192TV gaat noodgedwongen online uitzenden

Natuurlijk speelt een belangrijke rol dat het aantal kijkminuten van zenders langzaam van lineair naar online aan het verschuiven is. Maar de belangrijkste reden voor 192TV is de onzekere lineaire toekomst die is ontstaan vanwege dalende inkomsten uit distributie van de muziekzender. De twee belangrijkste aanbieders van Nederland, Ziggo en KPN, beknibbelen steeds meer op de distributievergoeding van nichezenders zoals 192TV. Onder meer Bert van Breda van 192TV en Gerard Ardesch van de Muziekkiosk-zenders TV Oranje, Schlager TV en Nashville TV lieten hierover eerder deze week op Totaal TV de noodklok luiden.
App voor alle apparaten
192TV introduceert mede hierom volgend jaar een app voor de meeste gebruikte apparaten waarmee online naar tv- en video-content gekeken kan worden. De 192TV-app komt in ieder geval voor tablet, smartphone en Smart TV-internettelevisies beschikbaar. Met deze apps kunnen muziekliefhebbers overal in Europa naar 192TV kijken. Onbekend is of voor toegang tot het aanbod van de muziekzender via de online app betaald moet worden.
Overleven
Bert van Breda – directeur van 192TV – over de toekomstige online kijkmogelijkheid: "De kabelaars, maar ook het publiek moeten beseffen dat de themakanalen niet kunnen leven van reclame, reden dat 192TV gekozen heeft (bijna) zonder reclame uit te zenden. Daardoor is het een aantrekkelijke zender geworden waar dagelijks bijna 200.000 mensen naar kijken en velen het aan hebben staan op de achtergrond. Een niche-zender als 192TV bestaat bij de gratie van de kabelaar, die door de jaren heen steeds minder is gaan betalen. Waarom? Omdat ze denken dat we toch wel akkoord gaan? Klopt, totdat het niet meer kan en dat moment is dichtbij, óók voor 192TV. Want als we nog minder aan vergoedingen gaan krijgen, gaat de stekker eruit, nee, móet de stekker eruit. Gelukkig ontwikkelt de techniek zich ook en lanceren wij als 192TV volgend jaar onze app waardoor mensen niet meer totaal afhankelijk zijn van de kabelaar. Maar of dát voldoende is om te overleven..." Met vooral de laatste zin vertolkt Van Breda de onzekere toekomst van niche-zenders in Nederland.