Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Begrijpelijke keuze Ziggo om regionale omroepen niet in HD aan te bieden

    Het is natuurlijk altijd het beste om tv-zenders in de best mogelijke beeldkwaliteit aan te bieden. Maar de keuze van Ziggo om regionale omroepen de eerstkomende twee jaar niet in HD aan te bieden, is om meerdere redenen begrijpelijk.
    Jarco Kriek
    3 september 2018
    comments 3
    Begrijpelijke keuze Ziggo om regionale omroepen niet in HD aan te bieden
    Foto ANP

    Ziggo is bezig met het uitschakelen van analoge tv. Dit gefaseerd traject duurt twee jaar. Pas daarna heeft Ziggo voldoende bandbreedte beschikbaar om meerdere diensten uit te breiden en te verbeteren. Denk hierbij aan de uitrol van de DOCSIS 3.1-techniek waardoor Gigabit internet met snelheden tot 1000Mbps mogelijk wordt. En natuurlijk kan de bandbreedte ook voor het opwaarderen van meer tv-zenders naar HD- of zelfs Ultra HD-beeldkwaliteit gebruikt worden. Maar dit is niet de belangrijkste reden waarom de keuze van Ziggo om regionale tv-zenders voorlopig niet in HD aan te bieden te billijken is.

     

    KPN

    De grootste concurrent van Ziggo biedt regionale omroepen in HD-kwaliteit aan. KPN biedt de regionale omroepen echter niet landelijk aan. Alleen de regionale omroep van de eigen en de aangrenzende provincies worden aan klanten met Interactieve TV aangeboden. Uitzondering is Omrop Fryslân. Omdat de provincie Friesland een deel van de kosten voor de landelijke verspreiding bij KPN betaalt, is deze zender via KPN Interactieve TV – en dat van de dochterbedrijven XS4All en Telfort – landelijk te zien. Ziggo biedt alle regionale omroepen landelijk aan, maar doet dit wel in SD-kwaliteit.

     

    Bandbreedte

    Bandbreedte is hier een belangrijke reden voor. Maar niet de belangrijkste. Het huidige Ziggo is een samenvoeging van de voorheen zelfstandige kabelbedrijven Ziggo en UPC. Kabelbedrijven die toen ze zelfstandig waren een totaal andere bedrijfsvisie hadden. Waar UPC met verplichte bruikleendecoders werkte, hield Ziggo vast aan de eigen en vrije hardwarekeus van decoders. Decoders die klanten van Ziggo zelf moesten kopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat huidige Ziggo-klanten die in het voormalig UPC-verzorgingsgebied wonen de beschikking over een bruikleendecoder hebben die volledig geschikt voor HD en MPEG4 is. Bij de klanten die tv-diensten in het oude verzorgingsgebied van het zelfstandige Ziggo afnemen, is dit anders. Veel klanten met alleen het DKTV-abonnement die digitaal kijken, doen dit met een zelf gekochte decoder die alleen SD en MPEG2 ondersteunt. Als Ziggo de regionale omroepen – die onderdeel van het DKTV-zenderaanbod zijn – naar HD opwaardeert, betekent dit dat een deel van de Ziggo-klanten zonder investering in nieuwe apparatuur niet meer naar regionale tv-zenders kunnen kijken. Het doorgeven van regionale zenders in zowel HD als SD kan bandbreedtetechnisch niet gerealiseerd worden.

     

    Wel echt HD?

    Maar een ander aandachtspunt is dat niet alle regionale omroepen alle programma’s volledig in de HD-beeldstandaard uitzenden. In enkele gevallen wordt het SD-beeld naar HD opgewaardeerd. En dit is dan weer een andere reden waarom de beslissing van Ziggo te begrijpen is. Dan kan het CDA in Limburg wel graag willen dat Ziggo de regionale omroep van Limburg L1 in HD gaat doorgeven, maar dit lijkt meer op makkelijk scoren bij de bevolking. De politieke partijen zijn namelijk zelf verantwoordelijk dat bij regionale omroepen de afgelopen jaren fors is bezuinigd. En juist door deze bezuinigingen zijn de programma’s van de regionale omroepen minder aantrekkelijk geworden en tot een festijn van continue herhalingen geminimaliseerd. Daarnaast klagen tv-aanbieders over de moeilijkere manier van het verkrijgen van het aanvoersignaal van de regionale omroepen in HD-kwaliteit. Dit verloopt niet op dezelfde manier als het SD-signaal wordt aangeleverd. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de keuze van Ziggo om regionale tv-zenders voorlopig nog in SD aan te blijven bieden begrijpelijk te noemen is.

    ZiggoVodafoneZiggoRPOregionale omroepHDSDKPNbandbreedteAanvoersignaal

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview