Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  DAB+ komt echt van de grond: vaker beter geluid

  Gebruikers van het digitale radionetwerk DAB+ noemen de slechtere geluidskwaliteit vaak als belangrijkste minpunt. Daar lijkt nu echter verandering in te komen.
  Jarco Kriek
  13 februari 2023
  comments 10
  DAB+ komt echt van de grond: vaker beter geluid

  Vergeleken met de analoge FM wordt bij de nieuwere digitale variant DAB+ de mindere geluidskwaliteit als een van de twee belangrijke minpunten gezien. Een minder goede ontvangst is het andere minpunt. Maar DAB+ lijkt de weg naar volwassenheid ingezet te hebben. Door gebruik van meer zenders wordt de ontvangst in fases verbeterd. Daarbij heeft de ontvangst van DAB+ buitenshuis de hoogste prioriteit. Radiozenders streven namelijk een hybride vervanging van het analoge FM-zendernetwerk na. Daarbij is DAB+ het alternatief voor ontvangst buitenshuis , bijvoorbeeld in de auto. Beschikbaarheid online en in het aanbod van tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway wordt binnenhuis als belangrijkste alternatief voor FM gezien.

   

  Bandbreedte

  Geluidskwaliteit is afhankelijk van de bandbreedte die bij de DAB+ distributie van radiozenders wordt gebruikt. Vanwege internationaal gemaakte afspraken kunnen in een land niet alle DAB+ frequentiemuxen gebruikt worden. Hierdoor is bandbreedte beperkt en kunnen radiozenders niet altijd in de best mogelijke kwaliteit uitzenden. Maar ook op dit punt is verbetering zichtbaar. Zo is vorig jaar een nieuw landelijk net voor commerciële omroepen aan het aanbod toegevoegd. En ook regionaal en lokaal komt er meer ruimte voor DAB+. Dit maakt niet alleen het zenderaanbod groter, maar zenders worden vaak ook met meer bandbreedte – en dus beter geluid – uitgezonden.

   

  Beter geluid

  Op landelijk niveau is NPO Klassiek met 152kbps in combinatie met de nieuwste compressietechnieken met grote voorsprong de zender die via DAB+ met de hoogste bandbreedte wordt uitgezonden. NPO Klassiek is in vrijwel heel Nederland via frequentiemux (kanaal) 12C te beluisteren. Bij de landelijke commerciële zenders zijn 100%NL en SLAM! – beiden eigendom van Radiocorp. – met 128kbps de hoogvliegers qua geluidskwaliteit. Opvallend is dat op regionaal/lokaal niveau in midden-Nederland de beste geluidskwaliteit via DAB+ hoorbaar is. Zo kan via kanaal 10B in de regio’s Amersfoort, Baarn, Harderwijk en Nunspeet in uiterst goede geluidskwaliteit naar de beste feel good hits uit de jaren ’70, ’80 en ’90 geluisterd worden via Eemland Radio. Net als Golfbreker Radio en Nunspeet Radio wordt ook Eemland Radio op deze frequentiemux met een bandbreedte van 144kbps uitgezonden. Eemland Radio is hierdoor met een beter geluid te beluisteren dan andere radiozenders die gespecialiseerd zijn in oudere muziek, zoals Radio 10, Joe FM en Nostalgie die een vrijwel landelijk bereik hebben.

  radiodigitaalDAB+geluidskwaliteitbandbreedteontvangstFM

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)