Margreet Beetsma
Editie NL

Wat is het geheim van het succes van Editie NL?
“Bij ons zie je dingen die je in andere programma’s niet ziet. We hadden laatst een item over de aardbeving in Turkije en overal werd gesproken over de schaal van Richter. Maar dat was onjuist, kwamen we na onderzoek achter. Als een aardbeving boven de zeven op de schaal van Richter komt, wat in Turkije het geval was, moet je een andere schaal hanteren.”
Verveelt het nooit?
“Nee, want ik kan mijn creativiteit erin kwijt. Hoe kun je van een hoopje modder een gebakje maken? Wij horen weleens van de mensen van het RTL Nieuws: ‘Jullie hebben altijd van die leuke ideeën.’ Dat komt ook doordat bij ons in de vergaderingen alles geroepen mag worden. Bij het RTL Nieuws hangt toch meer een sfeer van elkaar aftroeven in kennis. Het leuke is: het RTL Nieuws heeft veel dingen van ons overgenomen.”
Heb je daar een voorbeeld van?
“Als er iets aan de hand is, interviewen ze geregeld iemand die het echt zelf heeft meegemaakt. Ze maken nieuws iets menselijker. Ook werken ze net als wij met presentatieduo’s. Dat geeft meer sfeer. Ik hoor vaak: ‘We kijken naar Editie NL, want het is zo gezellig.’”
Editie NL is een springplank voor het RTL Nieuws, waarom ben jij nooit overgestapt?
“Het harde nieuws is niets voor mij. De MH17-ramp speelde zich kort voor onze uitzending af en dus moesten wij de hele uitzending omgooien. Toen werd duidelijk dat ik minder een journalist ben, maar een verhaal of nieuwsgebeurtenis liever op een andere manier bekijk of verder uitdiep.”
Lukte het wel om de uitzending te presenteren?
“Ja, maar ik moest mezelf echt bij elkaar rapen. Terwijl mijn toenmalige collega Wilson Boldewijn meteen in de journalistieke modus ging. Van: we moeten dit en we moeten dat doen. Toen dacht ik: ja, dit is dus het verschil tussen een echte journalist en mij, en ook de reden dat ik zo goed bij Editie NL pas.”
Waren er meer aangrijpende momenten?
“Toen ik na mijn tijd bij Het Klokhuis net bij Editie NL was begonnen, kwam onze cameraman Stan Storimans in 2008 bij een aanslag in Georgië om het leven. Ik zou die uitzending presenteren, maar stelde voor dat Daphne Lammers, die nu bij het RTL Nieuws zit, dat zou doen, omdat zij de emotie die er op de redactie heerste door het verlies van een collega beter zou kunnen overbrengen. Ik zag meteen: jee, wat hangt hier een fantastische collegiale sfeer.”