Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  BREIN: illegale IPTV-diensten en handelaren aangepakt

  De bestrijding van illegale IPTV-diensten blijft voor auteursrechtenwaakhond BREIN dweilen met de kraan open. Het succes wat wordt geboekt, is een druppel op een gloeiende plaat.
  Jarco Kriek
  20 maart 2023
  comments 6
  BREIN: illegale IPTV-diensten en handelaren aangepakt
  Foto Getty Images

  Door oplopende inflatie en hogere prijzen van abonnementen voor tv- en streamingdiensten groeit in Nederland het animo voor illegale IPTV-abonnementen. Stichting BREIN onderneemt in Nederland actie tegen dergelijke illegale streamingdiensten en de handelaren die deze abonnementen verkopen. De auteursrechtenwaakhond haalde in 2022 in totaal zeven illegale streamingdiensten offline. Ook werden negentien handelaren van illegale IPTV-abonnementen aangepakt. BREIN meldt verder dat er op dit moment tegen elf mogelijke handelaren een onderzoek loopt. Dit blijkt uit het jaarverslag dat de stichting heeft gepubliceerd.

   

  Meer acties

  Uit het verslag van BREIN blijkt dat de organisatie vorig jaar 449 illegale websites offline haalde. BREIN voltooide in 2022 458 onderzoeken naar illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd content. Op dit moment lopen er volgens de auteursrechtenwaakhond nog 40 onderzoeken. Vergeleken met 2021 zijn er meer websites offline zijn gehaald en onderzoeken uitgevoerd. In 45 gevallen werd met overtreders een schikking getroffen. In dergelijke gevallen werd een onthoudingsverklaring inclusief eenmalige betaling overeengekomen. Ook werd in de meeste gevalleen gelijktijdig een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd, waarbij de boetebedragen wisselend zijn maar in de zwaarste gevallen kunnen oplopen tot een half miljoen euro.

   

  Schade

  De financiële schade als gevolg van illegale IPTV-abonnementen werd in 2021 geschat op drie miljard euro wereldwijd. Ook in Nederland ondervinden tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway in toenemende mate last van deze illegale diensten. Dit geldt ook voor streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max en Viaplay. Bij illegale IPTV-abonnementen worden in veel gevallen duizenden tv-zenders uit de hele wereld geleverd, vaak aangevuld met films, series en documentaires afkomstig van streamingdiensten.

  BREINillegaaltvtelevisieIPTVstreamingdienstonlineOTT

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)