Abonnees boos: Digitenne wordt duurder

A MaarDigitenne wordt omgezet van DVB-T naar DVB-T2 in combinatie met HEVC. Om in de toekomst naar Digitenne te kunnen blijven kijken, is een nieuwe tv-decoder nodig. KPN – eigenaar van Digitenne – wisselt de door hen geleverde bruikleen tv-decoders gratis voor een nieuw geschikt exemplaar om. Maar gelijktijdig met de omschakeling naar DVB-T2 stopt KPN met de mogelijkheid om naar het gecodeerde zenderaanbod met een smartcard – eventueel in combinatie met een CI+ module – te kijken. Hierdoor is het vanaf het moment dat KPN de decoder heeft omgewisseld niet meer mogelijk om direct via de televisie of eigen decoder naar het gecodeerde aanbod van Digitenne te kijken.
Huur decoder
Het Digitenne-abonnement kan maximaal op drie decoders gedeeld worden. Vooral abonnees die al langere tijd via Digitenne naar tv kijken, gebruiken hiervoor een smartcard. Het gebruik van de tweede en derde smartcard bij het abonnement is gratis. Maar als KPN de oude decoder voor een nieuw DVB-T2 exemplaar heeft omgeruild, worden de smartcards behorende bij het abonnement uitgezet. Dit gebeurt ook in gebieden waar DVB-T2 op dat moment nog niet in de lucht is. De mogelijkheid blijft wel bestaan om op een tweede of derde televisie met het Digitenne-abonnement naar tv-zenders te kijken. Alleen moet de abonnee hiervoor extra decoders bij KPN huren. De huur bedraagt vijf euro per maand per decoder. Voor abonnees die met eigen apparatuur met een smartcard naar Digitenne kijken, betekent dit een maximale prijsverhoging van tien euro per maand. In de meest uitgebreide vorm gaat Digitenne Nederlanders dus €25,50 per maand kosten. Dit is bijvoorbeeld ruim zes euro per maand duurder dan bijvoorbeeld het goedkoopste abonnement bij Ziggo dat in het eigen huis onbeperkt op aanwezige televisies gedeeld kan worden. Tevens levert Ziggo de online streamingdienst Ziggo GO zonder extra kosten bij dit abonnement. Maar ook de satellietaanbieders Canal Digitaal en Joyne bieden goedkopere abonnementsvormen aan. Alleen is bij deze aanbieders het kosteloos kijken op meerdere schermen beperkter.
Kaartloze codering
De prijsverhoging van Digitenne komt niet door de overstap van DVB-T naar DVB-T2. KPN voert namelijk gelijktijdig een overstap naar een kaartloze variant van de Irdeto coderingsnorm door. Hierdoor is gebruik van een smartcard niet meer mogelijk. Omdat KPN besloten heeft vooralsnog geen kaartloze CI+ module voor Digitenne op de markt te brengen, kan het gecodeerde zenderaanbod alleen nog met de door KPN in bruikleen geleverde (huur)decoders bekeken worden. Na de omzetting naar DVB-T2 levert KPN het zenderaanbod van Digitenne wel in een veel betere beeldkwaliteit dan bij de DVB-T uitzendingen het geval is. Digitenne is zelfs de enige aanbieder die het gehele zenderaanbod in het beeldformaat 1080P bij de DVB-T2 variant levert.