Dubbele glasvezelaansluiting in steeds meer woningen

Nederland telt op dit moment 7,1 miljoen glasvezelaansluitingen. Op zeven miljoen adressen is één glasvezelaansluitpunt aanwezig. Het aantal glasvezelaansluitingen blijft in de komende jaren groeien. Zowel KPN (NetwerkNL), Delta Fiber Nederland als Open Dutch Fiber heeft ambitieuze toekomstplannen. De laatste twee genoemde bedrijven streven ernaar om volgend jaar een huishoudenbereik van twee miljoen gerealiseerd te hebben. KPN wil het volledige oude kopernetwerk (DSL) vervangen door glasvezel. Het eerste ijkpunt ligt in 2026. Dan wil KPN op tachtig procent van de adressen een glasvezelaansluiting in de meterkast geplaatst hebben.
Verdubbelen
Het plan van KPN om op vrijwel ieder adres een toegangspunt tot een eigen glasvezelnetwerk aan te leggen, zorgt ervoor dat er in de toekomst in veel huizen minimaal twee toegangspunten tot een apart glasvezelnetwerk aanwezig zijn. De glasvezelnetwerken hebben een open toegangsstructuur. Dit betekent dat naast KPN, Odido, Delta en Caiway ook kleinere serviceproviders diensten via deze glasvezels kunnen leveren. Het Ziggo kabelnetwerk van eigenaar VodafoneZiggo is hermetisch gesloten voor andere providers. Alleen Ziggo zelf levert diensten op dit netwerk.
Verkoop
In Nederland zijn dus vier netwerken actief voor het leveren van vaste diensten. Ziggo heeft met 7,3 miljoen aansluitingen het grootste huishoudenbereik. Daarna volgen respectievelijk het glasvezelnetwerk van KPN, Delta Fiber Nederland en Open Dutch Fiber, die allemaal nog in opbouw zijn. Het lijkt waarschijnlijk dat dit jaar een van deze netwerken van eigenaar verandert. Vier netwerken is teveel voor een klein land als Nederland. Een netwerk kan pas rendabel geëxploiteerd worden als tussen de 30 en 40 procent van de aansluitingen actief wordt gebruikt, en daarmee is er in Nederland ruimte voor hooguit drie rendabele netwerken. Vanuit de aannemerswereld zijn de eerste geluiden al te horen dat er wordt gesproken over de mogelijke verkoop van een glasvezelnetwerk. Glaspoort wordt hierbij genoemd als mogelijke koper van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber.