Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Consument moet lang wachten voor activatie glasvezel: KPN en Open Dutch Fiber ondernemen actie

    In een rap tempo leggen exploitanten als KPN NetwerkNL, Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Glaspoort glasvezelnetwerken aan.
    Jarco Kriek
    4 juli 2023
    comments 5
    Consument moet lang wachten voor activatie glasvezel: KPN en Open Dutch Fiber ondernemen actie
    Foto Getty Images

    Het gebeurt regelmatig dat een glasvezelnetwerk dat door een exploitant is aangelegd voor langere tijd niet kan worden gebruikt. De glasvezelkabel is wel tot de voortuin of voordeur aangelegd, maar het realiseren van een aansluiting in de woning is een heel ander verhaal. Deze werkzaamheden moeten namelijk door andere bedrijven uitgevoerd worden.

     

    Andere strategie

    KPN heeft met het eigen NetwerkNL en de joint venture Glaspoort een andere strategie dan andere glasvezelexploitanten. KPN ziet glasvezel als vervanging van het oudere kopernetwerk. Dit betekent dat elk adres in een gebied waar glasvezel wordt aangelegd een aansluiting in de meterkast krijgt aangeboden. Ongeacht of deze aansluiting actief gebruikt gaat worden. Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) doen dit vaak alleen als op het adres daadwerkelijk vaste diensten (tv en/of internet) worden afgenomen die van deze glasvezelnetwerken gebruik maken. In sommige gevallen moet de bewoner van een adres zelf de aanlegkosten betalen als later besloten wordt een abonnement te nemen.

     

    ODC

    Om het realiseren van een aansluitpunt tot het glasvezelnetwerk te versnellen heeft Open Dutch Fiber het zusterbedrijf Open Dutch ConnectCo (ODC) opgericht. Na de aanleg van ODF glasvezel tot voortuin of voordeur richt ODC zich op het aansluiten van de glasvezellijn tot in de woning. Daarbij zegt ODC specialist te zijn in het aansluiten van glasvezel in hoogbouwwoningen zoals appartementcomplexen. ODF hoeft door de komst van ODC minder gebruik te maken van externe bedrijven voor het realiseren van glasvezelaansluitingen in de meterkast. Dit moet voor sneller actief gebruik van de glasvezelkabel zorgen. En daar profiteert T-Mobile als hoofdhuurder van ODF glasvezel van. T-Mobile heeft overigens zelf niet gereageerd op vragen omtrent dit onderwerp die door Totaal TV zijn gesteld.

     

    Appartementen

    KPN reageerde wel op de vragen over lang wachten op de activering van de glasvezel. Woordvoerder Hans van Zon herkent de problemen die spelen bij appartementcomplexen. “Appartementen zijn niet alleen technisch ingewikkelder. Je moet vaak door meterkasten van de buren eronder heen, of via de buitengevel naar binnen. Dit vertraagt soms doordat een onderbuur niet meewerkt. We mogen dan niet verder. Een andere uitdaging is het verkrijgen van medewerking van woningcorporaties. Vaak gaat dat heel goed , maar soms ook niet, zeker als er al een andere partij heeft aangelegd. We treden graag in overleg met de woningcorporaties. KPN is voortdurend bezig om hier meer tempo te maken. We ontwikkelen nieuwe technieken, bijvoorbeeld om een glasvezel die in de spouwmuur zit, makkelijk te vinden vanuit de binnenmuur.”

     

    Kan sneller

    Maar net als ODF is KPN ook deels afhankelijk van externe bedrijven die soms met capaciteitsproblemen te maken hebben. “KPN is heel goed geworden in het aanleggen van de basisinfrastructuur. We gaan snel en zonder al teveel overlast door de straten heen om glasvezel aan te leggen tot aan de voordeur. Door deze snelheid loopt het maken van een huisaansluiting wat achter. Dat is ook een ander vak dan het aanleggen van de infra. Je moet bij de mensen in huis, boren in de gevel, glasvezel binnenbrengen en een las maken. Hierdoor moeten mensen soms langere tijd wachten op een huisaansluiting. We willen graag binnen drie maanden aansluiten, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we dat niet altijd halen. Het gebrek aan capaciteit speelt hier natuurlijk een belangrijke rol. Het is ook in ons belang om huizen snel aan te sluiten. KPN is voortdurend bezig om hier meer tempo te maken, ofwel het proces efficiënter in te richten”, aldus Van Zon.

     

    Delta Fiber

    Ook bij Delta Fiber glasvezelnetwerken zijn er meldingen van consumenten dat het soms enige tijd duurt voordat een aansluiting in de woning na aanleg van het glasvezelnetwerk. Op vragen over dit onderwerp ging Delta Fiber niet specifiek in. Het bedrijf legde wel heel uitgebreid uit wat hun visie op onder meer het verdubbelen van glasvezel en het onderling gebruik van elkaars glasvezelnetwerken door onderlinge concurrenten voor het leveren van tv en internet is.

    KPNNetwerkNLGlaspoortOpen Dutch FiberODFOpen Dutch ConnectCoODCDelta Fiberglasvezeltvtelevisieintnernet

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview