AT: door samenwerking strengere aanpak radiopiraten
Het AT heeft deze week het jaaroverzicht over 2019 gepubliceerd. De toezichthouder gaat in dit rapport in op de situatie rond radiopiraten/etherpiraten. Zonder het aantal in beslag genomen zenders te noemen, stelt AT wel vast dat de overlast van radiopiraten groter wordt. Dit komt hoofdzakelijk omdat radiozenders voor het plaatsen van onbemande zenders gebruikmaken van gebouwen van derden en natuurgebieden. Het onbemand uitzenden via eigendommen van anderen is toegenomen omdat de boetes voor het illegaal uitzenden fors zijn gestegen.
Aanpak radiopiraten
Omdat bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van zendmasten van mobiele operators als VodafoneZiggo (Vodafone en Ziggo), KPN en T-Mobile wordt bij de feitelijke inbraak bij deze zendmasten veel schade gemaakt. Dit geldt ook bij de inbraken op hoogspanningsmasten en natuurgebieden waar bijvoorbeeld bomen worden vernield en eigen uitschuifbare zendmasten zonder toestemming van de natuurbeheerder worden geplaatst. Samen met het Openbaar Ministerie en betrokken partijen – zoals telecomproviders en natuurbeheerders – wordt een hardere aanpak van radiopiraten aangekondigd.
Online uitzenden
Het AT wijst er verder op dat de huidige radiopiraat meerdere laagdrempelige goedkope alternatieven heeft om legaal uit te zenden. Hierbij wordt onder meer op online radio via internet gewezen. Wie echt in de ether wil blijven uitzenden, kan volgens AT redelijk makkelijk een tijdelijke evenementenvergunning voor FM-uitzending of een middengolf AM-frequentie aanvragen.