Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Concurrentiestrijd KPN en Ziggo: Levert Ziggo diensten via kabel of glasvezel?

    Ziggo is een bedrijfsonderdeel van het Nederlandse mediabedrijf VodafoneZiggo. Het bedrijf wordt door iedereen als kabelbedrijf gekenmerkt. Maar feitelijk brengt Ziggo voor het allergrootste deel diensten via glasvezel.
    Jarco Kriek
    2 oktober 2019
    comments 9
    Concurrentiestrijd KPN en Ziggo: Levert Ziggo diensten via kabel of glasvezel?
    Foto ANP

    Het kabelnetwerk van Ziggo waarmee aan consumenten en bedrijven diensten als tv, internet en telefonie worden geleverd, bestaat namelijk voornamelijk uit glasvezelkabel. VodafoneZiggo beheert namelijk een netwerk waarvoor meer dan 40.000 kilometer glasvezelkabels in de Nederlandse bodem zijn aangelegd. Hierdoor gaat 97 procent van het signaal bij Ziggo door glasvezelkabels. Bij slechts de laatste drie procent naar de woning maakt Ziggo gebruik van coaxkabels. Dit is de afstand van wijkkast naar aansluitpunt in de woning. Technisch wordt de door Ziggo gebruikte combinatie van glasvezel en coax Hybrid Fiber Coax (HFC) genoemd.

     

    Glasvezel

    Ziggo levert op dit moment aan consumenten een maximale internetsnelheid van 500Mbps. Voor zakelijke klanten ligt deze snelheid zelfs nog hoger, namelijk 600Mbps. Dit is hoger dan de internetsnelheid die via koperdraad (DSL) door netwerkeigenaar KPN aan klanten geleverd kan worden. Glasvezel biedt vooral het voordeel dat een symmetrische internetsnelheid geleverd kan worden. Dit wil zeggen dat down- en uploadsnelheid gelijk zijn. Bij kabel is de uploadsnelheid in veel gevallen slechts een tiende deel van de downloadsnelheid. Nadeel van glasvezel is echter wel dat de aanlegkosten hoog zijn en dat het netwerk daadwerkelijk aangelegd moet worden. Dit betekent overlast voor bewoners van straten waar glasvezel aangelegd wordt. VodafoneZiggo is bezig met het technisch opwaarderen van het netwerk naar de DOCSIS 3.1 techniek – het zogenaamde netwerk van de toekomst – maar hiervoor hoeft geen schop de grond in. Het sneller en stabieler internet dat Ziggo vanaf 2020 via dit nieuwe netwerk gaat leveren, komt overeen met de downloadsnelheid van glasvezel. Wat de uploadsnelheid van Ziggo gaat worden, is op dit moment nog niet bekend. Het is echter zo goed als zeker dat Ziggo geen symmetrische internetsnelheid gaat leveren.

     

    Ziggo in veel woningen

    Ziggo heeft op dit moment toegang tot 7,2 miljoen woningen voor het leveren van vaste diensten. Dit komt overeen met 92 procent van de woningen. Als in deze woningen diensten via DOCSIS 3.1 worden geleverd, is de maximale bij abonnementen geleverde internetsnelheid in eerste instantie 1Gbps (1000Mbps). Maar dat is slechts het begin. Uiteindelijk kan Ziggo met het verder opwaarderen van DOCSIS 3.1 de internetsnelheid in stappen verhogen tot 10Gbps. En ook hiervoor hoeft niet gegraven te worden. Een ander voordeel dat het niet hoeven te graven heeft, is dat direct in een groter gebied het sneller internet geleverd kan worden. Het uitrollen van sneller internet via glasvezel duurt langer omdat deze netwerken echt aangelegd moeten worden. Dit kost niet alleen veel tijd, maar is ook duurder dan de technische opwaardering van een netwerk zoals Ziggo die vanaf 2020 gaat uitvoeren.

     

    Sneller internet

    Maar eigenlijk is de hamvraag: heeft de consument eigenlijk wel behoefte aan nog sneller internet dan nu wordt geleverd? Natuurlijk zal een deel van de consumenten deze vraag bevestigend beantwoorden. Maar voor het allergrootste deel hebben consumenten ruim voldoende aan een internetsnelheid van tussen de 100 en 200Mbps. De strijd tussen Ziggo, KPN en andere marktpartijen zoals T-Mobile is op dit moment eigenlijk niet meer dan een spelletje dat in de volksmond ‘wie heeft de langste’ – of in dit geval ‘wie is de snelste’ – wordt genoemd.

    ZiggoVodafoneZiggoglasvezelkabelKPNKPN NetwerkNLinternetinternetsnelheidconcurrentieconcurrentiestrijdT-Mobile

    Reacties