De voor- en nadelen opnemen in cloud bij Ziggo en KPN

De voordelen van cloudPVR zijn legio. Zo kan op alle aan het abonnement gekoppelde apparaten naar zelf opgenomen programma’s gekeken worden. Of dit nu een tweede of derde bruikleendecoder, tablet of smartphone is, overal en op elk gewenst scherm kan het opgenomen programma bekeken worden. Ook zijn bruikleendecoders door het ontbreken van een fysieke harde schijf stiller in gebruik. Maar ook slurpen ze minder energie uit het stroomnet. Niet alleen gunstig voor de energierekening maar zeker ook voor het milieu. Ook voor distributeurs als VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN zijn er grote voordelen. Op het eerste oog een win-win situatie.
Nadelen cloudPVR
Maar duiken we wat dieper in materie dan zijn er voor de consument ook nadelen. CloudPVR staat feitelijk gelijk aan het einde van de vrije keuze van de consument voor gebruikte hardware als tv-decoders. De bruikleendecoder is een verplichting. Deze decoder moet vaak gehuurd worden. Dit maakt het abonnement voor de consument duurder en de omzet van de aanbieder van de tv-dienst hoger. Een ander nadeel is dat bij een internetstoring – die bij alle internetaanbieders steeds vaker voorkomt – opgenomen programma’s niet bekeken kunnen worden. Bij een algehele storing van tv en internet kan dus niet als vervanging naar een op een fysieke harde schijf opgenomen programma gekeken worden. Ook de maximale tijd – meestal 365 dagen – dat een zelf opgenomen programma bewaard en bekeken kan worden, kan als nadeel bestempeld worden.
Beeldkwaliteit
Maar het meest opvallende nadeel van cloudPVR is de beeldkwaliteit van zelf opgenomen programma’s. Bij opname via een fysieke harde schijf is de beeldkwaliteit gelijk aan het eerder uitgezonden programma. Bij cloudPVR is dit anders. In bepaalde gevallen – meestal bij veel bekeken zenders – komt de beeldkwaliteit in gelijke richting met het uitgezonden programma. Maar in andere gevallen wordt door de distributeur een stream van het opgenomen programma geleverd met mindere beeldkwaliteit als de live stream van de zender waar het programma op uitgezonden werd.
Bandbreedte
Bij cloudPVR slaat de distributeur namelijk alle programma’s die op een zender uitgezonden wordt op het eigen netwerk op. Als een klant aangeeft een programma te willen opnemen, wordt dit gedeelte uit de totale stream gefilterd en als bestand aangemerkt in de opnamelijst van de bruikleendecoder. Om het eigen netwerk te ontlasten, worden blijkbaar sommige programma’s met minder bandbreedte dan de originele uitzending gearchiveerd. Deze situatie kan natuurlijk in de toekomst veranderen als de betreffende distributeur uitgezonden programma’s met een hogere bandbreedte of zelfs met gelijke bandbreedte als de originele uitzending op het eigen netwerk opslaat en naar klanten uitspeelt. Maar op dit moment kan gesteld worden dat in bepaalde gevallen de in de cloud opgenomen programma een mindere beeldkwaliteit hebben in vergelijking met hetzelfde programma dat met een fysieke harde schijf opgenomen zou zijn. Dit kan dus bij bij iedere distributeur - ook op programmaniveau - anders zijn.