Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Bijna miljoen euro schadevergoeding geëist bij cardsharingfraude Ziggo

    De 29-jarige Jermain R. uit Oude Wetering wacht een roerig tijd. Wegens cardsharingfraude bij Ziggo hangt de man een aanzienlijke financiële claim boven het hoofd.
    Jarco Kriek
    21 februari 2019
    comments 1
    Bijna miljoen euro schadevergoeding geëist bij cardsharingfraude Ziggo

    Het Openbaar Ministerie eiste vandaag tijdens de rechtsgang van de fraudezaak een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar. Ook moet de verdachte als het aan de officier van justitie ligt de maximale taakstraf van 240 uur worden opgelegd. Dinsdag werd al bekend dat dat het Openbaar Ministerie een bedrag van 150.000 euro zou gaan vorderen. Dit is het bedrag dat de verdachte zou hebben verdiend met de cardsharingfraude. Vandaag eiste kabelbedrijf Ziggo in de rechtszaak ook nog eens 755.000 euro schadecompensatie voor het mislopen van abonnementsgelden.

     

    Jarenlange cardsharing

    Jermain R. is een van de aanbieders van illegale tv doormiddel van de cardsharing-techniek die thuis vanaf zijn zolderkamer tussen 2011 en mei 2017 aan honderden afnemers toegang tot alle zenders van Ziggo gaf. Op het hoogtepunt van zijn illegale activiteiten had de verdachte iets meer dan 500 afnemers. Die betaalden 75 euro per jaar voor een zenderpakket dat legaal bij het kabelbedrijf rond de 75 euro per maand kost. Door zijn handelen stelt Ziggo veel inkomsten te zijn misgelopen. In de komende maanden moet blijken of de rechtbank van Den Haag geheel of gedeeltelijk meegaat in het verzoek tot schadecompensatie aan het kabelbedrijf. Jermain R. liep tegen de lamp nadat hij ging adverteren voor zijn illegale tv-abonnementen op de internetsites tweedehands.nl en Marktplaats. Ziggo constateerde dit, kocht een illegaal abonnement en deed vervolgens aangifte. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

     

    Wat is cardsharing?

    Ook in deze zaak gaat het om abonnementsfraude via het zogenaamde cardsharing. Bij deze vorm van fraude wordt een of meerdere legaal gekochte tv-abonnementen door meerdere gebruikers via een technische manipulatie doormiddel van een computerserver gedeeld. De techniek is ruim 15 jaar geleden ontwikkeld en werd in eerste instantie alleen gebruikt met abonnementen van distributeurs die het aanbod via de satelliet in de huiskamer afleveren. Bij cardsharing is immers altijd het originele signaal nodig dat door de distributeur geleverd wordt. Omdat bij satelliet het bronsignaal via de ether de woning in komt, heeft in principe vrijwel iedereen toegang tot dit signaal. Pas sinds enkele jaren is cardsharing meer gebruikt bij distributeurs die het signaal via gesloten kabelnetwerken in de woning leveren. Dit heeft onder meer te maken met het gegeven dat sommige kabelbedrijven niet altijd het kabelsignaal richting een woning blokkeren als geen tv-abonnement bij hen gekocht wordt. Maar in veel gevallen van cardsharing via de kabel blijkt dat de illegale gebruiker van het abonnement gewoon klant van het kabelbedrijf is, maar het kopen van legale tv-abonnementen te duur vindt. Voor cardsharing is immers een internetverbinding nodig. Kabelbedrijven leveren toegang tot de standaard tv-dienst bij het kopen van een internetabonnement.

     

    Ziggo wil afschrikken

    De rechtbank in Den Haag doet op 7 maart in deze zaak uitspraak over de strafeis en de schade-eis die het Openbaar Ministerie vandaag heeft gevorderd. Over de schadecompensatie die door Ziggo wordt geëist, wil de rechtbank nog enkele betrokkenen en deskundigen horen. Hierdoor wordt een oordeel over dit deel van de zaak mogelijk pas in oktober verwacht. Ziggo lijkt met het verzoek tot schadecompensatie twee signalen te willen afgeven. Als eerste moet duidelijk worden dat het kabelbedrijf een hardere lijn gaat volgen bij tv-piraterij. Het tweede signaal is richting abonnees die legaal tv-abonnementen kopen dat het kabelbedrijf aanbieders van illegale abonnementen op de hielen zit en illegaal kijken niet loont.

    ZiggoVodafoneZiggocardsharingfraudeillegaaltvtelevisieabonnementzenderaanbodrechterrechtbankschadevergoedingFOX SportsZiggo Sport

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)