Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal-klanten melden ontvangstproblemen Spanje

  Diverse klanten van Canal Digitaal die met een schotelantenne via de satelliet naar Canal Digitaal kijken, melden problemen met ontvangst van Nederlandse zenders.
  Jarco Kriek
  19 mei 2023
  comments 0
  Canal Digitaal-klanten melden ontvangstproblemen Spanje
  Foto Getty Images

  Canal Digitaal heeft een drieledig zenderaanbod. In Nederland is het tv-platform te ontvangen via de vaste glasvezel- en koperdraadnetwerken van diverse serviceproviders zoals Online.nl en Freedom Internet. Ook heeft Canal Digitaal een OTT-aanbod waarmee online naar tv- en videocontent kan worden gekeken. Daarnaast heeft Canal Digitaal via de satelliet een zenderaanbod dat wordt gebruikt door veel Nederlanders die tijdelijk voor vakantie, werk of voor langere tijd in het buitenland vertoeven. Alleen bij het satellietaanbod zouden de problemen zich voordoen.

   

  Zuid-Spanje

  Vooral in het zuidelijk deel van Spanje zijn de huidige problemen op dit moment actueel. Vooral in de namiddag en avond zijn volgens klagers de transponders die via verticaal gepolariseerde transponder worden uitgezonden minder goed te ontvangen zijn. Deze transponders worden gebruikt door Canal Digitaal op de Astra3B-satelliet op 23,5 graden oost. Door de problemen zouden onder meer alle RTL-zenders, NPO 2 en SBS 6 gedurende bepaalde delen van de dag een slechtere ontvangst hebben dan voorheen. De problemen schijnen zich alleen voor te doen als een schotelantenne met een doorsnede van minder dan een meter wordt gebruikt.

   

  Portugal

  Al enige jaren melden vakantiegangers in delen van Portugal en Spanje moeizame ontvangst van de Astra3B-satelliet, en dus ook Canal Digitaal. Dit heeft vooral te maken met de footprint – het gebied waarin het signaal te ontvangen is - van de betreffende satelliet. Canal Digitaal liet in 2017 weten dat de oorzaak van de problemen een naast gelegen satellietpositie was. Het precies uitrichten van de schotelantenne is noodzakelijk om tijdens verblijf in deze gebieden toch via Canal Digitaal naar de Nederlandse zenders te kijken. In veel gevallen biedt voor recreatief gebruik het zogenaamde EISS schotelsysteem uitkomst. De nieuwe problemen lijken los te staan van de al langere tijd aanwezige ontvangstproblemen in onder meer delen van Portugal. De nieuwe problemen zijn vanaf april waarneembaar. Canal Digitaal heeft tot heden nog niet gereageerd op gestelde vragen.

   

  Wat is EISS?

  EISS - afkorting van Easy Install Satellite System - is een makkelijk schotelsysteem waarmee de recreant die niet over een volautomatisch draaibaar schotelsysteem beschikt handmatig de schotelantenne op snelle manier op een bepaalde satelliet juist kan uitrichten. Het systeem is ontwikkeld door Nederlander John van Gogh Totaal TV testte EISS enkele jaren geleden direct na de marktintroductie. In de periode daarna is Van Gogh bezig geweest met verdere optimalisatie. Het EISS-systeem is daarbij niet structureel veranderd. De winst is vooral behaald door de gebruikte schotelantenne en LNB, gemonteerd op EISS, aan te passen en te optimaliseren. Het EISS-systeem lijkt overigens geen uitkomst te zijn voor de huidige ontvangstproblemen in Zuid-Spanje maar is wel een alternatief voor storingsvrije ontvangst van Nederlandse tv- en radiozenders in overige delen van Spanje en in Portugal.

  Canal DigitaalCanal+ LuxembourgM7 GroupCanal+satellietontvangstSpanjePortugalstoring

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)