Brexit: diverse Britse zenders stoppen in Europa, hoe zit het met BBC?

In Nederland wordt op het gebied van distributie van tv- en radiozenders gekeken naar de doorgifte van de kanalen van de Britse publieke omroep. Op dit moment is nog geen duidelijkheid hierover te geven. Onduidelijk is of er afspraken zijn gemaakt over gebruik van een dubbele uitzendlicentie. Die is voor tv- en radiozenders namelijk nodig om zowel in EU-landen als het Verenigd Koninkrijk door distributeurs op eigen netwerken doorgegeven te worden. BBC heeft inmiddels een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. De Nederlandse uitzendlicenties van de internationale kanalen als BBC Worldwide News, BBC First en BBC Entertainment zien hier ondergebracht. Hierdoor is EU-distributie van deze kanalen veiliggesteld.
Blijven Brits landelijke BBC-kanalen?
De Brits landelijke kanalen BBC One, BBC Two en BBC Four gebruiken een Britse uitzendlicentie. Hiermee kan BBC deze kanalen in de EU-landen Nederland en België aan distributeurs voor doorgifte aan hun klanten leveren. Tenminste, tot 1 januari. Om dit te blijven doen, is nu dus een uitzendlicentie nodig die door een media-autoriteit in een EU-land is afgegeven. Dit kan BBC op het eerste gezicht makkelijk realiseren door via het Europees hoofdkantoor in Amsterdam een Nederlandse uitzendlicentie af te sluiten. Hierover dienen dan eerst echter afspraken tussen EU en Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt voor gebruik van een dubbele uitzendlicentie. Het is op dit moment nog onduidelijk of in het tweeduizend pagina’s omvattend Brexit-akkoord op dit punt afspraken zijn gemaakt.
Tientallen zenders verdwijnen
Duidelijk is wel dat de Britse betaalzender Sky op 1 januari minimaal veertig zenders uit het aanbod van de Ierse editie gaat verwijderen. Deze Britse commerciële zenders beschikken niet over een EU uitzendlicentie en mogen hierdoor niet meer in EU-lidstaat Ierland worden verspreid. Onder de zenders die verdwijnen, bevinden zich niet alleen Britse muziekzenders maar ook de internationale nieuwszenders RT (Rusland) en CGTN (China). Feitelijk betekent de aankondiging van Sky dat deze internationale nieuwszenders vanaf 1 januari niet alleen niet in Ierland maar ook andere EU-lidstaten door distributeurs aangeboden mogen worden.
Satelliet
Voor satellietkijkers verandert overigens weinig tot niets. Het grootste deel van de zenders die Sky uit het Ierse aanbod verwijdert, blijven na 1 januari ongecodeerd via de satelliet te ontvangen, ook in Nederland en andere EU-lidstaten die binnen het uitzendgebied van de door de zenders gebruikte transponders op de Astra2-satelliet vallen.