Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Bewegen streamingdiensten kijkers met prijsverhogingen naar illegaal kijken?

  Diverse streamingdiensten lokken kijkers met aantrekkelijke aanbiedingen om na een poosje de abonnementsprijzen – soms fors – te verhogen.
  Jarco Kriek
  14 august 2022
  comments 6
  Bewegen streamingdiensten kijkers met prijsverhogingen naar illegaal kijken?
  Foto Getty Images

  In deze tijd met hoge inflatie kunnen prijsverhogingen reden zijn om een abonnement op te zeggen. Maar na het opzeggen van een streaming-abonnement is het verlangen naar de beste films en series niet zomaar verdwenen. Het is dan ook verleidelijk om deze content dan maar op een illegale manier op te snorren.

   

  Manieren

  Illegale verspreiding van content gebeurt onder meer via BitTorrent of usenet, kanalen waar auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN steeds vaker een oogje op houdt. Ook bij illegale IPTV-abonnementen wordt in veel gevallen content van de populairste streamingdiensten geleverd. De al doorgevoerde of aangekondigde prijsverhogingen van streamingdiensten zijn ook een pijnpunt voor tv-providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Canal Digitaal, Delta en Caiway. Wie een illegale IPTV-abonnementen afsluit krijgt daarbij namelijk ook alle in Nederland beschikbare tv-zenders, waar bij tv-providers vaak extra moet worden betaald in dure aanvullende tv-pakketten . Wie goed zoekt, kan voor iets meer dan honderd euro per maand op drie televisies tegelijk van een zeer uitgebreid IPTV-abonnement gebruikmaken. Wel illegaal natuurlijk, met de nodige valkuilen en geen enkele garantie dat het abonnement ook de hele abonnementsperiode blijft werken. Bij een legaal gekocht abonnement bij een streamingdienst of provider is die garantie er natuurlijk wel.

   

  Gevaar

  Daarnaast ligt er een ander gevaar op de loer. Voor velen us dit misschien een ver-van-mijn-bed-argument, maar bij gebruik van een illegaal IPTV-abonnement wordt in principe een dienst afgenomen bij een criminele organisatie. Er zijn voorbeelden bekend dat het geld dat een dergelijke organisatie verdient met de verkoop van illegale tv-abonnementen wordt gebruikt voor veel ernstigere criminele activiteiten, zoals drughandel.

   

  Prijsverhoging

  Terug naar de oorzaak van de mogelijke boost van illegaal kijken: de prijsverhogingen van streamingdiensten. Netflix besloot vorig jaar de prijs van de meest verkochte abonnementen tot twee euro per maand te verhogen. Netflix is met ruim drie miljoen abonnees de grootste streamingdienst van ons land. Disney+ is na Netflix de nummer twee en heeft voor Nederland nog geen prijsverhoging aangekondigd. Maar later dit jaar wordt de prijs wel aangepast, te beginnen in Amerika . Daarna volgen ongetwijfeld andere landen. In Nederland kan de prijsverhoging – als gekeken wordt naar de Amerikaanse maatstaf – tot wel vier euro per maand oplopen.

   

  Samengaan

  En er liggen nog meer prijsaanpassingen op de loer. Warnet Bros. Discovery gaat volgend jaar de streamingdiensten HBO Max en discovery+ samenvoegen. De adder onder het gras is dat de streamingdienst na het samenvoegen een andere naam krijgt. En dat kan gevolgen hebben voor de levenslange korting van 50 procent op de actuele maandprijs die HBO Max in een actie bij het betreden van de Nederlandse markt aan de vroege instappers heeft beloofd. Het samenvoegen van de streamingdiensten kan tot een prijsverhoging leiden voor klanten die op dat moment slechts één van de twee streamingdiensten afnemen.

   

  Versnippering

  Door de groei van het aantal streamingdiensten – in september komt SkyShowtime als nieuwe grote internationale dienst in Nederland beschikbaar – wordt content over meerdere partijen verdeeld. Waar vroeger een of twee abonnementen nodig waren om de meest populaire films en series te kijken, moet de kijker nu wellicht vier of vijf abonnementen afsluiten. Tv-kijken in Nederland is dus duurder geworden en gaat meer richting het Amerikaanse normaal. Dit is niet gek, omdat de meeste eigenaren van streamingdiensten van Amerikaanse komaf zijn. Ook bij sportcontent is door de komst van Viaplay in Nederland sprake van een grotere versnippering dan voorheen. Om als sportliefhebber het meest complete aanbod te hebben moet – afhankelijk van de provider – al snel veertig euro per maand afgetikt te worden.

  streamingdienstOTTonlineversnipperingprijsverhogingcontentcontentaanbodabonnementillegaalIPTVinternetcriminelen

  Reacties

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview