Digitale ethertelevisie in DVB-T2 via NPO en Digitenne in Nederland

De wijziging vond rond 01.00 uur in de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 oktober plaats. KPN heeft digitale ethertelevisie naar de modernste uitzendtechnieken opgewaardeerd. Dit geldt zowel voor het ongecodeerde zenderaanbod van de Nederlandse publieke omroep (NPO) als voor het eigen tv-product Digitenne. Na de omzetting is het zenderaanbod van Digitenne gelijk gebleven. Wel is de beeldkwaliteit verbeterd. Voorheen werd het gehele zenderaanbod in SD-kwaliteit uitgezonden. Na de omzetting naar DVB-T2/HEVC gebeurt dit nu in Full HD 1080P. Het ongecodeerde zenderaanbod van de publieke omroep is wel uitgebreid. In plaats van alleen de regionale omroep van de provincie waar de zendmast staat, wordt nu ook de regionale omroep van de aangrenzende provincies op de uitzendfrequentie meegezonden.
Nieuwe tv-decoder
Voor veel kijkers van digitale ethertelevisie zorgt de omzetting naar DVB-T2 voor veranderingen. Kijkt men rechtstreeks via de interne tuner van de televisie naar het ongecodeerde aanbod van NPO dan is dit in veel gevallen niet meer mogelijk. Alleen de nieuwste modellen Ultra HD-televisies ondersteunen DVB-T2/HEVC. In alle andere gevallen is een losse tv-decoder nodig. Deze decoders zijn overigens al voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar. Abonnees van Digitenne kunnen ook met een DVB-T2/HEVC geschikte televisie niet meer naar het zenderaanbod van Digitenne kijken. Dit komt omdat KPN gelijktijdig met de wijziging van uitzendnorm ook de codering heeft gewijzigd. Een CI+ module en smartcard voor de nieuwe Irdeto beveiliging is vooralsnog niet verkrijgbaar. Digitenne kan hierdoor alleen met door KPN geleverde tv-decoders van de fabrikanten ZTE en Rebox bekeken worden.
Gefaseerde uitrol
KPN zet gefaseerd in heel Nederland de uitzendfrequenties van NPO en Digitenne van DVB-T naar DVB-T2/HEVC om. Uiteindelijk moet dit traject ervoor zorgen dat digitale ethertelevisie in april 2019 in heel Nederland naar de nieuwe uitzendnorm is omgezet.