BREIN: illegale IPTV-diensten en handelaren aangepakt
Door oplopende inflatie en hogere prijzen van abonnementen voor tv- en streamingdiensten groeit in Nederland het animo voor illegale IPTV-abonnementen. Stichting BREIN onderneemt in Nederland actie tegen dergelijke illegale streamingdiensten en de handelaren die deze abonnementen verkopen. De auteursrechtenwaakhond haalde in 2022 in totaal zeven illegale streamingdiensten offline. Ook werden negentien handelaren van illegale IPTV-abonnementen aangepakt. BREIN meldt verder dat er op dit moment tegen elf mogelijke handelaren een onderzoek loopt. Dit blijkt uit het jaarverslag dat de stichting heeft gepubliceerd.
Meer acties
Uit het verslag van BREIN blijkt dat de organisatie vorig jaar 449 illegale websites offline haalde. BREIN voltooide in 2022 458 onderzoeken naar illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd content. Op dit moment lopen er volgens de auteursrechtenwaakhond nog 40 onderzoeken. Vergeleken met 2021 zijn er meer websites offline zijn gehaald en onderzoeken uitgevoerd. In 45 gevallen werd met overtreders een schikking getroffen. In dergelijke gevallen werd een onthoudingsverklaring inclusief eenmalige betaling overeengekomen. Ook werd in de meeste gevalleen gelijktijdig een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd, waarbij de boetebedragen wisselend zijn maar in de zwaarste gevallen kunnen oplopen tot een half miljoen euro.
Schade
De financiële schade als gevolg van illegale IPTV-abonnementen werd in 2021 geschat op drie miljard euro wereldwijd. Ook in Nederland ondervinden tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway in toenemende mate last van deze illegale diensten. Dit geldt ook voor streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max en Viaplay. Bij illegale IPTV-abonnementen worden in veel gevallen duizenden tv-zenders uit de hele wereld geleverd, vaak aangevuld met films, series en documentaires afkomstig van streamingdiensten.