Digitenne in heel Nederland in HD met DVB-T2
In de eerste uren van 9 juli worden de zenders in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC omgezet. Om naar Digitenne te kunnen blijven kijken, is een tv-ontvanger nodig. Dit apparaat wordt door KPN alleen in bruikleen geleverd. Bij elk abonnement levert KPN standaard een tv-ontvanger. De eventuele tweede of derde ontvanger moet bij KPN voor vijf euro per maand per ontvanger gehuurd worden. In het duurste geval bij het extra huren van twee ontvangers gaat Digitenne hierdoor 27 euro per maand kosten. Gebruik van eigen hardware, een CI-module en smartcard is sinds 2 juli niet meer bij het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne mogelijk. Bij abonnees die voor deze datum de nieuwe tv-ontvanger al hebben ontvangen, is het gebruik van de smartcard gelijktijdig met het gebruik van eigen hardware geblokkeerd.
Strategie KPN
KPN stelt dat de wijzigingen bij Digitenne onderdeel zijn van de strategie van het telecombedrijf om klanten de best mogelijk tv-ervaring te leveren. Bij Interactieve TV – dat KPN via de eigen koperdraad- en glasvezelnetwerken levert – kan inmiddels in 4K Ultra HD gekeken worden en is HD de standaard voor de belangrijkste tv-zenders geworden. Ook kan bij Interactieve TV direct via de tv-ontvanger gebruik worden gemaakt van online streamingdiensten als Netflix en Videoland. Ook blijft KPN de belangrijkste concurrent Ziggo voor met settopboxloos kijken. Zo kan Interactieve TV met een app op Samsung Smart TV gekeken worden. KPN test daarnaast een soortgelijke Smart TV App voor LG-televisies. Via tablet en smartphone kan al langer naar live tv-zenders, zelf opgenomen programma’s, films en series gekeken worden.
Werkzaamheden Digitenne
De omzetting in de Randstedelijke provincies betekent niet dat de werkzaamheden bij Digitenne door KPN zijn afgerond. Het telecombedrijf voert nog tot november werkzaamheden en frequentiewijzigingen bij digitale ethertelevisie door. Dit heeft te maken met voorwaarden in de nieuwe uitzendvergunningen. KPN moet een deel van de frequenties inleveren ten behoeve van nieuwe mobiele datadiensten waaronder 5G. Zo moet KPN het zogenaamde 700Mhz-frequentiespectrum voor 2020 vrijmaken. Hiervoor was de overstap naar het bandbreedtebesparende DVB-T2/HEVC nodig omdat het gehele zenderaanbod via minder frequenties aangeboden moet worden. Mede vanwege de investering in de nieuwe uitzendnorm mocht KPN de uitzendvergunningen voor digitale ethertelevisie tot 2030 voor nul euro kopen.