Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Delta: uitzondering dat wij dubbel glasvezel aanleggen, aanleg diverse steden van de baan

  Delta Fiber zegt dat het slechts in grote uitzonderingsgevallen een glasvezelnetwerk aanlegt als in een gebied al diensten via glasvezel beschikbaar zijn.
  Jarco Kriek
  23 juni 2023
  comments 1
  Delta: uitzondering dat wij dubbel glasvezel aanleggen, aanleg diverse steden van de baan
  Foto Getty Images

  Delta Fiber reageert hiermee op een eerder artikel van Totaal TV waarin wordt geconstateerd dat het bedrijf zijn belofte breekt. Op het Insight congres van Telecompaper riep Delta Fiber CEO Marco Visser op tot het stoppen van verdubbelen van glasvezel. Met verdubbelen wordt bedoeld dat een exploitant glasvezel gaat aanleggen in een gebied waar al een glasvezelnetwerk voor het leveren van soortgelijke diensten actief is. Na de oproep van Visser ontdekte Totaal TV in ieder geval twee gebieden in het noorden van Nederland waar Delta Fiber voornemens is glasvezel aan te leggen op een bedrijfsterrein waar al enige jaren een glasvezelnetwerk aanwezig is.

   

  Ambitie

  Nederland telt iets meer dan 8 miljoen adressen. Het merendeel hiervan zijn huishoudens van consumenten. Het overige deel bestaat uit bedrijfspanden, onder meer op industrieterreinen. “Wij hebben de ambitie om 2 miljoen huishoudens en bedrijven van glasvezel te voorzien. Dat doen we in gebieden waar nog geen glasvezel ligt”, zo verduidelijkt woordvoerder Levi Bosselaar de toekomstplannen van Delta Fiber.

   

  ‘Niet verdubbelen’

  Wat betreft het verdubbelen heeft de glasvezelexploitant voor zichzelf duidelijke kaders gesteld waarbinnen ‘het spel’ gespeeld kan worden. “Als er in een consumentengebied al glasvezel is gelegd, zullen wij dat niet als tweede doen. Dat vinden we maatschappelijk onverantwoord, niet duurzaam en zonde van de investeringen, zowel financieel als qua inzet van specialisten die we ook hard nodig hebben voor andere uitdagingen in ons land, denk aan de woningmarkt en de energietransitie. Bovendien is het ook zonde van de onnodige belasting op het milieu.”

   

  Afblazen

  Delta Fiber zegt hier in de afgelopen periode ook naar gehandeld te hebben. “Er zijn recent een aantal voorbeelden, zoals in Castricum, waar we hebben besloten om de glasvezeluitrol niet door te laten gaan omdat een andere partij al eerder aan de slag was met de daadwerkelijke aanleg.”

   

  Overbouwen

  Bosselaar vervolgt: “We houden er rekening mee dat mogelijk een andere partij in hetzelfde gebied aankondigt ook glasvezel uit te willen rollen, maar het is altijd de vraag of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Wij zullen in elk geval geen glasvezelnetwerken overbouwen die daadwerkelijk in de grond liggen – tenzij daar zwaarwegende redenen voor zijn.

   

  20 procent

  Waarom dan toch glasvezel aanleggen op de twee bedrijventerreinen – in de volksmond industrieterreinen – die Totaal TV wist te ontdekken na het Telecompaper Insight congres? “Bij bedrijventerreinen zien we dat groot zakelijk soms al een maatwerkverbinding heeft die is aangelegd door een lokale/andere partij. Maar dat betekent dat een groot deel (meer dan 80 procent) van het midden- en kleinbedrijf op zo’n terrein nog niet is aangesloten. Alleen als minder dan 20 procent van het terrein voorzien is van glasvezel, rollen wij glasvezel uit om deze bedrijven wél te voorzien van glasvezel.” Dat bij een dergelijke aanleg van een tweede glasvezelnetwerk ook consumentenhuishoudens op dit betreffende netwerk worden aangesloten, verklaart Delta Fiber als volgt: “Wij pakken ook de losse woonhuizen mee die op een bedrijventerrein staan.” De glasvezelexploitant weerspreekt dat aan het bedrijventerrein aangrenzende wijken van glasvezel worden voorzien.

   

  Overname

  Delta Fiber bekijkt volgens de woordvoerder bij dit soort gevallen ook mogelijke alternatieven. “Het komt voor dat we ook bekijken of we het bestaande glasvezelnetwerk over kunnen nemen. Daarbij maken we afwegingen zowel op technisch, topologisch als economisch vlak. Het kan dan ook gebeuren dat het op een of meerdere van die aspecten niet past.”

  Delta FiberDeltaCaiwayglasvezelaanlegverdubbelentvtelevisieinternetconsumentenbedrijvenzakelijkabonnementambitie

  Reacties

 1. TV-TIP Pretty Woman

  Pretty Woman
  RTL 8 om 20:25 uur
  Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

  TV-TIP Voor Hetzelfde Geld

  Voor Hetzelfde Geld
  RTL 4 om 20:30 uur
  Leonie ter Braak helpt mensen die hun kleine woning in de stad in willen ruilen voor een paleis op het platteland. Leonie volgt Natasja Froger op als presentatrice en staat meteen voor een moeilijke opgave. Erwin en Bianca wonen in Eindhoven, en hun zoon Jorg bivakkeert op zolder mét zijn vriendin Astri. Ze zoeken twee huisjes op hetzelfde perceel, zodat ze dicht bij elkaar wonen maar tóch privacy hebben. Ze spreken af dat ze alleen verhuizen als iedereen het over een huis eens is, en dát maakt de opdracht niet makkelijker.

  Interview