BREIN wil in strijd illegaal kijken desnoods e-mailadressen vorderen bij Ziggo en KPN
Stichting BREIN is als auteursrechtenwaakhond in Nederland actief bezig met de bestrijding van illegaal downloaden en illegaal kijken, bijvoorbeeld via IPTV. Het nieuwste project van BREIN is een voorlichtingsproject gericht op frequent of langdurig inbreukmakende uploaders van auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, series en muziek. BREIN wil met dit voorlichtingstraject op 15 december beginnen. De auteursrechtenwaakhond gaat met speciaal gemaakte software op zoek naar Nederlandse IP-adressen waarvan meerdere malen uploads plaatsvinden van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat vooral op de Nederlandse markt gericht is.
Internetaanbieders
BREIN wil dat Nederlandse internetaanbieders – zoals Ziggo, KPN en T-Mobile – meewerken aan het versturen van een door BREIN opgestelde e-mail aan klanten van de betreffende internetaanbieder die door de auteursrechtenwaakhond zijn aangemerkt als frequente uploader. BREIN dreigt dat als internetaanbieders niet meewerken aan het verzoek de e-mailadressen desnoods te vorderen zodat de stichting de waarschuwingsmail zelf kan versturen. Dit komt overeen met een verkapte manier om klantgegevens van internetaanbieders in handen te krijgen.
Rechter
Het lijkt een utopie dat internetaanbieders zonder slag of stoot aan het plan van BREIN gaan meewerken. NLconnect adviseert alle 25 aangesloten internetaanbieders niet mee te werken. In ieder geval NLconnect-lid Freedom Internet gaat de e-mail van BREIN niet zelf naar klanten versturen. De twee grootste internetaanbieders van Nederland Ziggo en KPN hebben als standpunt dat alleen bij een gerechtelijk bevel klantgegevens aan derden worden afgestaan. Of hetzelfde beleid wordt gehanteerd bij een verzoek van BREIN om een bepaalde klant een waarschuwingsmail te sturen, ligt in de lijn van verwachting. Of deze actie van BREIN overigens veel effect heeft, kan worden afgevraagd. Zeker uploaders die bewust auteursrechtelijk beschermd gebruiken, maken vaak gebruiken van hulpmiddelen zoals VPN om hun identiteit te beschermen.