Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Aanbieders steken met prijsverhoging middelvinger op richting consumenten’

    De Vlaamse politiek lijkt de periodieke prijsverhogingen van aanbieders van vaste en mobiele diensten zat te zijn. Dit leidt tot harde uitspraken richting deze bedrijven. Maar ook in Nederland wordt het verzet groter.
    Jarco Kriek
    15 oktober 2019
    comments 0
    ‘Aanbieders steken met prijsverhoging middelvinger op richting consumenten’
    Foto ANP

    Minister Alexander de Croo van Telecom was in juni na de jaarlijkse prijsverhoging van Telenet het meest stellig. “Aanbieders tonen middelvinger aan de consument”, waren de woorden die over de lippen van De Croo kwamen. Hij doelde hiermee op de winsten die aanbieders als Telenet jaarlijks maken. De winst vloeit volgens de minister vooral naar buitenlandse aandeelhouders. Het Britse mediabedrijf Liberty Global – dat overigens Amerikaanse wortels heeft – is grootaandeelhouder van Telenet.

     

    Lees artikel verder onder video

     

     

    Gigabit

    Maar ondanks de scherpe kritiek over prijsverhogingen investeert een bedrijf als Telenet wel honderden miljoenen euro’s in de eigen infrastructuur om het kabelnetwerk in Vlaanderen en Brussel toekomstzeker te maken. En dat heeft voor de samenleving en de economische marktpositie van België ook enkele grote voordelen. Net als Ziggo in Nederland vanaf dinsdag 15 oktober doet, biedt Telenet in België consumenten en zakelijke klanten de mogelijkheid om sneller te internetten met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps (1000Mbps). Hiervoor heeft Telenet het eigen kabelnetwerk naar de nieuwste techniek DOCSIS 3.1 opgewaardeerd. Dat een bedrijf met aandeelhouders investeringen die zijn gedaan via abonnementsgelden via afnemers wil terugverdienen, is evident aan commerciële bedrijfsvoering. Als overheden dit niet wensen dan is de enige oplossing zelf infrastructuur aan te leggen en deze voor geïnteresseerde bedrijven voor het leveren van bijvoorbeeld de vaste diensten tv en internet open te stellen.

     

    Prijsverhoging

    Wel moeten aanbieders van vaste en mobiele diensten goed in het achterhoofd houden dat de grens voor de hoogte van abonnementen in zicht is. Bij steeds meer huisgezinnen valt maandelijks een rekening voor levering van tv en internet op de mat die 100 euro aantikt of er zelfs overheen gaat als abonnementen van meerdere betaalzenders worden gekocht. Dit los van aanvullende abonnementen op online streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en binnenkort wellicht ook Disney+ en Apple TV+. Deze abonnementen zijn in steeds meer gevallen nodig vanwege versnippering van content. Analisten die meer dan vijf jaar geleden stelden dat de prijs van tv-kijken op termijn richting Amerikaanse prijsnormen zou gaan, werden toen uitgelachen. Maar na opstapeling van de jaarlijkse prijsverhogingen van Nederlandse aanbieders als Ziggo en KPN alsmede Belgische aanbieders als Telenet en Proximus komt dit moment steeds dichterbij.

     

    Illegaal kijken

    De lachende derden van de prijsverhogingen zijn internetcriminelen. De verkoop van illegaal maar veel goedkopere online IPTV-abonnementen stijgt. Voor het bedrag dat maandelijks aan een leverancier van vaste diensten betaald moet worden, kan een jaar lang naar duizenden tv-zenders uit de gehele wereld gekeken worden. Onder dit illegaal zenderaanbod bevinden zich ook betaalzenders uit de Benelux zoals FOX Sports, Ziggo Sport en Eleven Sports. Het nadeel van deze abonnementen is niet alleen dat crimineel geld dat met de verkoop van deze illegale abonnementen wordt verdiend mogelijk wordt gebruikt voor de financiering van andere illegale activiteiten. De garantie van deze abonnementen is voorbij wanneer het geld aan de internetcriminelen is overgemaakt. Omdat abonnementen vaak voor een jaar vooruit moeten worden betaald, kan dit leiden dat voor een deel van de betaalde periode geen diensten geleverd worden. Bijvoorbeeld als servers uit de lucht worden gehaald. En de Europese acties van politie en justitie tegen illegale tv-diensten nemen vanwege een hogere prioriteitsstelling steeds meer toe.

    ZiggoVodafoneZiggoTelenetLiberty GlobalKPNT-MobileProximusabonnementprijsverhogingtvtelevisieinternetGigabitinternetsnelheidillegaalIPTVbetaalzendersinternetcriminelenprijsverhoging

    Reacties

  1. TV-TIP Boerderij van Dorst

    Boerderij van Dorst
    NPO 3 om 20:24 uur
    Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

    TV-TIP Bureau Rotterdam

    Bureau Rotterdam
    RTL 4 om 20:30 uur
    Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)