‘Door KPN minder snel meer glasvezel in Nederland’
Concurrenten van KPN binnen de glasvezelexploitatie klagen al enige tijd over het frustreren van de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Hierbij maakt KPN volgens hen gebruik van de zogenaamde ‘handdoekje leggen’ methode. Hiermee wordt bedoeld dat KPN een bepaald gebied claimt voor de aanleg van een glasvezelnetwerk en met bijvoorbeeld gemeenten hiervoor afspraken maakt, maar dat het begin van de werkzaamheden nog lang op zich laat wachten. Concurrenten van KPN stellen dat hierdoor het niet alleen voor hen moeilijker wordt om nieuwe glasvezelnetwerken aan te leggen maar dat het ook veel langer duurt om het aantal glasvezelaansluitingen in woningen substantieel te verhogen. KPN claimt vooral gebieden in Nederland waar VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo via het kabelnetwerk diensten als tv en internet levert.
KPN ontkent
Volgens Joost Steltenpool, algemeen directeur van KPN NetwerkNL, is dit absoluut niet het geval. Dit dochterbedrijf van KPN is verantwoordelijk voor de uitrol en exploitatie van nieuwe glasvezelnetwerken onder de groene vlag van het telecombedrijf. KPN wordt onder meer het ‘handdoekje leggen’ in het Noord-Hollands gebied Hollands Kroon verwijt. Ook in Amstelveen zijn er spanningen over de aanleg van glasvezel. E-Fiber begint als eerste in deze stad onder de rook van Amsterdam een vragenbundeling om te inventariseren of er voldoende behoefte aan glasvezel is om een netwerk economisch rendabel aan te leggen. Plots komt KPN een maand later met de mededeling dat het in Amstelveen een glasvezelnetwerk gaat aanleggen. Ook in Amstelveen is Ziggo eigenaar van het kabelnetwerk. Eerder gebeurde hetzelfde tussen E-Fiber en KPN in enkele andere gemeenten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) deed onderzoek maar wilde geen sancties opleggen. Wel zegt de toezichthouder vinger aan de pols te houden.
Ander uitgangspunt
Over de situatie in Amstelveen stelt Steltenpool namens KPN NetwerkNL dat het al enige tijd achter de schermen met de gemeente Amstelveen in gesprek was voordat E-Fiber met de vraagbundeling begon. “KPN heeft een andere manier van werken. Wij houden geen vraagbundeling. KPN treedt pas naar buiten als er een getekende samenwerkingsovereenkomst ligt tussen KPN een gemeente. Eerder doen wij geen enkele mededeling.”