Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Etherpiraat wacht nóg hogere geldboete en gevangenisstraf

    De sancties tegen etherpiraten – of zoals ze ook wel worden genoemd radiopiraten – zijn verder aangescherpt. Doel: De Nederlandse ether moet schoon.
    Jarco Kriek
    5 december 2019
    comments 4
    etherpiraat zendmast

    Het nieuwe boetebeleid van toezichthouder Agentschap Telecom (AT) is op 1 december in werking getreden. Bij het bepalen van de sanctie tegen etherpiraten wordt de boete van nog meer factoren afhankelijk. De maximale boete komt op €15.000,- per geconstateerde overtreding. Bij het vaststellen van het boetebedrag spelen factoren als sterkte (het vermogen) van de zender en het aantal Nederlanders dat met de illegale uitzending bereikt worden een rol. In deze gevallen vindt alleen constatering van het strafbare feit plaats en wordt de overtreding met een last onder dwangsom afgehandeld. De radiopiraat hoeft hierbij niet uit de lucht gehaald te worden. Maar er zijn ook omstandigheden waarbij geen directe financiële sanctie wordt opgelegd.

     

    Strafrechtelijke aanpak radiopiraat

    De overtreding komt onder meer direct bij het Openbaar Ministerie terecht als bijvoorbeeld hulpdienst 112 of het hulpdienstencommunicatiesysteem C2000 wordt gestoord. Dit betekent dat opsporing van eigenaren van onbemande zenders die van mobiele zendmasten gebruikmaken een hogere prioriteit krijgt. Maar het Openbaar Ministerie gaat ook het strafrechtelijk traject leiden als er sprake van inbeslagname of binnentreding is, de eigenaar van de illegale zender eerder en herhaaldelijk is betrapt, er sprake van ernstige overtredingen of gevaarlijke situaties is en als de openbare orde in het geding is. In al deze gevallen vindt altijd een in beslagname plaats. Eventueel kan het Openbaar Ministerie besluiten om de afhandeling terug naar Agentschap Telecom terug te brengen. In deze gevallen wordt een boete of last onder dwangsom opgelegd.

     

    Onbemande etherpiraten

    Vooral in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland zijn etherpiraten met enige regelmaat actief. In vrijwel alle gevallen gaat het om onbemande zenders. De etherpiraat plaatst hierbij de zender op een openbaar terrein dat niet naar een eigenaar traceerbaar is. Daarbij wordt niet alleen van zendmasten van de mobile operators Vodafone, KPN en T-Mobile gebruikgemaakt. Ook hoogspanningsmasten en mobiele zendmasten (soms wel tot 70 meter hoog) worden door etherpiraten gebruikt. Daarbij worden veelal hoge uitzendvermogens tot zelfs 20Kilowatt gebruikt. Door het grote bereik en de drukte in de Nederlandse ether worden hierdoor de uitzendingen van legale radiozenders gestoord.

    Agentschap TelecomATetherpiraatetherpiratenradiopiraatillegaalradio

    Reacties