Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Branden in zendmasten: Waarom slaan 5G-activisten plank mis?

    Nederland wordt geteisterd door een reeks van aanslagen op zendmasten. De beschuldigende vinger wijst richting zogenaamde 5G-activisten.
    Jarco Kriek
    16 april 2020
    comments 7
    Brand in zendmast
    Foto ProShots

    De branden die de afgelopen dagen zijn gesticht bij diverse zendmasten in meerdere gemeenten in Nederland kunnen tijdens de huidige coronacrisis zonder veel fantasie als aanslagen beschouwd worden. Het lamleggen van een zendmast betekent namelijk dat in een bepaalde omtrek rond de zendmast geen telefoonverkeer met 112 mogelijk is. Ook zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen niet goed of in het geheel niet bereikbaar. In een tijd met het coronavirus waarin nog meer dan anders geldt dat voor menig Nederlander iedere seconde telt, is dit natuurlijk een kwalijke zaak. Wellicht nog kwalijker is de brandstichting bij een zendmast die totaal niet door de drie Nederlandse mobiele operators VodafoneZiggo (de combinatie van Vodafone en Ziggo), KPN en T-Mobile wordt gebruikt. Het ging om een C2000 uitzendmast. Het uitschakelen van deze zendmast had nadelige gevolgen voor de onderlinge communicatie van politie, brandweer, ambulances en andere reddingsdiensten.

     

    Corona

    En waarom worden de branden gepleegd? Er zijn meerdere redenen waarom activisten zeggen tegen 5G te zijn. De meest opvallende: het coronavirus kan wereldwijd dodelijk huishouden vanwege 5G. De theorie daarbij is dat de uitbraak van corona in het Chinese Wuhan losbarstte nadat in deze Chinese stad het 5G-netwerk ging uitzenden via het 60GHz frequentiespectrum. De straling van deze 60GHz uitzendsignalen zouden het DNA bij mensen deels kapotmaken. Hierdoor zou corona meer ruimte krijgen om de verwoestende werking in lichamen te krijgen. Een theorie die door wetenschappers zonder pardon de vuilnisbak in wordt geschoven. De link tussen 5G en corona is volgens de wetenschap in geen enkel verband te leggen.

     

    Is 5G wel 5G?

    Kijken we naar de huidige situatie in Nederland dan kan gesteld worden dat van echt 5G nu en in de komende jaren nog geen sprake is. De huidige testprojecten onder de noemer 5G kunnen wellicht het best als 4G+ omschreven worden. Voor echt 5G moeten nieuwe frequentiebanden in gebruik genomen worden. De huidige testen in Nederland worden uitgevoerd op frequenties die al jarenlang voor 3G en 4G gebruikt worden. Omdat de techniek bij 5G verfijnder is, kan data met meer compressie via de ether verstuurd worden. In praktijk betekent dit met de huidige testen met 5G in Nederland dat de straling dus juist minder wordt. Voordat de echt hogere frequentiebanden in Nederland voor 5G gebruikt gaan worden, zijn we jaren verder. Dit nog los van de vraag of de straling van het uitzenden op hogere frequenties überhaupt al schadelijker zou zijn. In ieder geval is van een mogelijk hoger risico voor de volksgezondheid volgens de tot nu toe in opdracht van de Nederlandse regering uitgevoerde studies en onderzoeken geen sprake. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ook niet onomstotelijk is vastgesteld dat 5G geen nadélige gevolgen voor de volksgezondheid heeft.

     

    NPO 2

    In het programma Danny op straat wordt donderdag 16 april aandacht aan de brandstichtingen bij zendmasten besteed. Het programma is vanaf 21.10 uur op NPO 2 te zien.

    NPOpublieke omroepNPO 2VodafoneVodafoneZiggoKPNT-Mobilezendmast5Gcorona

    Reacties

  1. TV-TIP Cast

    Cast
    NPO 3 om 21:18 uur
    De vlinders fladderen met een noodvaart de verkeerde kant op als blijkt dat Elise Schaap en Maarten Heijmans, het liefdeskoppel in een nieuwe romcom, elkaar weigeren te zoenen. Om de twee letterlijk nader tot elkaar te laten komen, wordt zelfbenoemd intimiteitscoördinator Kiki opgetrommeld. Ondertussen moet het castingbureau op zoek naar de hoofdrol voor een film over Willem van Oranje. En hoewel Willem een witte man was, zijn alle kleuren en genders welkom.

    TV-TIP 2Doc: Meneer Pastoor

    2Doc: Meneer Pastoor
    NPO 2 om 22:16 uur
    Ruim veertig jaar bestierde pastoor John van Oss de parochies van Schimmert en Gernhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo’n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in ­Indonesië. Maar dan blijkt dat de geliefde pastoor, in Limburg en omstreken ook bekend vanwege zijn indrukwekkende verzameling kerstballen, helemaal niet zo eenvoudig te vervangen is.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)