Duurder gigabit internetabonnement bij gebruik VPN geldverspilling
Gigabit wordt wellicht bij de verkoop van internetabonnementen de meest gebruikte kreet in 2020. Internetaanbieders willen klanten lokken met snellere maar vooral ook duurdere internetabonnementen. Bij Ziggo en KPN wordt in de komende maanden in steeds meer gemeenten de internetsnelheid tot 1000Mbps (1Gbps) verhoogd. Maar de meeste Nederlanders hebben deze snelheid helemaal niet nodig. Hun verbruik is veel lager: met de huidige abonnementsvormen van internetaanbieders kan makkelijk alle online wensen van het gehele gezin vervuld worden. Totaal TV publiceerde hierover eerder een uitgebreid artikel.
VPN
Maar ook om een andere reden is het overstappen naar een duurder en sneller abonnement pure geldverspilling. Steeds meer Nederlanders gebruiken om privacyredenen een VPN-verbinding. Met een dergelijke verbinding kan vrijwel op internet gemanoeuvreerd worden. Dit gebeurt door tussenkomst van een VPN-server die het internetverkeer omleidt. Deze omleiding zorgt echter voor een minder snelle internetverbinding dan in sommige gevallen bij abonnementen door aanbieders wordt geboden. In een vergelijkende test die Totaal TV vandaag uitvoerde bleek slechts een klein aantal VPN-betaaldiensten een downloadsnelheid van iets meer dan 400Mbps te kunnen leveren. In de meeste gevallen was de internetsnelheid echter lager. NordVPN kwam in de vergelijkende test overigens als beste naar voren.
Sneller internet niet mogelijk
Dus als gebruik van een VPN-dienst wordt gemaakt, is een gigabit internetabonnement of zelfs vaak al een internetabonnement waarbij 500Mbps wordt geleverd in feite geldverspilling. Zijn investeringen van netwerkeigenaren VodafoneZiggo en KPN dan weggegooid geld? Nee. Deze investeringen bieden niet alleen de mogelijkheid om sneller internet aan klanten te leveren. Ze zorgen er ook voor dat de capaciteit van het netwerk groter wordt. Dit is nodig om de explosieve groei van het dataverbruik – door onder meer online diensten als Netflix, Videoland, Disney+, Spotify en Apple Music – in goed banen te leiden. Door de grotere capaciteit van de netwerken wordt internet ook stabieler waardoor de kans op storing minder wordt. De kans ligt echter wel op de loer dat als deze netwerkeigenaren - via eigen merken of bedrijven die van deze netwerken voor het leveren van diensten gebruik maken - minder gigabit internet abonnementen dan verwacht verkopen, de prijs van internetabonnementen met een maximale lagere internetsnelheid sneller omhoog gaat.