Canal Digitaal-klanten melden ontvangstproblemen Spanje

Canal Digitaal heeft een drieledig zenderaanbod. In Nederland is het tv-platform te ontvangen via de vaste glasvezel- en koperdraadnetwerken van diverse serviceproviders zoals Online.nl en Freedom Internet. Ook heeft Canal Digitaal een OTT-aanbod waarmee online naar tv- en videocontent kan worden gekeken. Daarnaast heeft Canal Digitaal via de satelliet een zenderaanbod dat wordt gebruikt door veel Nederlanders die tijdelijk voor vakantie, werk of voor langere tijd in het buitenland vertoeven. Alleen bij het satellietaanbod zouden de problemen zich voordoen.
Zuid-Spanje
Vooral in het zuidelijk deel van Spanje zijn de huidige problemen op dit moment actueel. Vooral in de namiddag en avond zijn volgens klagers de transponders die via verticaal gepolariseerde transponder worden uitgezonden minder goed te ontvangen zijn. Deze transponders worden gebruikt door Canal Digitaal op de Astra3B-satelliet op 23,5 graden oost. Door de problemen zouden onder meer alle RTL-zenders, NPO 2 en SBS 6 gedurende bepaalde delen van de dag een slechtere ontvangst hebben dan voorheen. De problemen schijnen zich alleen voor te doen als een schotelantenne met een doorsnede van minder dan een meter wordt gebruikt.
Portugal
Al enige jaren melden vakantiegangers in delen van Portugal en Spanje moeizame ontvangst van de Astra3B-satelliet, en dus ook Canal Digitaal. Dit heeft vooral te maken met de footprint – het gebied waarin het signaal te ontvangen is - van de betreffende satelliet. Canal Digitaal liet in 2017 weten dat de oorzaak van de problemen een naast gelegen satellietpositie was. Het precies uitrichten van de schotelantenne is noodzakelijk om tijdens verblijf in deze gebieden toch via Canal Digitaal naar de Nederlandse zenders te kijken. In veel gevallen biedt voor recreatief gebruik het zogenaamde EISS schotelsysteem uitkomst. De nieuwe problemen lijken los te staan van de al langere tijd aanwezige ontvangstproblemen in onder meer delen van Portugal. De nieuwe problemen zijn vanaf april waarneembaar. Canal Digitaal heeft tot heden nog niet gereageerd op gestelde vragen.
Wat is EISS?
EISS - afkorting van Easy Install Satellite System - is een makkelijk schotelsysteem waarmee de recreant die niet over een volautomatisch draaibaar schotelsysteem beschikt handmatig de schotelantenne op snelle manier op een bepaalde satelliet juist kan uitrichten. Het systeem is ontwikkeld door Nederlander John van Gogh Totaal TV testte EISS enkele jaren geleden direct na de marktintroductie. In de periode daarna is Van Gogh bezig geweest met verdere optimalisatie. Het EISS-systeem is daarbij niet structureel veranderd. De winst is vooral behaald door de gebruikte schotelantenne en LNB, gemonteerd op EISS, aan te passen en te optimaliseren. Het EISS-systeem lijkt overigens geen uitkomst te zijn voor de huidige ontvangstproblemen in Zuid-Spanje maar is wel een alternatief voor storingsvrije ontvangst van Nederlandse tv- en radiozenders in overige delen van Spanje en in Portugal.