Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Duitse Digitenne geheel over naar DVB-T2 HEVC

    De Duitse variant van het Nederlandse Digitenne is overgegaan naar de nieuwe norm DVB-T2. Maar niet zomaar DVB-T2, het gaat om de allernieuwste uitzendnorm.
    Jan-Hein Visser
    29 maart 2017
    comments 3
    Duitse Digitenne geheel over naar DVB-T2 HEVC
    Foto ANP

    Duitsland is vlak voor het einde van deze maand definitief overgeschakeld van DVB-T op DVB-T2 en daarbij de allernieuwste uitzendnorm HEVC. Dit is een nieuwere variant dan de DVB-T2 die bijvoorbeeld in Frankrijk wordt gebruikt. Daar zitten voor- maar ook nadelen aan. Vanaf nu kan in Ultra HD worden uitgezonden en ook kan met HEVC codecs de bandbreedte beter worden ingezet. Nadeel is dat veel apparatuur op zwart is gegaan. Het zenderpakket bestaat met regionale verschillen uit een vrij te ontvangen publiek pakket, aangevuld met lokale en homeshopping kanalen. Daarnaast is onder de enigszins misleidende noemer 'freenet' een pakket commerciële zenders zoals RTL en SAT1 of ProSieben in HD te verkrijgen, maar dat is wel gecodeerd en tegen betaling. De omschakeling is in heel Duitsland nu een feit en betekent het definitieve einde van de free to air-verspreiding van commerciële zenders in de Duitse ether.

     

    Concurrenten proberen vruchten te plukken

    Intussen proberen concurrerende netwerken kijkers waarvan hun apparatuur op zwart is gegaan weg te lokken met betere en technisch vooral eenvoudiger realiseerbare opties. Providers als Amazon Fire, Astra HD+ en Zattoo hebben flink ingezet op de omschakeling om deze in hun eigen voordeel te gebruiken. Ze hebben daarbij een voordeel, want het gebruik van HEVC maakt dat veel rtv-apparatuur in Duitsland onbruikbaar is geworden.

    DVB-TDuitslandHEVCUltra HDFreenetDigitenneDVB-T2ARDZDFWDRRTLSat.1ProSiebenAstraHD+

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview