Concurrentiestrijd KPN en Ziggo: Glasvezel biedt voordelen bij internet

Dat is een goede maar ook opmerkelijke keuze van KPN. Enkele jaren geleden werd de aanleg van glasvezel juist aan banden gelegd en werd de focus volledig op het opwaarderen van het ‘ouderwetse’ koperdraadnetwerk geplaatst. Nu KPN dit beleid heeft teruggedraaid, vindt glasvezel meer en meer de weg naar de woningen van Nederlanders. In de komende jaren wil KPN meer dan een miljoen woningen van een glasvezelaansluiting in bijvoorbeeld de meterkast voorzien.
Koperdraad
Zetten we de huidige ontwikkeling in het licht van de concurrentiestrijd tussen Ziggo en KPN dan maakt het telecombedrijf de juiste keuze. Koperdraad loopt tegen het einde van de doorontwikkeling aan. Het blijft ondanks het opwaarderen van de techniek daarnaast een minpunt behouden. De afstand van wijkkast naar aansluiting in de woning speelt een belangrijke rol bij de daadwerkelijk geleverde internetsnelheid van de DSL-verbinding (ADSL of VDSL) bij de eindgebruiker. Met koperdraad kan KPN zeker niet dezelfde mogelijkheden voor internetdiensten als concurrent Ziggo bieden.
Glasvezel
Deze technische beperking is er bij glasvezel niet. Met glasvezel kan KPN de concurrentiestrijd met Ziggo dan ook aan. Maar glasvezel heeft vooral een financieel nadeel voor KPN. Waar VodafoneZiggo met het opwaarderen van het kabelnetwerk geen graafwerkzaamheden hoeft te verrichten, moet voor het aanleggen van glasvezelnetwerken de schop wel de grond in. Dit maakt de aanleg een kostbare aangelegenheid, Daarnaast dient ook met gemeenten onderhandeld te worden om de noodzakelijke vergunningen te verkrijgen. Maar als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt en operationeel is dan heeft KPN een netwerk dat klaar is voor de toekomst.
Symmetrische internetsnelheid
KPN levert via glasvezel dezelfde downloadsnelheid als Ziggo nu aan consumenten levert. In slechts enkele steden leveren aanbieders die met eigen apparatuur via glasvezelnetwerken van KPN werken sneller internet dan de eigenaar van het netwerk. Onder meer Tweak levert in enkele plaatsen al 1Gbps (1000Mbps) internetsnelheid. KPN gaat dit in de komende maanden in alle gebieden doen. Ziggo gaat 1Gbps internet gefaseerd vanaf 2020 in het verzorgingsgebied leveren. Waar het grote verschil tussen glasvezel van KPN en het kabelnetwerk van Ziggo zit, is niet de download- maar de uploadsnelheid. KPN kan met glasvezel een symmetrische internetsnelheid leveren. Dit wil zeggen dat de down- en uploadsnelheid gelijk zijn. Ziggo levert in de meeste gevallen een upload die slechts tien procent van de downloadsnelheid is. Op dit punt is glasvezel in de huidige omstandigheid dus beter dan kabel. Al dient daarbij wel gezegd te worden dat het een keuze van het kabelbedrijf is om de upload slechts een tiende deel van de downloadsnelheid te laten zijn. Technisch is het mogelijk om met het komende DOCSIS 3.1 een hogere uploadsnelheid te leveren. Al kost dit dan wel meer geld aan investeringen en extra bandbreedte binnen het netwerk. Echter voor de meeste consumenten zijn de diensten die zowel KPN via glasvezel en Ziggo op dit moment leveren ruim voldoende om de vraag naar internet te stillen.