Exclusief interview Tom Hanks: "Ik heb nooit iets anders gewild"
In de afgelopen veertig jaar is Tom Hanks uitgegroeid tot de publiekslieveling van Hollywood. Dat is voor een deel te danken aan de lange reeks goedzakken die hij speelde op het witte doek, maar de acteur zelf staat ook te boek als zeer sympathiek. Dat bleek wel toen Hanks in maart als eerste Hollywoodster het coronavirus opliep, en één van de populairste tweets daarover was: “Nu hebben we allemaal iemand waarvan we houden met corona.”
Zonder gêne
Ook in zijn nieuwste film News of the World is Hanks een geschikte kerel. Oorlogsveteraan Jefferson Kyle Kidd werkt sinds ‘t einde van de Amerikaanse Burgeroorlog als nieuwslezer: Captain Kidd trekt van het ene Texaanse dorp naar het andere om de lokale bevolking van het nieuws te voorzien. Onderweg komt hij een tienjarig meisje tegen dat na een ontvoering vier jaar lang bij een inheemse stam heeft gewoond. Kidd neemt de taak op zich om het meisje, dat alleen de taal van de Kiowa-stam spreekt, af te leveren bij haar familie. Tijdens de zes dagen die hun paard en wagen daar over doen, bouwen de twee een band op. News of the World gaat vooral over de reis van het duo, wat betekende dat Hanks (64) tijdens de opnames veel tijd doorbracht met zijn jonge tegenspeler, het Duitse talent Helena Zengel. Hij merkte dat hij soms wat jaloers was op de onbevangenheid van de actrice, die elf jaar oud was toen ze de film maakten. “Ik doe dit werk al een hele tijd maar er waren momenten op de set waarop ik dacht: kon ik me maar zo makkelijk en vrij mee laten voeren zoals Helena dat kan. Ze denkt niet na over wat ze doet, ze beleeft het gewoon, zonder enige gêne.”
Social media
Doordat de film zich in 1870 afspeelt kon de acteur zich tijdens zijn voorbereiding storten op een van zijn hobby’s: geschiedenis. “News of the World is een western en niet een historisch document zoals sommige andere films. Maar het is in grote lijnen waarheidsgetrouw als het gaat om hoe mensen in die tijd leefden.” Zo bestond het beroep van Captain Kidd echt. “Er waren mannen die met de kranten onder hun arm de dorpen langstrokken en mensen voor een dubbeltje per persoon het nieuws voorlazen. Zeg maar een hele vroege vorm van het web en social media.”
Kanarie in de kolenmijn
News of the World werd gefilmd in het najaar van 2019, voor de uitbraak van het coronavirus dus. Hanks trok daarna naar Australië voor de opnames van een film over Elvis Presley waarin hij de Nederlandse manager van The King speelt, Colonel Parker. De repetities waren begin maart in volle gang toen Hanks en zijn vrouw Rita Wilson werden getroffen door het virus en het filmen gestaakt werden. “Het voelde wel een beetje alsof ik de kanarie in de kolenmijn was”, aldus de acteur over zijn vroege besmetting, waarna hij bloedplasma doneerde om te helpen met de ontwikkeling van een vaccin. “Maar bijna iedereen heeft zwaarder onder deze crisis geleden dan ik. Natuurlijk was het schrikken, maar ik begrijp heel goed dat wij ons een bepaalde mate van zorg en veiligheid kunnen veroorloven die andere mensen moeten missen.” De opnames van de Elvis-film gingen afgelopen najaar alsnog van start in Australië. De biopic moet in november uitkomen en is daarmee het derde project van Hanks dit jaar, na News of the World en de film Bios waarvan de première in april gepland staat.
Blutte acteur
Met nog eens drie projecten op de rol lijkt de acteur voorlopig nog niet klaar voor zijn pensioen. “Het is een soort onverklaarbare drive”, zegt hij over de motivatie die hem al veertig jaar drijft. “Ik heb dat al sinds de middelbare school. Ik kan me zelfs nog herinneren hoe ik uit mijn dak ging toen ik ontdekte dat je kon acteren als schoolvak. Dat je in toneelstukken kon spelen, dingen mocht verzinnen, en daar net zoveel punten voor kreeg als voor een vak als wiskunde.” Een plan B heeft de acteur nooit gehad. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door menselijk gedrag en ik heb altijd en een enorme passie voor film gehad. Echt, geef me een filmtitel en ik kan je vertellen wanneer ik ‘m heb gezien, met wie, wat ik er mooi aan vond of wat juist niet. Ik zou niets kunnen verzinnen dat hetzelfde met me doet en daarom heb ik nooit iets anders gewild, zelfs niet toen ik nog een blutte acteur was en ik geen idee had of ik met acteren ooit de huur zou kunnen betalen.”
Beetje egoïstisch
Toch hebben zijn vak en de vele uren op filmsets die daarmee gepaard gaan één groot nadeel. “Soms voel ik me een beetje egoïstisch als ik weer vertrek, omdat je die tijd ook kan doorbrengen met de mensen die je gaan missen als je er niet meer bent”, aldus de vader van vier en opa van drie kleindochters. “Ik ben 64, een leeftijd waarop je wat meer nadenkt over wat er nu echt belangrijk is en dat komt altijd neer op de mensen om je heen. Ik haal heel veel plezier uit acteren, maar na elke film ben ik ergens ook blij dat het erop zit en ik weer naar huis kan.”