Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Delta Fiber staakt uitbreiden aantal glasvezelaansluitingen: spat glasvezelzeepbel investeerders uiteen?

    De aankondiging van Delta Fiber dat de ambitie van het aantal te realiseren glasvezelaansluitingen wordt teruggebracht, komt niet onverwacht.
    Jarco Kriek
    5 juli 2024
    comments 5
    Delta Fiber staakt uitbreiden aantal glasvezelaansluitingen: spat glasvezelzeepbel investeerders uiteen?

    Enkele maanden geleden meldde Totaal TV al dat eigenaren van Delta Fiber voorzichtig op zoek waren naar de uitgang omhet opgebouwde glasvezelnetwerk geheel of gedeeltelijk af te stoten. Daarna volgde het voornemen van verkoop van 200.000 glasvezelaansluitingen in dunbevolkte gebieden aan Glaspoort. Een transactie die op dit moment door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt getoetst voor goedkeuring. Als volgende stap kondigde Delta Fiber deze week de doelstelling van het aantal te realiseren glasvezelaansluitingen naar beneden bij.

     

    Gegoochel met cijfers

    Waar de doelstelling eerst nog op twee miljoen aansluitingen lag, is dit volgens Delta Fiber nu 1,7 miljoen geworden. Dat is 200.000 meer dan media als Financieel Dagblad en NOS naar buiten brachten. Via een woordvoerder tikte Delta Fiber deze twee media op de vingers in een reactie aan Tweakers. Op het eerste gezicht is dit goochelen met cijfers op een hoog niveau, want beide kanten hebben gelijk. Delta Fiber schaalt inderdaad het aantal glasvezelaansluitingen af naar 1,7 miljoen. Maar waar Delta Fiber de 200.000 aan Glaspoort verkochte aansluitingen in de berekening nog niet heeft verwerkt – vanuit provideroogpunt begrijpelijk omdat ACM nog geen toestemming heeft gegeven – hebben FD en NOS dit wel gedaan.

     

    Stopzetten

    Dat Delta Fiber stelt dat er geen sprake is dat lopende en eerder aangekondigde aanlegplannen worden uitgesteld of stopgezet, blijkt volgens informatie die bijvoorbeeld NOS in handen heeft ook niet in alle gevallen het geval te zijn. Bijvoorbeeld in Friesland is hier sprake van. Over hoeveel aansluitingen dit gaat is onbekend. Vanuit de aannemerssector begrijpt Totaal TV dat het stoppen van lopende projecten of aankomende projecten die contractueel zijn vastgelegd bijna net zoveel geld kost als de feitelijke aanleg. Het is dan ook begrijpelijk dat Delta Fiber dergelijke projecten niet afzegt maar door laat gaan. Elke aansluiting – ook als dit op een dubbele glasvezelaansluiting in de meterkast gaat – levert bij verkoop toch nog iets aan extra waarde op.

     

    Investeringen

    Want uiteindelijk gaat het de investeerders EQT en Stonepeak om verkoop. Geen van beide bedrijven heeft ooit de intentie gehad om tot in lengte van dagen eigenaar te blijven van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber en de providers Delta en Caiway. EQT en Stonepeak hebben als eigenaar op de roulettetafel van het glasvezelcasino een fiche op rood gelegd. En nu de kogel op zwart terecht lijkt te komen, wordt geprobeerd nog iets van de inzet veilig te stellen. Of dit lukt dat moet de komende tijd blijken. Nadeel voor de investeerders is dat door economische omstandigheden geld duurder is geworden. Voor de aanleg werden miljarden euro's geleend. Omdat de rente in de afgelopen periode is gestegen, zijn de rentelasten zowat vier keer hoger geworden. Een bedrijf als Delta Fiber ziet dus de omzet wel groeien, maar tegelijk het verlies onder de streep groter worden.

     

    Overbouwen

    Het is geen misrekening van EQT en Stonepeak dat wat betreft glasvezel de zon schijnt boven Nederland. De eigenaren van Delta Fiber hebben echter wel de markt verkeerd ingeschat. Men vergat dat KPN als donkere wolk het zonlicht zou tegenhouden. Het is niet voor niets dat Delta Fiber CEO Marco Visser nu al bijna twee jaar glasvezelexploitanten oproept om niet te ‘overbouwen’ en providers als KPN en Ziggo oproept om via Delta Fiber diensten te gaan aanbieden. Met ‘overbouwen’ wordt de dubbele aanleg van glasvezel in een gebied bedoeld. Hierdoor ontstaat niet alleen concurrentie tussen glasvezel en Ziggo, maar ook door glasvezelexploitanten onderling. Dat Visser opriep tot meer samenwerking en onderling gebruik van glasvezelnetwerken had naast een praktisch ook een financieel aspect. Het glasvezelnetwerk van Delta Fiber zou bij verkoop meer waard zijn als naast Odido als derde provider en Delta als vierde providers ook de twee grootste providers Ziggo en KPN van Delta Fiber glasvezels gebruik zouden gaan maken.

     

    KPN

    Nu duidelijk wordt dat dit niet gaat gebeuren, kan de roulettekogel op de verkeerde kleur belanden. KPN is namelijk niet van plan om diensten via een ander netwerk aan te gaan bieden. Het telecombedrijf ziet glasvezel als natuurlijke opvolger van het oude kopernetwerk en wil net als bij het kopernetwerk zelf eigenaar van glasvezel zijn. Dat er in Nederland glasvezelnetwerken door meerdere exploitanten worden aangelegd is door het telecombedrijf niet tegen te houden. Wel kan worden gezorgd dat de eigen glasvezelnetwerken van NetwerkNL en Glaspoort de belangrijkste met de meeste financiële waarde zijn. Dat betekent dat KPN onder geen beding via glasvezelnetwerken van andere exploitanten diensten wil aanbieden. Delta Fiber stelt dat het eigen glasvezelnetwerk rendabel wordt als rond de 50 procent van de aansluitingen actief worden gebruikt. In gebieden met glasvezel ‘overbouw’ en de aanwezigheid van het kabelnetwerk van Ziggo – zoals in een groot deel van de gebieden waar Delta Fiber glasvezelaansluitingen heeft – is dit percentage niet of nauwelijks te halen.

     

    Open Dutch Fiber

    Naast KPN en Delta Fiber is ook Open Dutch Fiber (ODF) actief met de aanleg van glasvezel. Voor deze exploitant zijn de druiven wellicht nog zuurder. ODF heeft ook als doelstelling twee miljoen aansluitingen te realiseren, maar de laatste maanden is het muisstil rondom deze exploitant. Aankondigingen voor nieuwe projecten die echt hard nodig zijn om de doelstelling te halen blijven vooralsnog achterwege. Waar Delta Fiber minimaal ‘overbouw’ met KPN heeft, is dit bij ODF anders. Mocht ACM de overname van 200.000 aansluitingen door Glaspoort goedkeuren dan kan Delta Fiber met Glaspoort onderhandelen om meer aansluitingen te verkopen. Glaspoort zal alleen interesse hebben in de overname van ODF-aansluitingen in gebieden waar nog geen glasvezel van KPN ligt. En dit is slechts in een beperkt aantal plekken het geval.

    Delta FiberDeltaCaiwayKPNNetwerkNLGlaspoortglasvezelOpen Dutch FiberEQTStonepeakinvesteerdersovernamefusie

    Reacties