Özcan Akyol
Eus’ Boekenclub

Jouw programma is door de NTR aangekondigd als een reeks met ‘spraakmakende gasten’. Kies jij die?
“Nee, dat doe ik in samenspraak met de redactie.”
Wie wilde jij graag en hebben ook daadwerkelijk ja gezegd?
“Jan Brokken, die twee jaar terug het aangrijpende De Kampschilders uitbracht over het leven in een jappenkamp in de Tweede Wereldoorlog. En Leon de Winter is, ondanks zijn reputatie als columnist, een heel goede schrijver. Joost de Vries is een groot talent dat weer een mooi boek heeft geschreven en Francine Oomen is een sensatie. Er is genoeg reden voor mij om uit te kijken naar deze mensen.”
Moet je als schrijver een controversieel imago hebben? Jij schreef in Eus over je criminele verleden, Kluun baarde opzien met Komt een vrouw bij de dokter omdat hij vreemdging terwijl zijn vrouw ernstig ziek was. Helpen die rafelranden?
“Ik denk deels. Voor de verkoop werkt het goed als de mensen weten wie er achter een boek zit. Maar er zijn veel voorbeelden van schrijvers die niet zichtbaar waren of zijn en desondanks een bestseller hebben geschreven. John Williams was allang dood toen zijn Stoner een enorm succes werd. Lucinda Riley van The Seven Sisters was totaal niet bekend in Nederland. Het gaat ook om wat er rond een boek gebeurt. Je ziet dat het inzetten van nieuwe media, zoals Francine Oomen doet met TikTok, ook een grote rol kan spelen. Ik sprak laatst een boekhandelaar en vroeg hem wanneer hij wist of een boek een succes ging worden. Hij zei: ‘Als iemand zijn social media-huishouding goed op orde heeft, en hij heeft veel volgers, dan weet ik dat ik geen verlies ga maken.”
Naast Eus’ Boekenclub doe je Sterren op het doek, De Geknipte Gast, je zit vaak in Vandaag Inside: heb je zelf nog wel tijd om te lezen?
“Ja hoor, ik lees elke dag altijd tussen de bedrijven door. Ik lees ook veel boeken ter voorbereiding op mijn interviews, dus lezen is een dagelijkse modus. Ik ben ook een snelle lezer, de meeste boeken heb ik in anderhalve dag uit.”
Wat is ’t beste boek dat je ooit las?
“Daar kan ik geen antwoord op geven. Het ene boek komt keihard binnen als je 18 bent, terwijl een ander boek weer heel belangrijk is voor je persoonlijkheidsvorming als je 34 bent. Veel boeken hebben mij geholpen en geïnspireerd.”
Waarom schuif je zo graag aan bij VI?
“Wat heeft dat met boeken te maken?” Niets. “Oké. Nou, ik kijk graag naar dat programma, en het is voor mij ook een manier om als schrijver een podium te pakken bij een publiek dat anders niet zo snel in contact zou komen met een schrijver. Ik ben door Johan gevraagd om af en toe aan te schuiven en dat doe ik graag.”
Wat is je grootste ambitie?
“Over tien jaar hoop ik me volledig op schrijven toe te leggen. Als auteur moet je boeken aan de man zien te brengen, dus kom ik vast nog weleens op tv. Maar ik zie mezelf meer als schrijver dan tv-maker.”