Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Overstappers Ziggo tevreden over glasvezel’

  Nederlanders die zijn overgestapt van kabel – hoofdzakelijk Ziggo – en DSL naar glasvezel zijn tevreden over het verloop van het proces en de productervaring.
  Jarco Kriek
  2 august 2022
  comments 9
  ‘Overstappers Ziggo tevreden over glasvezel’
  Foto Getty Images

  Telecompaper deed onderzoek naar de bevindingen van Nederlanders die van kabel en DSL naar glasvezel overstapten. Omdat Ziggo het grootste kabelbedrijf van Nederland is, zijn de ervaringen van kabeloverstappers hoofdzakelijk afkomstig van voormalig Ziggo-abonnees. Bij het onderzoek gaf 78 procent van de ondervraagden tevreden dan wel zeer tevreden te zijn over de overstap naar glasvezel. Slechts twee procent is ontevreden na de overstap.

   

  Bezettingsgraad

  Opvallend is dat het aantal glasvezelaansluitingen dat actief wordt gebruikt in een jaar tijd met drie procent is gedaald naar 47 procent. Dit wil overigens niet zeggen dat er nu minder Nederlanders vaste diensten afnemen via een glasvezelaanbieder. Dit aantal groeit namelijk nog steeds. De daling heeft vooral te maken met de snellere uitrol van nieuwe glasvezelnetwerken in Nederland. Niet alleen KPN NetwerkNL en Delta Fiber, maar ook Open Dutch Fiber en Glaspoort leggen op grote schaal nieuwe netwerken aan. Hierdoor loopt het marktaandeel van kabel en DSL bij het aantal verkochte pakketten voor vaste diensten terug. Zo daalde de bezettingsgraad bij Ziggo in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent tot net iets boven de 50 procent.

   

  Verbetering

  Veel overstappers ervaren glasvezel als verbetering ten opzichte van hun vorige provider. Zo geeft 64 procent van de ondervraagden aan de snelheid van internet als beter te ervaren. Opvallend is dat vier procent de snelheid verminderd vindt vergeleken met voor de overstap. Betrouwbaarheid en stabiliteit worden vrijwel gelijk beoordeeld als de ervaring met internetsnelheid.

   

  Televisie

  Een toch wel opvallende uitkomst zien we bij het onderdeel televisie. Vier procent vindt de tv-dienst via glasvezel slechter dan de vorige provider. Een groep van 32 procent ziet geen verschil. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) geeft aan de tv-dienst via FTTH beter te vinden. Zeker wat betreft de vergelijking met kabel (Ziggo) is dit opvallend. Bij kabel is vaak – en in ieder geval bij Ziggo – een ongecodeerd DVB-C aanbod beschikbaar dat op een ongelimiteerd aantal televisies binnen een huishouden kan worden gebruikt. Bij glasvezelaanbieders moet vaak voor elke extra televisie een decoder worden gehuurd, wat de kosten van het abonnement hoger maakt.

  ZiggoVodafoneZiggoTelecompaperonderzoekglasvezelkabelDSLKPNKPN NetwerkNLOpen Dutch FiberODFDelta FiberGlaspoort

  Reacties

 1. TV-TIP Aussie Gold Hunters

  Aussie Gold Hunters
  Discovery Channel om 20:30 uur
  Goud, zweet en tranen in het ­nieuwe seizoen van Aussie Gold Hunters. Want met ­goudprijzen op record­hoogte ­nemen de ­goudzoekers in de snikhete en ­uitgestrekte Outback van Australië nog meer risico om de jackpot naar de oppervlakte te schoffelen. Zo ­besluiten The Dust Devils om met een konvooi aan kostbare machines 1200 km het land in te trekken. Maar ligt het goud daar wel te blinken? De Poseidon Crew heeft in ieder geval wel succes.

  TV-TIP Andy & Melisa

  Andy & Melisa
  SBS 6 om 20:30 uur
  Na een kleine flirt met RTL en een paar jaar radiostilte keren Andy en vriendin Melisa – de twee zijn al jaren gescheiden – terug op het oude SBS-nest. En hier blijkt dat er eigenlijk niks veranderd is. Al ligt de oud-voetballer niet meer dagen gestrekt op de bank. Er is tv-werk, een YouTube-kanaal en er moet ook geklust worden in hun nieuwe stek aan de Costa de Sol, dat gereedgemaakt moet worden voor de verhuur.

  Interview