Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Concurrentiestrijd KPN en Ziggo: andere techniek en netwerk maar hetzelfde doel

    De concurrentiestrijd tussen KPN en VodafoneZiggo (Ziggo) is in een nieuwe fase beland. Dit keer beconcurreren de bedrijven elkaar op netwerkniveau.
    Jarco Kriek
    14 oktober 2019
    comments 7
    Concurrentiestrijd KPN en Ziggo: andere techniek en netwerk maar hetzelfde doel
    Foto ANP

    KPN en VodafoneZiggo exploiteren als enige bedrijven een vrijwel landelijk dekkend netwerk in eigen beheer. KPN heeft een landelijk dekkend koperdraadnetwerk. Daarnaast is het telecombedrijf in rap tempo bezig glasvezel uit te rollen. KPN wil in de komende tijd minimaal een miljoen extra huishoudens van een glasvezelaansluiting in de woning voorzien. VodafoneZiggo heeft met bedrijfsonderdeel Ziggo een landelijk dekkend kabelnetwerk in bezit. Bij dit netwerk gaat 97 procent van het signaal door glasvezeladertjes. De resterende 3 procent van wijkkast naar woning loopt via een coaxkabel.

     

    KPN vs Ziggo

    Duidelijk is dat het koperdraadnetwerk van KPN de concurrentie met het kabelnetwerk van Ziggo niet aan kan gaan. Anders ligt dit met glasvezel. Juist met glasvezel heeft KPN op enkele punten een voorsprong in vergelijking met de kabels van Ziggo. Wat betreft downloadsnelheid gaan de netwerken gelijk op. KPN levert via glasvezel aan consumenten op dit moment maximaal 500Mbps. Ziggo levert bij het meest uitgebreide internetabonnement een gelijke snelheid. Ook als KPN glasvezel naar de nieuwe techniek pon gaat opwaarderen en VodafoneZiggo het kabelnetwerk van Ziggo naar Gigabit via DOCSIS 3.1, blijft de downloadsnelheid met maximaal 1Gbps (1000Mbps) in eerste instantie gelijk. Bij de uploadsnelheid is wel een verschil tussen KPN glasvezel en Ziggo kabel op te merken. Bij een KPN glasvezelaansluiting wordt een symmetrische snelheid (up- en downloadsnelheid is gelijk) geleverd. Bij Ziggo is de uploadsnelheid meestal tien procent van de download. Bij het vorige week aangekondigde nieuwe Gigabit-abonnement met een downloadsnelheid van 1Gbps is de upload met 50Mbps slechts 5 procent van de downloadsnelheid.

     

    Internetabonnement

    De gebruikte techniek en het netwerk mag dan wel anders zijn, het doel van KPN en VodafoneZiggo is met het leveren van veel sneller internet hetzelfde. De vraag is echter of de consument wel behoefte aan een abonnement met sneller internet heeft. Als dit namelijk voor het grootste deel van het klantenbestand van deze bedrijven niet het geval is – en de concurrentiestrijd op netwerkniveau alleen een prestigestrijd is – dan kan dit voor de consument nadelig uitvallen. De aanleg van glasvezel en het opwaarderen van kabel vergen namelijk forse investeringen door KPN en VodafoneZiggo. Als minder klanten dan verwacht de snellere – en dus duurdere – abonnementen kopen, is de kans aanwezig dat onder de noemer 'investeringen in het netwerk' abonnementen met een lagere internetsnelheid sneller in prijs omhoog gaan. Overigens dient hierbij wel gesteld te worden dat deze investeringen ook zorgen voor stabieler internet. Hierdoor ervaren alle klanten die bij KPN of Ziggo internet kopen minder storing.

    KPNglasvezelkoperdraadponZiggoVodafoneZiggonetwerk van de toekomstGigabitDOCSIS 3.1internetinternetabonnementinternetsnelheidabonnementinternetsnelheid

    Reacties