Doemscenario dreigt voor Ziggo: ‘vaste diensten tot 80 procent via glasvezelabonnementen’
VodafoneZiggo lijkt bij het kabelnetwerk van Ziggo vooralsnog vast te houden aan coax in combinatie met DOCSIS. Ziggo noemt dit zelf enigszins misleidend ‘glasvezel-kabel’. Dit omdat 97 procent van het traject van het signaal naar de klant over via glasvezel loopt. Alleen het laatste stukje van wijkkast naar huisaansluiting is coax. Juist dit stuk is de zwakste schakel, en met het gebruik van de term ‘glasvezel-kabel’ benadrukt Ziggo eigenlijk dat het zelf het liefst wordt geassocieerd met glasvezel.
Investeren
De investering om het hele netwerk naar glasvezel op te waarderen, lijkt echter te kostbaar voor de aandeelhouders van VodafoneZiggo Liberty Global en Vodafone Group. Het vasthouden aan DOCSIS 4 en mogelijk latere DOCSIS-vernieuwingen kost minder dan het volledig verglazen. Voortborduren op DOCSIS is tot vier keer goedkoper dan volledige verglazing van het netwerk.
Abonnementen
Voor de korte termijn een beslissing die begrijpelijk is. Maar op langere termijn kunnen de druiven wel eens zuur gaan smaken. Hoe je het ook wendt of keert, glasvezel is kwalitatief het betere netwerk vergeleken met het hybride coax/glasvezelnetwerk (HFC) dat Ziggo nu heeft. Analist Rudolf van der Berg van adviesbureau Stratix – waarvan hij mede-eigenaar is – laat in het Algemeen Dagblad toch echt iets van een doemscenario voor Ziggo zien. “Over tien jaar heeft 60 tot 80 procent van Nederland een glasvezelabonnement, zeker weten”, klinkt het overtuigend uit zijn mond.
Rotterdam
De eerste vooruitzichten voor de kortere termijn lijken nog gunstig voor Ziggo. In Rotterdam – een Ziggo-bolwerk – verloopt de aanleg van glasvezel nog niet erg voorspoedig. KPN loopt 80.000 aansluitingen achter bij het eerder door het telecombedrijf zelf gecommuniceerde aantal. Wellicht nog een groter probleem is dat glasvezel dan wel in veel Rotterdamse straten is aangelegd, maar alleen tot de voordeur. Door een tekort aan arbeidskrachten loopt de aanleg van aansluitingen in de meterkasten ver achter. Sommige Rotterdammers wachten zelfs al meer dan een half jaar op een monteur die de glasvezelkabel - die buiten boven het trottoir uitsteekt - naar binnen in de meterkast kan aanleggen.
Beperkt
Mede hierdoor kan glasvezel in Rotterdam nog geen groot succes genoemd worden. Slechts tien tot twintig procent van de adressen in Rotterdam die op papier toegang tot glasvezel hebben gebruiken dit netwerk ook daadwerkelijk, Dit is meer dan de helft lager dan bij glasvezelnetwerken buiten Rotterdam. En dus eigenlijk een geluk voor Ziggo, dat in de havenstad nog niet met al teveel klantverlies wordt geconfronteerd. Desondanks stond de teller van verloren klanten alleen in het tweede kwartaal al op meer dan 35.000 bij de consumentendivisie. Mocht de verwachting van analist Van der Berg uitkomen, dan is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Diverse netwerken
In Rotterdam zijn KPN met NetwerkNL, Glaspoort en Primevest alsmede Open Dutch Fiber (ODF) met T-Mobile als hoofdhuurder met de aanleg van glasvezel actief. KPN wil in 2025 meer dan 300.000 huizen op het ‘groene’ glasvezelnetwerk aangesloten hebben.