Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Digitenne kijken via eigen televisie weer mogelijk: KPN introduceert CI+ module

  Precies een dag voordat de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten effectief wordt, heeft KPN een CI+ module voor het tv-product Digitenne op de markt gebracht.
  Jarco Kriek
  27 januari 2022
  comments 4
  Digitenne kijken via eigen televisie weer mogelijk: KPN introduceert CI+ module

  KPN moet bij Digitenne toestaan dat consumenten eigen hardware kunnen gebruiken. Dit omdat Digitenne gebruikmaakt van een DVB-uitzendnorm in de vorm van DVB-T2. Ziggo maakte om dezelfde reden gisteren bekend dat alle zenders die in DVB-C worden gedistribueerd met een CI+ module te bekijken zijn. In praktijk betekent dit dat de exclusiviteit van 4K-kanalen voor Mediabox Next bij het kabelbedrijf verdwijnt. KPN hoeft van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij het andere tv-product Interactieve TV geen vrije hardwarekeuze toe te staan omdat distributie via IP (internet) buiten de beleidsregel valt.

   

  Losse module

  Tot vandaag kon Digitenne alleen met een door KPN geleverde bruikleendecoder gebruikt worden. Deze mogelijkheid blijft bestaan. In plaats van een bruikleendecoder kunnen Digitenne-klanten vanaf nu ook kiezen voor een CI+ module. Net als bij de bruikleendecoder wordt de eerste CI+ module zonder extra kosten standaard bij het Digitenne-abonnement – kosten 18 euro per maand – geleverd. Een extra CI+ module kan voor vijf euro per module bij KPN gehuurd worden. Aan een Digitenne-abonnement kunnen maximaal drie bruikleendecoders of CI+ modules dan wel een combinatie hiervan gekoppeld worden.

   

  Alleen geschikte apparatuur

  De nieuwe CI+ module van Digitenne kan overigens niet op elke televisie of losse decoder gebruikt worden. Het gebruikte apparaat dient namelijk de DVB-T2 uitzendnorm gecombineerd met de videocodec HEVC (H.265) te ondersteunen. Het gebruikte CI-dient actieve ondersteuning van CI+ te hebben. Gebruik van een smartcardlezer is niet mogelijk omdat de door KPN geleverde CI+ module kaartloos is en gebruikmaakt van een ingebakken virtuele smartcard. In praktijk zijn hierdoor alleen nieuwe 4K-televisies geschikt voor gebruik in combinatie met de nieuwe Digitenne CI+ module. Gebruik met bepaalde modellen – voornamelijk Linux Enigma2 – decoders behoort eveneens tot de mogelijkheden.

  KPNDigitenneethertvtelevisieethertelevisieCI+moduleDVB-T2Autoriteit Consument & MarktACMBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)