Aanbieder stopt met satelliet en stapt volledig over op online
Yes gaat stapt namelijk helemaal van satelliet naar een OTT online streamingdienst over. Dit wordt een gefaseerd traject dat over enkele jaren wordt uitgesmeerd. Yes gebruikt voor de satellietdistributie van het zenderaanbod de Amos-satellietpositie op 4 graden west. Yes is als aanbieder van satelliettelevisie bijna twintig jaar actief. Het begon met het aanbieden van abonnementen in 2000. De aanbieder heeft op dit moment rond de 600.000 abonnees.
Canal Digitaal
In Nederland bieden Canal Digitaal en Joyne tv-diensten via de satelliet aan. Canal Digitaal voert het hybride beleid van eigenaar M7 Group uit. Hierbij wordt satelliet met online (IPTV) gecombineerd. Onder meer met de Canal Digitaal Smart TV App kan op televisies van LG en Samsung televisie via satelliet en internet naadloos met elkaar gecombineerd en gebruikt worden. Canal Digitaal levert steeds meer zenders uit het aanbod alleen online aan abonnees.
Joyne
Rond de tweede satelliettelevisieaanbieder Joyne is het opmerkelijk rustig. Joyne begon bijna twee jaar geleden met frisse moed als concurrent van Canal Digitaal. Het bedrijf stelde zich een periode van twee jaar om een plek op de Nederlandse markt te verwerven. Of dit is gelukt, is onduidelijk. Joyne richt zich voornamelijk op de recreatieve markt met flexibele abonnementen. Dat Joyne het moeilijk heeft, blijkt uit de ontwikkelingen rond het Vlaamse pakket van het bedrijf. Dit pakket werd aan het einde van de zomer aangekondigd. De zenders worden sinds deze tijd gecodeerd op de Eutelsat 9B-satelliet uitgezonden. Maar het online kopen en beheren van het Vlaamse abonnement is op de website www.joyne.be nog steeds niet mogelijk. In tegenstelling tot Canal Digitaal heeft Joyne op dit moment geen OTT-platform om tv-zenders te leveren. Joyne kondigde vorig jaar de komst van een dergelijk platform in het laatste kwartaal van 2018 wel aan. Maar de stilte omtrent dit OTT-platform overheerst.