Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Richard Goulding

  Belgravia

  Geheimen en schandalen in de bovenste regionen van de Londense society anno 1840. Daarover gaat Belgravia, de nieuwe Britse kostuumdramaserie van Julian Fellowes, schrijver en bedenker van Downton Abbey.
  29 april
  Kostuumdrama Belgravia

  De kern van Belgravia wordt gevormd door Anne Trenchard aan de ene, en Caroline, Lady Brockenhurst aan de andere kant: Twee vrouwen van middelbare leeftijd, steenrijk maar afkomstig uit twee totaal verschillende milieus. Anne is de echtgenote van projectontwikkelaar James Trenchard, een typisch voorbeeld van nouveau riche. Haar man heeft binnen een mum van tijd een fortuin bij elkaar verdiend met de aanleg van Belgravia, een splinternieuwe Londense wijk voor de rijken. Maar Anne is vrij gewoon gebleven, status doet haar niet zoveel. Caroline daarentegen, Lady Brockenhurst, is de echtgenote van een echte aristocraat: Peregrine, de huidige Earl of Brockenhurst met een landgoed en bijbehorend vermogen waar je u tegen zegt. Eén ding brengt de twee samen: hun liefde voor hun ambitieuze kleinzoon, Charles Pope. Hij is de liefdesbaby van hun zo tragisch overleden kinderen, Anne’s dochter Sophia en Lady Brockenhurst’s zoon Edmund. Alleen… daar zijn bij het begin van de serie nog maar weinig mensen van op de hoogte. Sterker nog, zelfs ‘opa en oma Brockenhurst’ tasten nog in het duister. Een toevallige ontmoeting in de high society van Londen doet Anne uiteindelijk besluiten open kaart te spelen. Met verstrekkende gevolgen.

   

  ONTBOEZEMING

  “Nee, mijn moeder kan uiteindelijk toch niet langer haar mond houden”, lacht Richard Goulding, die Anne’s aanvankelijk onwetende jongste kind Oliver Trenchard speelt. “Maar met haar ontboezeming in de eerste aflevering zet Anne nog heel wat dramatische gebeurtenissen in gang, niet in de laatste plaats voor mijn personage Oliver.” We spreken de acteur op de set in het majestueuze Londense Somerset House, waar de hoofdrolspelers zich geheel in kostuum gegoten ‘gewoon’ tussen de bezoekers begeven van de Courtauld Gallery, het bijbehorende kunstinstituut. “Straks na de lunch”, gaat Goulding verder, “moet ik een scène opnemen met mijn vader in de serie, acteur Phil Glenister. De geheimzinnige Charles Pope is mijn rivaal. Allebei eisen we de aandacht van mijn vader op. Ik kom in het verhaal net terug uit Manchester waar ik in Pope’s bedrijf heb zitten rondspitten. En ik heb vader nogal wat te vertellen.” Hij vult met een veelzeggende blik aan: “Slecht nieuws. En daar verheug ik me nu al op.” (lacht)

   

  VOORAL LUI

  Is Oliver dan zo’n naar ventje? “Hij is vooral… lui”, grijnst de acteur. “Terwijl zijn vader alle moeite heeft getroost om zich een positie te verwerven in de Londense society, heeft Oliver tot nog toe alleen maar van die nieuwe rijkdom genoten. Het liefst zou Oliver zich ver van de grote stad op het platteland vestigen. Het ontbreekt hem aan een zakelijk instinct. En het is nog maar de vraag of Oliver ooit in zijn vaders voetsporen zal willen, laat staan zou kúnnen treden.”

   

  DE BROEK AAN

  Olivier is elf jaar getrouwd met Susan, gaat Goulding verder. “Een typisch gevalletje van de vrouw die thuis de broek aan heeft. Oliver is een beetje bang voor haar. Ze hopen op een kind, maar dat komt er maar niet van. Susan zou namelijk onvruchtbaar zijn. …Of dat klopt? Wacht maar af.” Naar het hoe en waarom zijn vader zich zonodig moet inlaten met de geheimzinnige Charles Pope kan Oliver voorlopig alleen nog maar gissen, vertelt Goulding. En vooral boos om worden. “Eigenlijk storm ik het merendeel van mijn scènes in Belgravia de kamer uit. Maar let goed op”, grapt de acteur, “want ik probeer het toch telkens weer anders te doen!”

   

  BOEIEND VERHAAL

  Het kostte de acteur weinig moeite om ja te zeggen tegen een rol in Belgravia. “De kleding, de personages, de tijd waarin het zich afspeelt: ik kan er geen genoeg van krijgen. Dat doet Julian Fellowes ook altijd heel handig: hij kiest een periode in de geschiedenis waarin grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden en bouwt er een boeiend en herkenbaar verhaal omheen. In dit geval de jaren veertig van de negentiende eeuw toen net de Industriële Revolutie losbrak. En zeg nu zelf, wie houdt er nou niét van een goed kostuumdrama?!”

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Pak van mijn hart

  Pak van mijn hart
  SBS6 om 20:00 uur
  De broers Tom en Niek runnen een sinterklaascentrale. De aantrekkelijke Julia huurt de mannen in en deze klus verandert alles.

  TV-TIP Christmas in Evergreen: Letters to Santa

  Christmas in Evergreen: Letters to Santa
  RTL 8 om 20:00 uur
  Lisa bezoekt voor het eerst in jaren weer haar geboorteplaats Evergreen en schrikt als ze hoort dat de dorpswinkel moet sluiten.

  Interview

  • *

   Dionne Stax

   Droomhuis gezocht

   Het komende seizoen van Droomhuis gezocht kent een nieuw presentatieduo. Niet Carrie ten Napel en Sybrand Niessen maken hun opwachting, maar Carrie en Dionne Stax presenteren samen.
   Reacties0 reactie(s)