Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Digitenne kijken via eigen televisie weer mogelijk: KPN introduceert CI+ module

  Precies een dag voordat de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten effectief wordt, heeft KPN een CI+ module voor het tv-product Digitenne op de markt gebracht.
  Jarco Kriek
  27 januari 2022
  comments 4
  Digitenne kijken via eigen televisie weer mogelijk: KPN introduceert CI+ module

  KPN moet bij Digitenne toestaan dat consumenten eigen hardware kunnen gebruiken. Dit omdat Digitenne gebruikmaakt van een DVB-uitzendnorm in de vorm van DVB-T2. Ziggo maakte om dezelfde reden gisteren bekend dat alle zenders die in DVB-C worden gedistribueerd met een CI+ module te bekijken zijn. In praktijk betekent dit dat de exclusiviteit van 4K-kanalen voor Mediabox Next bij het kabelbedrijf verdwijnt. KPN hoeft van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij het andere tv-product Interactieve TV geen vrije hardwarekeuze toe te staan omdat distributie via IP (internet) buiten de beleidsregel valt.

   

  Losse module

  Tot vandaag kon Digitenne alleen met een door KPN geleverde bruikleendecoder gebruikt worden. Deze mogelijkheid blijft bestaan. In plaats van een bruikleendecoder kunnen Digitenne-klanten vanaf nu ook kiezen voor een CI+ module. Net als bij de bruikleendecoder wordt de eerste CI+ module zonder extra kosten standaard bij het Digitenne-abonnement – kosten 18 euro per maand – geleverd. Een extra CI+ module kan voor vijf euro per module bij KPN gehuurd worden. Aan een Digitenne-abonnement kunnen maximaal drie bruikleendecoders of CI+ modules dan wel een combinatie hiervan gekoppeld worden.

   

  Alleen geschikte apparatuur

  De nieuwe CI+ module van Digitenne kan overigens niet op elke televisie of losse decoder gebruikt worden. Het gebruikte apparaat dient namelijk de DVB-T2 uitzendnorm gecombineerd met de videocodec HEVC (H.265) te ondersteunen. Het gebruikte CI-dient actieve ondersteuning van CI+ te hebben. Gebruik van een smartcardlezer is niet mogelijk omdat de door KPN geleverde CI+ module kaartloos is en gebruikmaakt van een ingebakken virtuele smartcard. In praktijk zijn hierdoor alleen nieuwe 4K-televisies geschikt voor gebruik in combinatie met de nieuwe Digitenne CI+ module. Gebruik met bepaalde modellen – voornamelijk Linux Enigma2 – decoders behoort eveneens tot de mogelijkheden.

  KPNDigitenneethertvtelevisieethertelevisieCI+moduleDVB-T2Autoriteit Consument & MarktACMBeleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)