Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wat is de reden waarom online streamingdiensten als Netflix duurder worden?

    De concurrentie op de mondiale markt van streamingdiensten zorgt ervoor dat abonnementen op termijn niet goedkoper maar juist duurder worden.
    Jarco Kriek
    12 september 2019
    comments 4
    Wat is de reden waarom online streamingdiensten als Netflix duurder worden?
    Foto ANP

    Je zou zeggen dat een grotere concurrentie juist voor een bepaalde prijsdruk bij abonnementen gaat zorgen. En dus dat abonnementen voor online streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video goedkoper gaan worden. Maar op langere – en mogelijk zelfs korte – termijn blijkt dit niet het geval. Het content bestaande uit voornamelijk films en series wordt versnipperd over meerdere online streamingdiensten. Hierdoor zijn niet alleen meerdere abonnementen nodig om naar hetzelfde content te kunnen kijken. Ook de abonnementen van online streamingdiensten gaan ondanks het versnipperde content duurder worden.

     

    Exclusieve content

    Er zijn twee belangrijke redenen voor het op termijn duurder worden van abonnementen van online streamingdiensten. Als eerst speelt nieuwe Europese regelgeving een rol. Een mondiale streamingdienst dient een bepaald percentage aan Europese producties aan klanten binnen de Europese Unie (EU) aan te bieden. Streamingdiensten moeten hierdoor meer rechten van Europese producties inkopen. Maar de belangrijkste reden is van de concurrent onderscheidend en dus exclusieve content. Films en series die dus speciaal in opdracht van een online streamingdienst worden gemaakt en derhalve alleen door abonnees van de betreffende streamingdienst bekeken kunnen worden.

     

    Disney investeert meest

    Zo gaat Netflix in 2019 rond de 12 miljard dollar aan exclusieve content uitgeven. Geld dat vroeg of laat via de abonnees terugverdiend moet worden. Amazon Prime Video geeft ongeveer 6 miljard dollar aan eigen content uit. Ditzelfde bedrag heeft Apple in 2019 in de eigen nieuwe streamingdienst Apple TV+ geïnvesteerd die op 1 november begint. Disney investeert in 2019 met bijna 24 miljard dollar het meest in exclusieve content. Een miljard dollar van deze investering is naar Disney+ gegaan. Disney+ is op dit moment in Nederland als proef tot en met 11 november gratis beschikbaar. Het overige geld heeft Disney in de online diensten ESPN en Hulu geïnvesteerd. Deze streamingdiensten zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar. AT&T – het moederbedrijf van WarnerMedia waarvan HBO onderdeel is – betaalt dit jaar rond de 15 miljard dollar aan exclusieve content van met name HBO. De films en series van HBO zijn de komende jaren in Nederland exclusief bij kabelbedrijf Ziggo te zien.

    NetflixDisneyDisney+HuluAmazonAmazon Prime VideoHBOWarnerMediafilmsseriescontentexclusieve contentabonnementversnipperingprijsverhogingonlineOTTstreamingdienststreamenstreaming

    Reacties

  1. TV-TIP Boerderij van Dorst

    Boerderij van Dorst
    NPO 3 om 20:24 uur
    Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

    TV-TIP Bureau Rotterdam

    Bureau Rotterdam
    RTL 4 om 20:30 uur
    Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)