Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Brexit: diverse Britse zenders stoppen in Europa, hoe zit het met BBC?

  Het directe gevolg van de huidige Brexit-deal tussen Europese Unie (EU) en Verenigd Koninkrijk is dat diverse tv- en radiozenders Europese distributie staken.
  Jarco Kriek
  25 december 2020
  comments 9
  Brexit: diverse Britse zenders stoppen in Europa, hoe zit het met BBC?

  In Nederland wordt op het gebied van distributie van tv- en radiozenders gekeken naar de doorgifte van de kanalen van de Britse publieke omroep. Op dit moment is nog geen duidelijkheid hierover te geven. Onduidelijk is of er afspraken zijn gemaakt over gebruik van een dubbele uitzendlicentie. Die is voor tv- en radiozenders namelijk nodig om zowel in EU-landen als het Verenigd Koninkrijk door distributeurs op eigen netwerken doorgegeven te worden. BBC heeft inmiddels een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. De Nederlandse uitzendlicenties van de internationale kanalen als BBC Worldwide News, BBC First en BBC Entertainment zien hier ondergebracht. Hierdoor is EU-distributie van deze kanalen veiliggesteld.

   

  Blijven Brits landelijke BBC-kanalen?

  De Brits landelijke kanalen BBC One, BBC Two en BBC Four gebruiken een Britse uitzendlicentie. Hiermee kan BBC deze kanalen in de EU-landen Nederland en België aan distributeurs voor doorgifte aan hun klanten leveren. Tenminste, tot 1 januari. Om dit te blijven doen, is nu dus een uitzendlicentie nodig die door een media-autoriteit in een EU-land is afgegeven. Dit kan BBC op het eerste gezicht makkelijk realiseren door via het Europees hoofdkantoor in Amsterdam een Nederlandse uitzendlicentie af te sluiten. Hierover dienen dan eerst echter afspraken tussen EU en Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt voor gebruik van een dubbele uitzendlicentie. Het is op dit moment nog onduidelijk of in het tweeduizend pagina’s omvattend Brexit-akkoord op dit punt afspraken zijn gemaakt.

   

  Tientallen zenders verdwijnen

  Duidelijk is wel dat de Britse betaalzender Sky op 1 januari minimaal veertig zenders uit het aanbod van de Ierse editie gaat verwijderen. Deze Britse commerciële zenders beschikken niet over een EU uitzendlicentie en mogen hierdoor niet meer in EU-lidstaat Ierland worden verspreid. Onder de zenders die verdwijnen, bevinden zich niet alleen Britse muziekzenders maar ook de internationale nieuwszenders RT (Rusland) en CGTN (China). Feitelijk betekent de aankondiging van Sky dat deze internationale nieuwszenders vanaf 1 januari niet alleen niet in Ierland maar ook andere EU-lidstaten door distributeurs aangeboden mogen worden.

   

  Satelliet

  Voor satellietkijkers verandert overigens weinig tot niets. Het grootste deel van de zenders die Sky uit het Ierse aanbod verwijdert, blijven na 1 januari ongecodeerd via de satelliet te ontvangen, ook in Nederland en andere EU-lidstaten die binnen het uitzendgebied van de door de zenders gebruikte transponders op de Astra2-satelliet vallen.

  tvtelevisieBrexitBBCBBC OneBBC TwoBBC FourEuropese UnieEUuitzendlicentie

  Reacties

 1. TV-TIP The Secret: Dare to Dream

  The Secret: Dare to Dream
  RTL 8 om 20:25 uur
  Weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) heeft het zwaar als alleenstaande moeder van drie kinderen. Een naderende orkaan geeft haar nog meer zorgen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Bray Johnson (Josh Lucas). Hij biedt precies de hulp die ze nodig heeft. Alleen heeft Bray een geheim dat de hun groeiende band compleet kan veranderen.

  TV-TIP Portretten van Krabbé

  Portretten van Krabbé
  NPO 2 om 20:30 uur
  Om de kern van iemand te vangen in een portret is het handig om die persoon ook daadwerkelijk te kennen. In Portretten van Krabbé gaat Jasper Krabbé, voordat-ie überhaupt een lik verf op het doek heeft gekwast, dan ook een weekend op pad met de bekende geportretteerden in spe. In deze eerste aflevering is dat Tom Waes. Met hem bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)