Acties tegen aanbieders illegale televisie houden aan

Illegale abonnementen om bijvoorbeeld via cardsharing en IPTV naar duizenden televisiezenders te kijken, moeten in veel gevallen vaak voor een periode van twaalf maanden vooruitbetaald worden. Als in deze periode iets met de leverancier van het signaal gebeurt dan is de consument in vrijwel alle gevallen het vooruitbetaalde abonnementsgeld kwijt. In een deel van de gevallen stopt de leverancier met het aanbieden van het signaal. Illegale televisieabonnementen worden veelal door criminele organisaties aangeboden. Wanneer voldoende winst is gegenereerd, wordt vaak de levering gestopt en wordt het aanbod onder een andere naam weer aangeboden. Maar steeds vaker wordt het signaal door acties van de overheid uitgeschakeld.
Europol
Dat bestrijding van illegale televisie in Europa een hogere prioriteit heeft gekregen, blijkt uit de inspanningen die de Europese politieorganisatie Europol op dit gebied doet. Naar aanleiding van een onderzoek van Europol werd deze week in Spanje een aanbieder van illegale televisie via internet (IPTV) opgerold. Omdat de verkoop van dit soort abonnementen grensoverschrijdend is, hebben ook inwoners van andere Europese landen kans dat het signaal van de illegale televisie onderbroken is.
Nederlandse betaalzenders
Aanbieders als Ziggo, KPN en Canal Digitaal lopen jaarlijks miljoenen euro’s aan inkomsten mis door illegaal verkochte televisieabonnementen. Dat geldt ook voor de Nederlandse betaalzenders Ziggo Sport Totaal, FOX Sports en Film1. Dit is onder meer de reden waarom auteursrechtenwaakhond Stichting Brein in Nederland acties uitvoert tegen illegaal kijken van televisie en ander content zoals films en series. In Nederland werd onlangs in Enschede bij een bedrijf een inval gedaan met betrekking tot het illegaal aanbieden van televisieabonnementen. Afnemers konden hierdoor alle door Ziggo aangeboden zenders tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs bekijken.