DAB+ komt echt van de grond: vaker beter geluid
Vergeleken met de analoge FM wordt bij de nieuwere digitale variant DAB+ de mindere geluidskwaliteit als een van de twee belangrijke minpunten gezien. Een minder goede ontvangst is het andere minpunt. Maar DAB+ lijkt de weg naar volwassenheid ingezet te hebben. Door gebruik van meer zenders wordt de ontvangst in fases verbeterd. Daarbij heeft de ontvangst van DAB+ buitenshuis de hoogste prioriteit. Radiozenders streven namelijk een hybride vervanging van het analoge FM-zendernetwerk na. Daarbij is DAB+ het alternatief voor ontvangst buitenshuis , bijvoorbeeld in de auto. Beschikbaarheid online en in het aanbod van tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway wordt binnenhuis als belangrijkste alternatief voor FM gezien.
Bandbreedte
Geluidskwaliteit is afhankelijk van de bandbreedte die bij de DAB+ distributie van radiozenders wordt gebruikt. Vanwege internationaal gemaakte afspraken kunnen in een land niet alle DAB+ frequentiemuxen gebruikt worden. Hierdoor is bandbreedte beperkt en kunnen radiozenders niet altijd in de best mogelijke kwaliteit uitzenden. Maar ook op dit punt is verbetering zichtbaar. Zo is vorig jaar een nieuw landelijk net voor commerciële omroepen aan het aanbod toegevoegd. En ook regionaal en lokaal komt er meer ruimte voor DAB+. Dit maakt niet alleen het zenderaanbod groter, maar zenders worden vaak ook met meer bandbreedte – en dus beter geluid – uitgezonden.
Beter geluid
Op landelijk niveau is NPO Klassiek met 152kbps in combinatie met de nieuwste compressietechnieken met grote voorsprong de zender die via DAB+ met de hoogste bandbreedte wordt uitgezonden. NPO Klassiek is in vrijwel heel Nederland via frequentiemux (kanaal) 12C te beluisteren. Bij de landelijke commerciële zenders zijn 100%NL en SLAM! – beiden eigendom van Radiocorp. – met 128kbps de hoogvliegers qua geluidskwaliteit. Opvallend is dat op regionaal/lokaal niveau in midden-Nederland de beste geluidskwaliteit via DAB+ hoorbaar is. Zo kan via kanaal 10B in de regio’s Amersfoort, Baarn, Harderwijk en Nunspeet in uiterst goede geluidskwaliteit naar de beste feel good hits uit de jaren ’70, ’80 en ’90 geluisterd worden via Eemland Radio. Net als Golfbreker Radio en Nunspeet Radio wordt ook Eemland Radio op deze frequentiemux met een bandbreedte van 144kbps uitgezonden. Eemland Radio is hierdoor met een beter geluid te beluisteren dan andere radiozenders die gespecialiseerd zijn in oudere muziek, zoals Radio 10, Joe FM en Nostalgie die een vrijwel landelijk bereik hebben.