
“Hmm. Volgens mij is dat een vrij universeel ding, niet? Gabe was vrij jong toen hij zijn moeder verloor en daar is eigenlijk nooit goed over gesproken tussen hen beiden. Daardoor is in de loop der jaren de communicatie tussen Gabe en zijn vader helemaal vastgelopen. De dramatische gebeurtenissen leiden er echter toe dat Gabe en zijn vader toch zullen gaan praten.”
Zou je zelf op een meldkamer kunnen werken?
“Het is echt geweldig en bewonderenswaardig wat die mensen daar doen, maar ik denk niet dat ik het zou kunnen. Ik mocht ter voorbereiding meeluisteren in een echte meldkamer in Glasgow en Edinburgh. En ik moet zeggen: je wordt er vrij nederig van hoor. Het is heel moeilijk om je kalmte te bewaren in die situaties. Dat moet je echt wel kunnen, dus ik weet niet zeker of ik er goed in zou zijn.”
Hoe komt het dat jullie Schotse acteurs het zo goed doen overal?
“Er is volgens mij een bepaalde Schotse gevoeligheid en identiteit die je nergens anders terugvindt. Waar ik ben opgegroeid in Glasgow bestaan bovendien talloze plaatsen en gelegenheden waar je volop met je creativiteit kunt experimenteren. Een echte bron aan creativiteit zeg maar. Dat speelt wellicht ook mee.”
Waar kijk je zelf naar?
“Ik kijk vooral graag voetbal en documentaires. Louis Theroux enzo. Fascinerend vond ik de Netflix-documentaire Stutz van Jonah Hill over zijn therapeut Phil Stutz. Op dramagebied sprak This England me aan. Sir Kenneth Branagh als premier Boris Johnson ten tijde van de coronacrisis. Echt geweldig.”