Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wacht Ziggo nieuwe tegenslag: verdwijnt na Formule 1 ook HBO?

    Het kan zo maar zijn dat Ziggo de belangrijkste exclusieve content in 2022 in één klap voor een belangrijk deel kwijt is.
    Jarco Kriek
    22 mei 2021
    comments 8
    Wacht Ziggo nieuwe tegenslag: verdwijnt na Formule 1 ook HBO?
    Foto ProShots

    Ziggo moest deze week aan klanten bekendmaken dat zij vanaf volgend jaar niet meer gratis alle vrije trainingen, kwalificaties en races van Formule 1 live kunnen volgen. Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo heeft namelijk de biedingstrijd voor de uitzendrechten van Formule 1 verloren. Hierdoor is Formule 1 vanaf 2022 niet meer bij Ziggo Sport maar bij de nieuwe streamingdienst Viaplay van Nordic Entertainment Group (NENT) te bekijken. Viaplay is natuurlijk wel voor Ziggo-klanten beschikbaar, maar ook zij moeten een abonnement voor de nieuwe streamingdienst kopen.

     

    Nieuwe tegenslag

    Een nieuwe tegenslag ligt op de loer. Na dit jaar loopt het contract voor het exclusief aanbieden van HBO-films en -series in Nederland ten einde. Het is nog zeer de vraag of VodafoneZiggo een nieuwe overeenkomst voor het exclusief aanbieden van dit content kan afsluiten. Het HBO-content wordt namelijk door het Amerikaanse bedrijf AT&T als onderdeel van WarnerMedia ingebracht in een nieuwe onderneming die samen met Discovery wordt opgetuigd. Het doel is een grote streaminggigant wereldwijd in de markt te zetten waarbij HBO Max en discovery+ worden samengebracht.

     

    Uitzendrechten

    De nieuwe streaminggigant kan ervoor zorgen dat de uitzendrechten van HBO-content niet meer voor langere tijd exclusief aan een bepaalde marktpartij worden verkocht. Dit kan namelijk zorgen dat de nieuwe streaminggigant voor een bepaalde tijd niet in Nederland op de markt gebracht kan worden. HBO Max heeft zijn weg op dit moment al naar Europa gevonden, maar is door de nog lopende uitzendrechtenovereenkomst met VodafoneZiggo (Ziggo) nog niet in Nederland verkrijgbaar. Dat is anders voor discovery+ dat sinds begin van dit jaar in Nederland te abonneren is.

     

    Klap voor Ziggo?

    Mocht Ziggo daadwerkelijk na Formule 1 ook HBO in 2020 uit het contentaanbod moeten schrappen dan is het een forse tegenvaller voor het kabelbedrijf. Niet alleen met Formule 1, maar ook met exclusieve HBO-content probeert Ziggo bestaande klanten langer aan zich te binden en nieuwe klanten te werven.

     

    Wanneer duidelijkheid?

    In de loop van dit jaar moet definitief duidelijk worden of Ziggo de uitzendrechten van films en series van HBO – al dan niet exclusief – kan behouden. De kans bestaat overigens wel dat dit kan lukken. In het Verenigd Koninkrijk sloot Sky een meerjarige overeenkomst met WarnerMedia voor HBO-content. Dit was echter wel vorig jaar voor de huidige ontwikkeling waarbij WarnerMedia en Discovery samen zijn gegaan bij het opzetten van een wereldwijde streaminggigant.

    ZiggoVodafoneZiggoZiggo Movies & Seriescontentexclusieve contentHBOfilmsseriesuitzendrechten

    Reacties