Distributeurs willen hardere aanpak illegaal kijken IPTV
NLconnect pleit voor een hardere aanpak van de overheid van illegaal kijken via onder meer niet legaal verkochte IPTV-abonnementen. Dit heeft de branchevereniging via de eigen internetsite wereldkundig gemaakt. NLconnect merkt op dat het aantal Nederlanders dat via een illegale streamingdienst naar tv- en videocontent kijkt blijft toenemen. Hierdoor lopen leden van NLconnect niet alleen inkomsten uit de verkoop van tv-abonnementen mis. De aanbieders van tv en internet zien door het illegaal kijken via IPTV ook het dataverbruik bij verkochte internetabonnementen explosief groeien. Dit vergt extra investeringen om netwerken veilig en stabiel te houden.
Corona
NLconnect is van mening dat door de huidige coronacrisis het gebruik van illegale IPTV is toegenomen. De tv-wereld en culturele sector wordt door de maatregelen om het coronavirus aan banden te leggen hard getroffen. Dit wordt door toename van illegaal kijken verder versterkt. NLconnect roept de overheid dan ook op een bewustwordingscampagne over het illegale IPTV-aanbod in elkaar te zetten. De branchevereniging wijst er bijvoorbeeld op dat de reclameomzet van tv- en radiozenders met meer dan dertig procent is gedaald.
BREIN
In Nederland is Stichting BREIN actief bij het vinden van aanbieders van illegale IPTV-abonnementen. Ook de Europese politieorganisatie Eurojust komt – steeds vaker – in actie tegen criminele organisatie die netwerken en servers exploiteren die illegale IPTV faciliteren. Aan de andere kant werken distributeurs en contenteigenaren ook de groeiende populariteit van illegale IPTV in de hand. Zo bieden distributeurs Ziggo en KPN bijvoorbeeld content – zoals films en series – exclusief in Nederland aan eigen klanten aan.
Content
Ook de jaarlijkse prijsstijgingen van legale abonnementen zijn een doorn in het oog van kopers van legale abonnementen. Die prijsverhogingen worden vooral veroorzaakt door hogere doorgiftevergoeding die content- en zendereigenaren van distributeurs verlangen. Zo liggen VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) op dit moment met elkaar overhoop over een nieuwe overeenkomst voor doorgifte van FOX Sports bij Ziggo. Als EMM de zin krijgt, is een prijsverhoging van minimaal een euro per maand voor Ziggo-klanten vrijwel niet te voorkomen. Ook het versnipperen van content over meerdere partijen maakt het legaal naar tv kijken voor een groeiende groep Nederlanders moeilijker. Deze groep wordt groter nu de werkloosheid door de coronacrisis in de komende maanden toeneemt. Wie bijvoorbeeld als voetballiefhebber naar het volledige live Europees voetbalaanbod wil kijken, moet naast het duurder geworden basispakket tientallen euro’s aan extra abonnementen van FOX Sports en Ziggo Sport betalen.