Brexit chaos: BBC One en BBC Two voorlopig nog bij KPN en Ziggo

Want nog steeds hangt het stoppen van de Brits landelijke zenders BBC One, BBC Two, BBC Four, CBBC en CBeebies bij Nederlandse en Vlaamse tv-distributeurs in de lucht. Dit lijkt zeker het geval te zijn bij een no-deal Brexit. Maar er zijn zelfs scenario’s denkbaar waar bij een gecontroleerde Brexit de doorgifte van landelijke BBC-kanalen op de tocht komt te staan. In ieder geval weten abonnees van kabelbedrijf Ziggo zeker dat de zenders CBBC, CBeebies en BBC Four vanaf 1 november verdwijnen. Dit heeft overigens niets met Brexit te maken. Ziggo en BBC hebben een nieuwe overeenkomst beklonken waarbij beide partijen besloten hebben de distributie van genoemde zenders te stoppen.
Distributieovereenkomst
De gedachte kan rijzen dat de nieuwe distributieovereenkomst met Ziggo betekent dat de doorgifte van landelijke BBC-kanalen bij welke vorm van Brexit in Nederland verzekerd is. Dit kan echter niet gesteld worden. In elke distributieovereenkomst staan enkele ontbindende factoren genoemd. Bijvoorbeeld Discovery Networks maakte hiervan gebruik om op 31 januari – ondanks doorlopende overeenkomsten – de distributie van Travel Channel, Fine Living en Food Network te staken. Maar in het geval van BBC zou ook Commissariaat voor de Media Nederlandse distributeurs kunnen bevelen om de doorgifte van landelijke BBC-kanalen te staken.
Uitzendlicentie
Een dergelijk besluit van deze toezichthouder kan worden verwacht als voor deze BBC-kanalen de uitzendlicentie niet meer toereikend of geldig is. In ieder geval bij een no-deal Brexit ligt dit scenario op de loer. De landelijke kanalen van de BBC maken nu gebruik van een Britse uitzendlicentie. Omdat het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog lid van de Europese Unie (EU) is, kan met deze uitzendlicentie de kanalen in Nederland en België aangeboden worden. Een Britse uitzendlicentie is echter niet meer toereikend voor doorgifte in Nederland en België als het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken (no-deal) de EU verlaat. Bij een normale Brexit kan over het toestaan van een Britse uitzendlicentie afspraken gemaakt worden. Alleen als dit gebeurt, is blijvende doorgifte van tv- en radiozenders met een Britse uitzendlicentie in Nederland – en elk ander land van de EU – een zekerheid. Omdat een tv- of radiozender maar één uitzendlicentie kan gebruiken, kan BBC voor de landelijke kanalen geen tweede uitzendlicentie aanvragen om doorgifte in de EU veilig te stellen.
Europese kanalen
Voor de niet landelijke kanalen als BBC First, BBC World News en BBC Entertainment heeft BBC al de nodige maatregelen getroffen om distributie in de EU veilig te stellen. Deze tv-zenders gaan namelijk als Brexit definitief is uitgevoerd verder met een Nederlandse uitzendlicentie. Hierdoor is doorgifte van niet landelijke BBC-kanalen na Brexit bij Ziggo, KPN, T-Mobile en overige Nederlandse en Belgische distributeurs verzekerd.
Satelliet
Wie denkt dat de soep niet zo heet gegeten wordt, kan weleens bedrogen uitkomen. De Britse overheid maakte vorige week bekend dat na Brexit het niet meer is toegestaan om in het Verenigd Koninkrijk via satelliet met tv-decoders naar gecodeerde zenders van een Europese tv-aanbieder te kijken die ook op Britse tv-zenders worden uitgezonden. Wie dit na Brexit wel doet, maakt zich schuldig aan een misdrijf. Uitzondering wordt wel gemaakt voor expats die tv-zenders uit het land van herkomst willen kijken.