Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Interviews

    Samantha Steenwijk

    De Hollandse nieuwe

    Jeroen van der Boom gaat op zoek naar dé nieuwe volkszanger van Nederland, met hulp van juryleden René Froger, Danny de Munk en Samantha Steenwijk.
    26 mei
    Samantha Steenwijk

    Nóg een talentenjacht?

    “Talentenjachten zijn nog steeds een grote kweekvijver voor artiesten. Je moet het zien als een grote leerschool waarbij alles wordt gefilmd. Bovendien gaan we dit keer op zoek naar een nieuwe volkszanger, dat is anders dan bij de andere talentenshows.”

     

    Wat maakt deze talentenjacht nog méér anders?

    “Dat we bij de mensen thuiskomen. De kandidaten doen auditie in hun eigen omgeving, woonkamer of tuin. Het is zo leuk, want we komen daar en iedereen is helemaal uitgedost. Ook als we op maandag om 11.00 uur aankomen. Altijd zijn er hapjes en drankjes. Jeroen is er eerder dan wij, dus die kent de verhalen van de kandidaten. Doordat het bij iemand thuis is, kijk je als jurylid niet blanco naar een deelnemer.”

     

    Is het niet raar dat je als jurylid al die voorinfo hebt?

    “Ik vind het juist mooi om die verhalen te horen. Zo is er een kandidaat die een aandoening heeft waardoor hij geen daglicht kan verdragen. Die man kan nooit naar buiten. Nooit met z’n kinderen buitenspelen of met ze naar voetbal. Hij zingt een lied over dat zijn zoon opgroeit en hij hem wil beschermen. Want door zijn ziekte kan deze man niet de vader zijn die hij wil zijn. Nou, ik had overal kippenvel!”

     

    Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?

    “Dat we een auditie moesten afnemen tussen de paarden, vond ik als paardenmeisje erg leuk. De mensen in kwestie hadden een manege, dus ze besloten dat het tussen de strobalen ging gebeuren. Danny, René, Jeroen en ik hebben ook zelf nog paardgereden. En vreselijk gelachen.”

     

    Talentshow zijn vaak een en al glitter en glamour. Deze variant klinkt eerder kneuterig?

    “Dat is de kracht van het programma! We komen vooral in volkswijken. Soms passen we niet eens binnen met de hele cameraploeg. Dan staat de geluidsman op het balkon en de producer op de gang.”

     

    Wanneer gaat iemand door naar de volgende ronde?

    “Iemand moet drie ‘ja’s’ hebben om door te gaan. Zijn er twee ‘ja’s’ en een ‘nee’, dan beland je in de twijfelzone. Als de eerste ronde klaar is, mogen wij als juryleden vanuit die twijfelzone nog mensen doorlaten naar de volgende ronde. Bij de tweede ronde krijgen de kandidaten een budget waarvan ze een feestje mogen organiseren. Bij de ene wordt dat een versierde kantine. Bij de ander zitten we in een woonwagenkamp met ingehuurde danseressen. In deze tweede ronde geven we als jury cijfers. De vier hoogst scorende komen in de finale.”

  1. TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    TV-TIP Dwars door de Lage Landen

    Dwars door de Lage Landen
    NPO 2 om 20:16 uur
    Arnout Hauben wandelt van Lauwersoog naar De Panne, en betreedt in deze week Drenthe. Zijn groep wordt opgeschrikt door het gebrul van een leeuw, en na een korte zoektocht vinden ze een opvang voor mishandelde dieren. Niet ver daar vandaan bezoeken ze Wilhelminaoord, waar vroeger arme families en zwervers aan het werk werden gezet. Arnaud spreekt met de laatste zwerver in het dorp, en dat blijkt een bijzonder figuur.

    Interview