EK voetbal: waarom niet iedereen tegelijkertijd juicht bij een doelpunt
Vrijwel alle wedstrijden van dit voetbaltoernooi in Duitsland zijn te zien op NPO 1. Alleen de laatste wedstrijden van de groepsfase worden gelijktijdig gespeeld. Eén van de twee gelijktijdig gespeelde wedstrijden is hierdoor op NPO 3 live te volgen. Overigens is voor het kijken van het EK voetbal geen tv-abonnement bij een provider nodig. Zowel NPO 1 als NPO 3 zijn gratis in de ether te bekijken via DVB-T2. En dat ook nog eens in een zeer goede beeldkwaliteit. NPO biedt deze zenders namelijk in Full HD 1080p aan. Een andere mogelijkheid om de landelijke NPO-kanalen zonder tv-abonnement van een provider te bekijken is NPO Start. Voor deze online dienst is dan wel weer een internetabonnement nodig. Ook blijft de beeldkwaliteit achter in vergelijking met het gratis DVB-T2 zenderaanbod.
Verschillen
Er zijn dus verschillende manieren om het EK voetbal live te volgen. Omdat alle manieren via verschillende uitzendplatformen en uitzendtechnieken plaatsvinden, zijn er ook verschillen in het moment dat de beelden bij de kijker worden afgeleverd. Normaal valt dat bij een film, serie of programma niet op, maar bij live sport zoals het EK voetbal kan dit wel voor enige irritatie zorgen. Als Nederland bijvoorbeeld een doelpunt scoort, bestaat de mogelijkheid dat de linkerburen eerder juichen en de rechterburen later. Alleen als via dezelfde provider wordt gekeken dan is het juichmoment hetzelfde. En ook daarbij is er weer een uitzondering. De grootste tv-provider van Nederland Ziggo gebruikt namelijk meerdere uitzendtechnieken om zenders in de huiskamer van de klanten te brengen. Wie bij Ziggo via DVB-C kijkt, juicht op een ander moment dan de abonnee die IP-only via bruikleendecoder Next Mini kijkt. Zelfs bij het kijken in DVB-C bestaat verschil. Wie bij DVB-C kijkt met een CI+ module heeft een ander juichmoment dan wanneer er wordt gekeken via bruikleendecoder Mediabox Next, die ook DVB-C gebruikt. De gebruikte coderingstechniek is een reden waardoor een minimaal verschil in juichmoment waarneembaar is.
Gelijk
Bij providers die gebruikmaken van Interactieve TV via glasvezel en koperdraad is het juichmoment onder eigen klanten veelal wel gelijk. Zeker als de providers bij het leveren van het signaal gebruikmaken van de multicast techniek. Iets dat overigens niet bij alle IPTV-only providers het geval is. Het gaat hierbij onder meer om providers als KPN, Odido, Delta en Caiway. Al gebruiken de twee laatstgenoemden providers in delen van hun verzorgingsgebied ook DVB-C als tv-techniek. Als dit het geval is, kan er dus ook weer verschil zijn in de timing tussen kijkers via Interactieve TV en DVB-C. Dit verschil is er ook als er wordt gekeken via een app op bijvoorbeeld Smart TV-internettelevisie of online mediaspeler zoals Apple TV of Chromecast. Bij deze vormen van ‘kijken zonder kastje’ wordt via internet gekeken en kan het bufferen van de verbinding voor een later juichmoment zorgen.
NPO 1 UHD
Dan is er ook nog een verschil tussen NPO 1 en NPO 1 UHD. Diverse providers bieden het UHD-kanaal tijdelijk tijdens het EK voetbal aan alle klanten aan via hetzelfde uitzendplatform, maar toch juicht de kijker van NPO 1 UHD eerder. De reden is dat bij NPO 1 ondertiteling voor doven en slechthorenden wordt geleverd. Het maken en in beeld van de ondertitels te kunnen brengen zorgt voor een vertraging van de beelden – ondanks dat dit een geautomatiseerd proces is. Ditzelfde geldt ook voor het kanaal NPO 1 extra, waar de wedstrijden van Oranje (Nederland) en de Rode Duivels (België) met audiodescriptie worden aangeboden. De publieke omroepen NPO en VRT werken hierbij samen.