3FM kost belastingbetaler tientallen miljoenen euro extra

Nu blijkt dat een groot deel van de teruggelopen reclameinkomsten te herleiden is naar jongerenradiozender 3FM. Het aantal luisteraars is in de afgelopen periode fors gedaald. 3FM had vijf jaar geleden nog een marktaandeel van rond de tien procent. Daar is nu nog slechts een kwart van overgebleven. 3FM bereikt op dit moment een gelijk aantal Nederlanders als klassieke zender NPO Radio 4. Dit komt vooral omdat de luisterdoelgroep van 3FM meer online naar muziek is gaan luisteren.
3FM levert minder op
Frank Volmer – directeur van STER – stelt in BNR-radioprogramma Beeldbepalers dat een groot deel van de inkomstendaling van dertig miljoen euro door de tegenvallende luistercijfers van 3FM wordt veroorzaakt. Ondanks de tegenvallende prestaties van 3FM en de duidelijke verandering van luistermethode van de doelgroep, blijft de leiding van NPO Radio vasthouden aan doorgifte van 3FM via het sterkste FM-netwerk van Nederland. Het beter beluisterde NPO Radio 5 is op dit moment in de ether alleen via het veel minder gebruikte DAB+ te ontvangen.
Reclameinkomsten
De keuze van NPO Radio om vast te houden aan de huidige distributie van 3FM kost de publieke omroep dus veel geld. Daarbij moet wel gesteld worden dat de oudere doelgroep van NPO Radio 5 bij veel adverteerders moeilijk ligt en dus niet vooraf gesteld kan worden dat de huidige reclameinkomsten van NPO Radio 5 het dubbele zou zijn in vergelijking met wat 3FM nu binnenhaalt. Het marktaandeel van NPO Radio 5 is namelijk op dit moment bijna het dubbele van 3FM.